Szalagos farsangi fánk recept

szalagos farsangi fánk
szalagos farsangi fánk

Szalagos farsangi fánk: a farsang, a tavaszvárás ünnepe. Szorosan kötődik hozzá az egyik kelt tésztából készült kedvenc ételünk, a szalagos farsangi fánk. Természetesen a farsangi fánk elengedhetetlen kelléke a finom házi sárgabaracklekvár.

Szalagos farsangi fánk hozzávalói:

 • 100 dkg finomliszt
 • 2 kk só
 • 5 dkg élesztő
 • 6 dl tej
 • 4 ek porcukor
 • 4 db tojássárgája
 • 10 dkg olvasztott vaj
 • 2 ek rum
 • 1 narancs reszelt héja

Sütéshez:

 • 5dl olaj

Ha kisült, a fánkok tetejére:

 • porcukor
 • lekvár

Szalagos farsangi fánk elkészítése:

szalagos farsangi fánk
szalagos farsangi fánk

1. Szalagos farsangi fánk sütés előkészületei:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. (Ha pici lisztet szórunk a tetejére, gyorsabban felfut.) A szalagos farsangi fánk kelt tésztából készül. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden legyen langyos. Érdemes akár előtte való nap kivenni az alapanyagokat a kamrából, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, mikor nekikezdünk a kelt tészta elkészítésének. A tej pedig legyen kézmeleg. (Ezt mikróban vagy gázon langyosítjuk fel 37-38 fokra.) De a konyhai eszközeink is legyenek szobahőmérsékletűek. (nyújtófa)

2. Szalagos farsangi fánk dagasztása:

Az átszitált liszthez adjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojássárgájákat. Kb. 5 perc alatt alaposan kidagasztjuk. A lisztet érdemes átszitálni felhasználás előtt, hogy levegős fánk tészta legyen a végeredmény. Mindig a tál aljáról kezdve fölfelé, magunk felé húzva dagasztjuk a tésztát, igen gyorsan és erőteljesen, mert így lesz a tésztánk könnyű, levegős. Addig verjük, amíg a tészta elválik a tál falától, felszíne fényes és sima lesz, ez kb. 4-5 perc, ha gyorsan tudunk dagasztani.

3. Szalagos farsangi fánk kelesztése:

Majd meleg helyen a tésztát 40-50 perc alatt megkelesztjük konyharuhával letakarva. A kelt tészta titka a kellően meleg konyha. Az ideális hőfok a kelesztéshez 27-30 fok. Általában télen a fűtőtest közelében ez megoldható. Ha nem tudjuk ezt a hőfokot biztosítani, jól takarjuk be, hogy tartsa a hőfokot. A tészta tetejét enyhén meglisztezzük, hogy megakadályozzuk a keletkező párásodást és takarjuk le konyharuhával, nehogy huzatot kapjon. Fedeles kelesztő tál is tökéletesen megfelel erre a célra. 40-50 perc alatt megkel a tészta. A kelt tésztánk akkor kelt meg, ha a tészta ujjunkkal benyomva, visszaugrik az eredeti állapotára.

4. Szalagos farsangi fánk formázása és az újrakelesztés:

Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Majd konyharuhával lefedve újrakelesztjük 20-30 percig.Az újrakelesztés azért szükséges, hogy a fánkunk szalagos legyen. Az újrakelesztés során ugyanis szép magas, könnyű és levegős tésztát kapunk, így sütés közben az oldala nem fog megsülni és kialakul a szép szalag a fánk oldalán.

5. Szalagos farsangi fánk sütése:

Magasabb falú edényben olajat hevítünk és megsütjük a fánkok mindkét oldalát. A sütést kellő mennyiségű olajban végezzük, hogy a fánkok lebegjenek az olajban. Nagyon fontos, hogy elég forró legyen az olaj a fánk sütésének megkezdésekor, ellenkező esetben olajos lesz a fánk. (Beszívja a tészta az olajat és nem sül rögtön egy kéreg a fánkra, ami megakadályozná ezt.) Az olajba a tésztát a tésztába nyomott lyukkal lefelé kezdjük el, süssük két percig fedő alatt, majd ezután fordítsuk meg és a másik odalát is süssük 1,5 percig, de most már fedő nélkül.

6.Szalagos farsangi fánk tálalása:

Ha megsültek a fánkok, papírtörlővel kibélelt tálra szedjük. Porcukorral, lekvárral tálaljuk. De akár csokiöntet vagy cukormázzal is díszíthetjük a fánkokat.

További cikkek a farsang témaköréből:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here