Farsangi hagyományok – farsang, a tavaszvárás ünnepe

farsangi hagyományok: Jelmezek, fergeteges hangulat, igazi mulatság – ezekkel a szavakkal lehetne legjobban illetni a farsangot. Na de nézzünk egy kicsit eme különleges álarcosbál mögé. Írásunkban bemutatjuk a legfontosabb farsangi szokásokat valamint az ünnep eredetét.

Farsangi hagyományok – a farsang eredete

farsangi hagyományok
farsangi hagyományok:

A katolikus egyház szerint a farsangi időszak vízkereszt és hamvazószerda között van. A vízkereszt napja január 6-a. A Biblia szerint a pap ilyenkor szenteli meg a tömjént és a vizet, amit ezután a kereszteléshez használnak. A hamvazószerda változónap, hiszen mindig a húsvétot megelőző 40. napra esik. Az ezt megelőző nap, a farsang utolsó napja, ekkor még lehet lakomázni, utána pedig következik a húsvétig tartó böjt. Az ünnepkor három napos táncmulatságot rendeznek a kocsmában.

Farsang 2019

A farsang tehát – ahogyan említettük – vízkereszttől a – húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig -, hamvazószerdáig tart. 2019-ben a farsangi időszak 2019. január 6-tól 2019. március 06-ig tart. A farsang utolsó napja a húshagyó kedd elnevezés a húsvét előtti böjt kezdetére utal.

Farsangi hagyományok – farsangi népszokások

farsangi hagyományok
farsangi hagyományok

A farsangi szokások elsősorban német eredetű néphagyományokra épülnek. Az ünnephez köthető szokások elsősorban a nép, a vidéki parasztság körében lettek elterjedtek. A farsang leglátványosabb, legmegfogóbb része a jelmezes felvonulás. Nemcsak Magyarországon, számos országban vannak vidám felvonulások, melyek az utolsó farsangi hétvégére esnek. Az országban a leghíresebb ilyen maszkos felvonulás a mohácsi busójárás. Külföldiek közül pedig érdemes kiemelni a riói-és a velencei karnevált.

Farsangi hagyományok – tavaszvárás ünnepe

farsangi hagyományok
farsangi hagyományok

A farsang a tavaszvárás ünnepe. A népszokás szerint ilyenkor a nagy eszem-iszom-dínom-dánommal a természetet is bőségre ösztönzik. Az ünnep jellegzetes étele a szalagos farsangi fánk, aminek mágikus erőt tulajdonítottak. Más helyeken azért sütötték, hogy a vihar ne vigye el a háztetőt. De a fánk mellett kedvelt étel a rétes is.

Farsangi hagyományok –asszonyok és férfiak

farsangi hagyományok
farsangi hagyományok

Farsangkor a legények a házakat járták, és a leányokat kikérték otthonról. Emellett a táncra és a zenészek megfizetésére gyűjtöttek adományokat. De nemcsak a legények és leányok mulattak, a házasemberek, a céhek, ipartestületek, az asszonyok és a gyerekek is. Voltak helyek, ahol a nők külön mulatságot rendeztek. A férfiak az italt, a nők pedig az ételt vitték a jó hangulatú bálokba. A farsangi bál jó lehetőség volt az egyedülállóknak, hiszen a mulatságok egyik legfontosabb célja az volt, hogy mindenki megtalálja magának a legmegfelelőbb párt.

Farsangi népszokások – vénlánycsúfolók

farsangi hagyományok
farsangi hagyományok

A magyar paraszti életben az udvarlás, a párválasztás és a házasságkötések legfőbb ideje a farsangi időszak volt. Ilyenkor hol kedvesen, hol pedig kicsit durvábban figyelmeztették azokat, a felnőtt hölgyeket, akik még nem mentek férjhez. A csúfoló, csipkelődő farsangi népszokások az időszak végéhez kapcsolódtak, leginkább hamvazószerdához. A vénlánycsúfoló farsangi hagyományokhoz kötődik például a tuskóhúzás is. A legények egy nagy tuskót húztak végig a falun, és a még eladó sorban levő ,,vénlányok” ajtajába tették, hogy amikor reggel felkelnek, ne bírjanak tőle kimenni. De volt, akinek a kertjébe húzták be a tuskót, amivel felszántották reggelre az egész udvart.

Farsangi népszokások – kormozás

farsangi hagyományok
farsangi hagyományok

A különleges farsangi népszokások közé tartozik a tüzes kerekek görgetése is. Ezt azért csinálták, mert azt remélték, hogy a tűz segítségével a Nap is erőre kap, és elűzi a telet. A busójárás, a téltemetés, mind olyan hagyomány, ami a tél elűzését jelképezi. Néhány helyen szalmabábut készítettek, majd elégették. A szalmabábu a rossz időt, a hideget, a havat jelképezte, az elégetés után úgy gondolták, hogy így a tél is ,,elmenekül”.

További cikkek farsang témakörben:

További programok:

Ünnepi programok a Hotel Sziesztában >>>

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here