Soproni látnivalók

Soproni látnivalók: Nem jártál még Sopronban, de már régóta szeretnél eljutni? Mi segítünk abban, hogy még nagyobb kedvet kapj hozzá! Összegyűjtöttük a város legszebb látnivalóit!

Soproni látnivalók – Főtér

Szentháromság-szobor

soproni látnivalók
soproni látnivalók

A barokk stílusú Fő tér tele van érdekes látnivalóval. Az egyik legkülönlegesebb ékessége a Szentháromság-szobor, mely Késmárki Thököly Éva Katalin és harmadik férje Löwenburg Jakab adományából készült.

Tűztorony

soproni látnivalók
soproni látnivalók

A téren megtalálható a Tűztorony is, ami a város jelképe. Egykor itt élt a toronyőr, akinek a tűzeseteket kellett figyelnie és jeleznie, valamint a közeledő ellenséget.

Hűségkapu

soproni látnivalók
soproni látnivalók

A Tűztorony lábánál van a Hűségkapu, ami az 1921-es népszavazásnak állít emléket, ekkor döntöttek a város lakói, hogy Magyarországhoz szeretnének tartozni.

Városháza

soproni látnivalók
soproni látnivalók

De a Fő térre épült a Városháza is. Az eklektikus stílusú építmény 1896-ban készült el. Az egykori polgármester Dr. Soproni Turner Mihály egész alakos bronzszobrát 1998-ban állították fel az épület bejárata mellett.

Storno-ház

soproni látnivalók
soproni látnivalók

A Városháza épületével szemben van Sopron egyik legismertebb épülete, a Storno-ház, melyet 1872-ben vásárolt meg egy svájci származású kéményseprő, festő és restaurátor. A Storno-dinasztia gyűjteményében körépkori kelyhek, kerámiák, keresztek, fafaragások és festmények is találhatók.

Tábornok- és Lackner-ház

soproni látnivalók
soproni látnivalók

A tér 7. számú épülete a Tábornok-és Lackner-ház. A tábornok elnevezést még a 17. században kapta az itt lakó katonai parancsnoktól, a Lacknert pedig szintén egykori lakójáról Lackner Kristófról kapta.

Fabricius-ház

soproni látnivalók
soproni látnivalók

A téren áthaladó látogatók megtekinthetik a Fabricius-házat is, mely Sopron egyik legértékesebb műemléke. Udvarát nyitott lépcsősor teszi különlegessé.

Széchenyi tér

soproni látnivalók
soproni látnivalók

A belvárosban található a Széchenyi tér, melynek helyén egykor egy tó állt, amiben azokat a pékeket fürdették meg, akik nem megfelelő méretű és súlyú kenyeret adtak el. Innen ered az elnevezése: Két-pék tó.

Itt található a Széchenyi palota is, ami 1792-ben került Széchenyi Ferenc tulajdonába, aki itt helyezte el gyűjteményének egy részét, amit később a Nemzeti Múzeumnak adományozott.

Múzeumok

Erdészeti Múzeum

soproni látnivalók
soproni látnivalók

Az Erdészeti Múzeumban a 19-20. század fordulóján készült szerszámokat, asztalos eszközöket, térképészeti műszereket tekinthetnek meg a látogatók és persze betekintést nyernek az erdészet, földmérés történetébe is.

Az értékes gyűjteményben számos érdekesség található, például több millió éves megkövesedett  fák darabjai, 1556-os térkép, 1800-as évek végéről származó iratok, 1870-ben készített rovargyűjtemény stb. A kiállítás egész évben állandó, de emellett különböző változatos témájú szakmai és művészeti tárlatok is vannak a múzeumban.

Fabricius-ház

Az épület számos kiállításnak ad otthont. A gótikus pincében római sírkövek, oltárkövek vannak, a Római kori kőtárban pedig kőemlékek találhatók. A Fabricius-ház első és második emeletén a 17. és 18. század lakáskultúráját mutatják be. De régészeti kiállítás és a világon szinte egyedülálló kora vaskori lelet, a napkorong is megtalálható itt.

Templomok

Soproni Református Egyházközség Temploma

soproni látnivalók
soproni látnivalók

A trianoni döntés után a gyülekezet lélekszáma megnövekedett, ezért a presbitérium 1925-ben úgy döntött, hogy fel kell építeni a templomot. A mai Soproni Református Egyházközség temploma Hárs György herceg építészmérnök tervei alapján készült el. Az építményt dr. Antal Géza püspök szentelte fel.

Szent György Templom

soproni látnivalók
soproni látnivalók

A Szent György templom 1380-1430 között épült gótikus stílusban. Majd egy tűzvész után barokk stílusban alakították át, de a homlokzatán található két gótikus dombormű a mai napig megőrződött. Az oldalfalak és a mennyezet stukkóit Pietro Antonio Conti készítette. A főoltárképet pedig Martin Altomonte.

Egyéb látnivalók

Károly kilátó

soproni látnivalók
soproni látnivalók

A soproni parkerdő első faépítésű kilátótornya, melyet Romwalter Károly városszépítő építtetett saját költségén 1876-ban. A Károly-magaslat dombján készült kilátó két felső szintjéről egész Sopron belátható.

Nyári bobpálya

Az adrenalin és a szórakozás szerelmeseinek igazi élményt kínál a Sopron külvárosában található nyári bobpálya. Az érdeklődők egész nyáron használhatják a mintegy 750 méteres pályán. A kicsiknek hinta, csúszda és gyermekmarkoló áll a rendelkezésére.

További cikkek Sopron témakörben:

Katt ide >> Hotel Szieszta akciós csomagajánlatai