Az egyik legkedveltebb soproni kirándulóhely a Károly kilátó

károly kilátó sopron
károly kilátó sopron

A Károly kilátó Sopron: a Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye.

Hol található a Károly kilátó?

A Károly kilátó a Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye. Gyalogosan és járművel egyaránt jól megközelíthető. A parkolótól kényelmes, aszfaltos sétaút vezet a kilátóhoz a Lővérek kristálytiszta levegőjű erdein át.

károly kilátó sopron
károly kilátó sopron

A Károly kilátó Sopron rövid története

A Károly-magaslatot és a rajta emelt kilátót Romwalter Károly soproni nyomdászról nevezték el. Romwalter Károly az 1869-ben alapított Városszépítő Egyesület választmányi tagja volt és lelkes turista. A 398 m magas Váris-hegyen saját költségén fából építtetett kilátót 1876-ban, amelyet az Egyesületnek adományozott. Tiszteletére keresztelték át a Váris-hegyet Károly-magaslatnak.

A kilátó az időjárási ártalmak következtében az 1890-es évekre meglehetősen rossz állapotba került. Mivel kőtoronyra nem volt pénz, 1902-ben új fatornyot emeltek a helyére. Ez a kilátó több mint 30 éven át szolgálta a nagyközönséget.

Végül az 1930-as években a Városszépítő Egyesület elnökének, Heimler Károlynak köszönhetően sikerült pénzt előteremteni kőkilátó építéséhez. A városi kölcsön mellett sorsjátékot alapított és műkedvelő színielőadásokból szerzett pénzt az építkezéshez. Így készülhetett el Winkler Oszkár építész tervei alapján a ma is álló 23 m magas Károly kilátó.

Avatására 1936 nyarán került sor. A három emeleten lévő kis helyiségeket sokáig rádióamatőrök használták.

Károly kilátó Sopron
Károly kilátó Sopron

A Károly kilátó Sopron napjainkban

Ma az első emeleti kis szobában kiállítás mutatja be Kitaibel Pál, Gombocz Endre és Kárpáti Zoltán botanikusok munkásságát. A második emeleten Roth Gyula és Csapody István munkásságáról szóló állandó emlékkiállítás fogadja a látogatókat.

Károly-kilátó Sopron panorámája

Kétszintes tetőteraszáról csodálatos panoráma nyílik: észak-keleten a völgyben fekvő Sopronra és a Fertőrákos-Balfi-dombság mögött elnyúló Fertő tóra, dél-keleti irányban a Harkai-csúcs, Kópháza és Nagycenk, nyugati és déli irányban pedig a Soproni-hegység vonulatai emelkednek. Tiszta időben, a háttérben távol a Rax és Schneeberg hófödte csúcsai is felsejlenek.

károly kilátó sopron panoráma
károly kilátó sopron panoráma

Panoráma a Károly-kilátóból a Fertő-tóra és Sopronra

A kilátó körül tájékoztató táblákat helyeztek el a Soproni Tájvédelmi Körzet értékeiről. Fajátszótér és családias büfé is szolgálja az idelátogatók kényelmét. Itt találjuk a Kőhalmy Tamás Vadászati Múzeumot is.

További cikkek Sopron témakörben:

Kattints ide akciós ajánlatokért!!!  => Hotel Szieszta Sopron

hotel szieszta logo
Hotel Szieszta Sopron

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here