Fertő-Hanság Nemzeti Park, a Fertő tó

fertő hanság nemzeti park fertő tó
fertő hanság nemzeti park fertő tó

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Magyarország északnyugati részén fekszik. Elődje a Fertő tó Nemzeti Park volt, mely 1991-ben jött létre a Fertő-tó Tájvédelmi Körzet átszervezésével. Mai nevét pedig 1994-ben kapta, amikor hozzácsatolták a Hanság Tájvédelmi Körzetet. 1994. április 24-én került sor a szomszédos ausztriai területeken létrejött nemzeti parkkal közös megnyitó ünnepségre.

A Fertő-táj nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy 1979-ben bioszféra rezervátummá nyilvánították, 1989-től pedig a Ramsari Egyezmény nemzetközi jelentőségű vadvizei között is számon tartják.

fertő hanság nemzeti park fertő tó
fertő hanság nemzeti park fertő tó

Fertő–Hanság Nemzeti Park

Területe Magyarországon 23.731 hektár, míg Ausztriában a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park 10.500 hektár, a hazai park igazgatósága Sarródon, a Kócsagvárban van, míg az osztrák parké Illmicben található.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területei

Fertő tó

A Fertő tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava és a kontinentális síkvidéki sós tavak legnyugatibb képviselője. Kb. 20 ezer évvel ezelőtt, kéregmozgások és jégkorszaki szelek hatására jött létre.

Felülete: 310 km2. Sekélysége miatt (átlagos vízmélysége 1 méter) területe tág határok között változik, többször kiszáradt, legutóbb az 1868-1872 közötti években. A vízszint ingadozásában nagy szerepet játszik a szél. Ilyenkor a vízszint néhány óra alatt akár 50–80 cm-t változhat. A vízben magas a sótartalom, mintegy 2kg köbméterenként. A XX. század első harmadában a Fertő tó és a vele vízrajzilag összefüggő Hanság lecsapolása és szabályozása miatt a tópart, főleg a déli oldalon gyors ütemben elnádasodott. Ez a folyamat mára jelentősen lelassult, de nem állt meg.

Ez a környezet sok vízimadárnak biztosít megfelelő életfeltételeket.

fertő hanság nemzeti park fertő tó
fertő hanság nemzeti park fertő tó

Fészkel itt nagy kócsag, bíbic, kanalas gém, nyári lúd. Madárvonulás idején megjelennek a cankók, partfutók, énekesmadarak. Ritka madarak is előfordulnak, mint a vörösnyakú lúd, vörös gém, réti sas és kékes rétihéja.

A Fertő tó legértékesebb halai a réti csík, a csuka, a lápi póc, a compó és a garda.

A Fertő tó nyugati részén, a pusztai réteken ritka növényeket láthatunk, itt él a boldogasszony papucsa,a légybangó, a pókbangó, a tarka és a törpe nőszirom. Sok védett lepkefaj talált a területen élőhelyet, például a nagy pávaszem, a tölgyfaszender, a sápadt szemeslepke vagy a halálfejes lepke.

A Fertő tó keleti vidékén szikes puszták találhatók, amelyek jellegzetes növényei a fertői mézpázsit, a sziki sóballa, a sziki őszirózsa.A területek karbantartása a hagyományos magyar háziállatokból álló állatállomány feladata. Él a területen rackajuhnyáj.a szilajon tartott bivaly, és a magyar szürke marha-gulya.

fertő hanság nemzeti park fertő tó
fertő hanság nemzeti park fertő tó

A Fertő tó ritka hüllője a fokozottan védett rákosi vipera vagy más néven parlagi vipera. A Fertő tó partján gyakran találkozhatunk a szintén védett vízisiklóval is.

A Hanság

A Hanságot a szél felszínformáló munkája alakította ki a folyók homokos-kavicsos hordalékának lerakása után. Területét a múlt század elején épített Hanság-főcsatorna osztja ketté.

A Kapuvári-Hanyerdőinek rovar- és hüllővilága gazdagabb; itt él például az elevenszülő gyík. A Lébényi-Hanyraa kiszáradó láprétek jellemzők; rajtukkosborok nyílnak. A területen fészkel a védett túzok, és néha látható itt a veszélyes parlagi vipera is. Ligeterdeinek lakója a kabasólyom, az erdei fülesbagoly és macskabagoly.

A megmaradt tavak adnak otthont a gazdag vízivilágnak. Bennük is él a lápi póc és a compó. A nádasokban bölömbika fészkel. A mosonbánfalvai Fehér-tó környékén él a ritka patkányfejűpocok.

(forrás: wikipedia)

A Fertő-Hanság Nemzeti Park programjai

Környékbeli szállásajánlatunk: Hotel Szieszta Sopron

hotel szieszta logo
Hotel Szieszta Sopron

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here