Dunakiliti turisztikai bemutatkozása

Dunakiliti
Dunakiliti

Bemutatjuk Dunakiliti városát. Válogatott szállások, programok és látnivalók kínálata Dunakilitin és egyéb turisztikai információk Dunakilitiről. Dunakiliti turisztikai bemutatkozása:

Dunakiliti Győr-Moson-Sopron megyében fekszik.

A szlovákiai határállomástól és Mosonmagyaróvártól egyenlő távolságra (8–10 km-re). A hármas határ (osztrák-szlovák-magyar) közelsége miatt is a térség egyik jelentősebb települése. Dunakiliti az ország kapuja.

Dunakiliti
Dunakiliti

Nevét is – egyes források szerint – a török kulcs, azaz kilit szó után kapta. Érdemes hát bekopogtatni, mert rendhagyó látnivalót kínál az idegenforgalmi térképre ez a mindössze 1840 fős szigetközi település.

A város elnevezésének három lehetséges eredete van. Vagy a török eredetű „kiliti”, azaz kulcs szóból származik, tekinthetünk rá úgy, mint a Duna kulcsára vagy egy Kilit nevű várjobbágy birtoka volt. A harmadik verzió pedig, hogy egy Cilit nevű pápáról nevezték el, aki a falu első kápolnájának védőszentje is volt.

Szent Kereszt Felmagasztalása Templom:

Dunakiliti régi parókiáját 1562-ben építették. Egy ideig ez a reformátusoké is volt, de 1657-ben Ferenczy János plébános Illésházy József gróf segítségével ismét visszaszerezte a katolikusok kezébe. 1735-ben templomot építettek a kis kápolna helyébe és lakosok köréje temetkeztek. 1851-ben Fényes Elek így írt róla: „916 katolikust számlál. Katolikus parochiája és temploma van. Szántóföldje termékeny: rétje jó; erdeje nagy és szép, gyümölcse bőven. A szarvai uradalomhoz tartozik.” A jelenleg is álló római katolikus templom a régi kiliti templom tornyával egybeépítve 1910-ben épült. Méretei: 26 m hosszú, 15,5 m széles, tornya 36 m magas, a hajó alapterülete 305 m2. A neogótikus épület belsejét gyönyörű freskók és csúcsíves, színes ill. rózsás üvegablakok díszítik. A terveket a jeles építész, Hőnel Béla készítette. 2010-ben megkezdődött a templom külső-belső felújítása. A munkálatok során méltó helyre került a falu boldoggá avatott szülöttének, dr.Batthyány-Strattmann Lászlónak mellszobra és ereklyéje.

batthyany-mellszobor-dunakiliti
batthyany-mellszobor-dunakiliti

Batthyány-kápolna:

A kápolnát Batthyány Ludovika építtette 1875-ben. 1873-ban súlyos kolera-járvány tört ki a faluban. Dr. Batthyány-Strattmann László édesanyja megfogadta, ha megmenekülnek a halálos kórtól, a Szűzanya tiszteletére épületet emeltet. A kápolnában lévő Szűz Mária-szobor talpazatának felirata: „Mária segíts”. Alatta olvasható: „Hála emlék a betegek gyógyítója sz. Mária tiszteletére állítatott. Az 1873. évi cholera járvány szerencsés megszünéseért a boldogult édes anya nemes példájára Gróf Batthyány Józsefné született Batthyány Ludovika Grófnő által.” 2012-ben felújították.

Tejfaluszigeti kápolna:

A kápolnát 1935-ben építette a tejfaluszigeti Bozi Mihály. A vallási épület 2015-ben 80 éves fennállását ünnepelte. A jeles alkalomból kívül-belül felújították.

Dunakiliti tejfaluszigeti kápolna
Dunakiliti tejfaluszigeti kápolna

Az aktív pihenésre vágyóknak  a golfot ajánljuk figyelmébe. A Pogány-kastély épületegyüttesét egy 14 hektáros 9 lyukú golfpálya veszi körül páratlan szépségű látványt nyújtva. A golfozást kedvelőket külön álló klubház várja drinkbárral és öltözőkkel. Igény esetén profi golfoktatók segítségével nyílik lehetőség megismerkedni a sporttal, illetve azt magasabb szinten elsajátítani.
Romantikus sétakocsizáson is találkozhatnak a természet szépségeivel, de persze egy kenutúra is tökéletes választás, ha Dunakilitin járnak.

További cikkek Dunakiliti városával kapcsolatban:

diamant hotel

Diamant Hotel **** Szigetköz

AKCIÓS AJÁNLATAI 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here