Levendula szörp készítése házilag

A levendula szörp készíthető friss vagy szárított virágból is. Ha friss levendulából készítjük el a szörpöt, egy nappal hosszabb időt vesz igénybe.

Házi levendula szörp hozzávalói:

  • 200g cukor
  • 1,5 dl víz
  • 2ek. száraz levendula (vagy 5-6 ek. friss levendula)
  • 3e. citromlé

Levendula szörp elkészítése

A cukrot a citromlével és a vízzel egy fazékban felforraljuk. Amikor a cukor felolvadt, beleszórjuk a levendulavirágokat és elzárjuk a gázt. A fazekat lefedve hagyjuk pár órát, ha friss levendulából készítjük a levendulaszörpöt akár egy napot is így maradhat, hogy az aroma kellően ki tudjon oldódni. Ezután a levendulavirágot leszűrjük a levendula szörpről és fertőtlenített (kifőzött) üvegekbe öntjük. A kész szörpöt hűtőben tároljuk.

levendula szörp készítése
levendula szörp készítése

A levendula szörp felhasználása

A levendulaszörpöt hígíthatjuk simán hideg ásványvízzel, de vendégeknek kínálhatjuk akár pezsgővel, proseccoval akár. Érdekes eredményt kapunk, ha a levendula szörpöt zöld salátával keverjük össze. Teával is kellemes aromás végeredményt kapunk. Arra figyeljünk mindenképpen szörp adagolásánál, hogy a levendula szörp erős, aromás íze ne nyomjon el nagyon minden ízt.

A témához kapcsolódó cikkek:

Hogyan termesszünk levendulát a kertünkben? A levendula ültetése, gondozása

Tihanyi Levendula Fesztivál 2018

Pannonhalmi Levendula Napok 2018.