A kánikula ajándéka: napon szárított paradicsom

szaritott_paradicsom

Itt a paradicsom szezon. Valami miatt Magyarországon mindenki vadul és izzadva passzíroz, ahelyett, hogy egyszerűen kitenné a szabadba a félbe vágott a paradicsomot, a többit meg az anyatermészetre bízná.

 

szaritott_paradicsom

 

Na jó, ennyire azért nem egyszerű az eljárás, de majdnem. Az eredeti, mediterrán íz eléréséhez a paradicsomot meg kell mosni, félbe kell vágni, és ki kell csumázni, ízlés szerint magozni, majd tálcára helyezni, és kitenni a napra. De itt véget is érnek a feladataink.

Érdemes olyan fajtát választani, ami kevésbé lédús, inkább húsos, mint például a hosszúkás formájú lucullus, de ha tartós hőségre számítunk, nyugodtan kísérletezhetünk bármilyennel, nekem sikerült. Lehet sózni a szárítás előtt, de anélkül is megszikkad csodásan. Éjszakára mindig vigyük be.

 

A tárolása kétféleképpen lehetséges: ha teljesen sikerült kiszárítani a paradicsomot, akkor nincs vele több gondunk, tegyük dobozba vagy üvegbe, és kész. Ha azonban kicsit szaftosabbra sikerült, mert egyszer csak megjött az eső, akkor olívaolajban remekül eláll, lényeg, hogy a paradicsomot mindig ellepje az olaj. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy fűszerezhetjük is, játszhatunk az ízekkel. Tehetünk bele rozmaringágat, bazsalikomot, rózsaborsot, fokhagymát, vagy amit az ízlésünk és fantáziánk megenged, és máris élvezhetjük a hamisítatlan itáliai hangulatot. Bár ami azt illeti, én Tunéziában láttam a saját szememmel, hogy gyakorlatilag minden háztetőt száradó, piros paradicsomok borítottak.

 

A szárított paradicsom elkészítése tehát nagyon egyszerű, felhasználása pedig igen sokrétű. Mivel rendkívül intenzív paradicsom íze van (amint az ugye az asztalt dolgoktól elvárható), nyugodtan használhatjuk fűszerként is. Tehetjük tésztára, felturbózhatunk vele kevésbé jó minőségű paradicsomszószokat, bolti lecsókat, de készíthetünk belőle pesztót is (link), apróra vágva keverhetjük salátához, beletehetjük pörköltbe, tölthetünk vele húsokat, és még folytathatnánk a sort. Recept is található hozzá bőven az interneten.

 

A képen két kilogramm paradicsom látható.

 

(Borsos Bori)

 

szrtott_paradicsom_001

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here