Szilvásgombóc

Egy étel, amit nem lehet megunni.. és eleget sem enni belőle..sajnos.. 🙁
szilvasgomboc

Hozzávalók:

1 kg burgonya

0,5 kg szilva

35 dkg liszt

23 dkg vaj vagy margarin (3 dkg kell a tésztához, többi a zsemlemorzsa alá)

fahéj, porcukor

kockacukor

zsemlemorzsa

csipet só

 

Elkészítése:

A burgonyát megtisztítjuk és kockára vágjuk. Sós vízben megfőzzük. Majd áttörjük és félig kihűtjük. (Ügyeljünk arra, hogy ne teljesen hűljön ki!) Hozzákeverjük a lisztet a 3 dkg vajat és a csipet sót. Alaposan összegyúrjuk és 5 mm vastagra nyújtjuk. 6×6 cm-es négyzetekre vágjuk és minden négyzet közepére teszünk egy fél szem szilvát, rá kevés fahéjat és egy szem kockacukrot. Gombócokat gyúrunk belőlük. (Ügyeljünk arra, hogy a szilva leve ne folyjon ki, mert nem fog a gombóc összetapadni.) Forrásban lévő vízbe főzni kezdjük a gombócokat. Közben elkészítjük a vajas zsemlemorzsát. Ha a gombócok feljöttek a víz színére, még további 3-4 perc főzés után a vajas zsemlemorzsába megforgatjuk azokat. Fahéjas porcukrot készítünk hozzá!

 

 

Jó étvágyat!