Mákos bejgli

Először a tölteléket készítjük el: 60 dkg darált mákot fél liter tejjel, 30 dkg porcukorral, 2 marék részeg aranymazsolával (a törkölypálinkás üveg aljáról, ennek híján rumba áztatott mazsolával), 1 citrom reszelt héjával és 1 dl rummal 20-25 perc alatt, gyakori kevergetés mellett, sűrű krémmé főzzük, hagyjuk kihűlni.

50 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg vajat. 2 dkg élesztőből fél dl langyos tejben 1 kiskanál cukorral kovászt készítünk, ha felfutott, hozzáadjuk a vajas liszthez. Az egészet 2 tojássárgájával, 1 ek porcukorral, csipet sóval és annyi tejföllel, amennyit felvesz, rugalmas tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk a tésztát, 60 percig pihentetjük.

Téglalap alakúra kinyújtva rászórjuk a tölteléket, elegyengetjük. A tészta két szélét 1 cm vastagságban behajtjuk, majd szorosan felcsavarjuk, hogy levegő ne maradjon közte. Ha a rúd túl hosszú lenne, alakíthatjuk koszorúvá is. A tetejét tojássárgájával lekenjük, majd nem meleg helyen másnap reggelig (azaz kb 12 órát) pihentetjük. Ez idő alatt kissé megkel, de ezt mindenképpen hűvös helyen tegye! Reggel ismét kenjük le, de ezúttal a tojás fehérjével. Megvárjuk, míg a fehérje megszárad rajta, oldalát megszurkálva (nagyon fontos, ha nincs hol a gőz eltávozhasson, a bejgli szétreped) előmelegített, 180 fokos sütőben 25 – 30 percig süssük.
Ha kivettük, még forrón a tepsiben fordítsuk fel a rudakat, így hagyjuk 10-15 percig állni, így az egyes rétegek később nem válnak el egymástól.

 

makos_bejgli