Mézeskalács

 

mezeskalacs
mézeskalács

Mézeskalács hozzávalói:

  • 1,5 dl méz
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt kardamom
  • 1 kávéskanál őrölt koriander
  • 1 kávéskanál őrölt ánizskapor mag
  • csipet őrölt rózsabors
  • 1 tojás
  • 35 dkg liszt

Cukormáz:

  • 1 tojás fehérje
  • 15 dkg porcukor
  • továbbá csoki csillagok, cukor gyöngyök és egyéb diszítő elemek.

Elkészítés:
Legjobb, ha előző nap készítjük el a tésztát, és másnapig hűtőben tartjuk, könnyebb vele dolgozni. Az alapanyagokat dagasztógéppel összekeverjük, annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk, és 2 cipót tudjunk formálni belőle. (A szódabikarbónát előre keverjük el a liszttel.)
Másnap kissé átgyúrjuk a tésztát, lisztezett deszkán kinyújtjuk a cipókat kb. 3 mm vastagságúra, és különböző figurákat szaggatunk ki. A lehullott darabokat is újra felhasználjuk.
Egymáshoz nem túl közel lemezre rakosgatjuk őket, sütőpapírra és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 14 perc alatt kisütjük a figurákat. Amikor már a szélük megszilárdul, akkor készre sültek, kivesszük a sütőből és széles pengéjű lapáttal rácsra tesszük őket hűlni.

A cukormázhoz a tojásfehérjét felverjük, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, pár percig keverjük, míg jó sűrű masszát kapunk.
Amikor már nem folyós, célszerszámba töltjük (ennek hiányában műanyag zacskóba, egyik sarkát picit levágjuk úgy, hogy kb. 3 mm-es legyen a lyuk), és megmintázzuk a figurákat a tojáshabbal, gyöngyökkel vagy más díszítőelemekkel díszítjük.
Hagyjuk megszikkadni a díszítést, csak azután rakjuk dobozba.

További jobbnál jobb receptek Gabojsza Konyhájában!