Az elronthatatlan és egyben kihagyhatatlan epres tiramisu

epermisu
Epres tiramisu

Az epres tiramisu a legpazarabb, legkönnyebb, legfinomabb tavaszi/nyári sütés nélküli desszert. Nálam az egyszerű sütik királynője. Az abbahagyhatatlan kategória, de nem is húzom az időt, íme a legtutibb epres tiramisu recept. Egy próbát garantáltan megér! 🙂

epermisu
Epres tiramisu

Az epres tiramisu hozzávalói:

  • 2-3 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 2 db citrom reszelt héja és leve
  • 35-40 db babapiskóta

A tiramisu krémjéhez: 

  • fél kiló eper
  • 250 ml habtejszín
  • 30 dkg mascarpone
  • 20 dkg fehér csoki (10 dkg porcukorral is helyettesíthető)

A tiramisu tetejére:

20-25 szem eper (szép nagy, félbevágott)

Az epres tiramisu elkészítése:

Először elkészítjük a szirupot vízből, cukorból és a citromléből.

A vizet feltesszük melegíteni és a cukorral és citromlével valamint a reszelt citromhéjjal addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Ekkor levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.

Közben a tiramisu krémjét elkészítjük.

Ehhez az epret jó alaposan megmossuk, kicsumázzuk, leturmixoljuk. Ehhez hozzákeverjük a mascarponét, és az előzőleg kemény habbá vert habtejszínt. A fehér csokit megolvasztjuk (gőz fölött) és ezt is a krémhez hozzákeverjük. Fehér csoki híján a porcukor megy a krémbe, hogy elég édes legyen.

Az epermisu rétegezése a következő feladat.

A tál aljára a szirupba (rövid ideig, kb. egy forgatásnyi) áztatott babapiskóták kerülnek, szép sorban, majd erre jön az epres-tejszínes krém. Ezután újabb áztatott babapiskóta sor és erre újabb epres krém következik. A krém tetejét elegyengetjük.

Az epermisu díszítése

Az epres tiramisu tetejére pedig a félbevágott eperszemeket sorakoztatjuk fel. Majd hűtőbe tesszük a végeredményt.

És várunk.. egy éjszakát. Ha nem megy, pár órát.. 🙂

További cikkek hamarosan eper témában:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here