Testbeszéd jelei az ismerkedés kezdetén

pasi

Kiderítettük, honnan tudhatod meg az ismerkedés elején, vajon érdeklődik-e irántad Választottad! Szemeket kinyitni! Radarokat bekapcsolni! 😉

Ismerkedés során, különösen a másik nem képviselőjével folytatott beszélgetés közben, gyakran szeretnéd tudni beszélgetőtársad hozzád fűződő viszonyát. Ezt számos jelből ki tudod következtetni!

Vegyük hát sorra ezeket!

Beszélgetőpartnered érdeklődése irántad megmutatkozik annak testtartásában, hangszínében, hanglejtésében és abban, ahogy rád néz. Testtartásával teljesen el is utasíthat akár, például ha szimplán hátat fordít neked, de a kommunikációt megnehezíti az is, ha félig fordul csak feléd vagy beszélgetés közben túlnéz rajtad. Ezek a testtartások megnehezítik a szemkontaktus felvételét. Normális körülmények között az emberek ránéznek a másikra, majd elfordítják tekintetüket, mindez ritmikusan történik és a beszélgetési idő kb. kétharmadában a másik emberre tekintünk. Ha az érdeklődés lagymatag két ember között, ez az idő jelentősen lecsökkenhet. Szexuális szituáció esetén a tekintet gyakran téved az arcról más testrészek felé is. Ez alatt nem a másik végigpásztázását értjük, hanem csak villanásnyi pillantásokat, melyek sokszor nem is tudatosak. A nők leginkább a férfiak arcát, mellkasát és vállát nézik meg, ritkábban téved pillantásuk az ágyéki területekre, ellentétben a férfiakkal, ők kevésébé szemérmesek, mint tudjuk.

 

Egy jelenséget azonban feltétlenül ismerned kell:

Az ismerkedés kezdetén lányok és fiúk egész hada sokáig csak kerülgeti egymást, mire sikerül valamiféle kontaktust kialakítaniuk, ami azonban gyakran inkább egymás csipkelődésébe torkollik. Majd egészen hosszú idő szükséges, mire rájönnek, hogy (kissé sarkosan fogalmazva) nem veszekedni, hanem szeretkezni akarnak. Csak miután megszűnik ez az álellenségeskedés, akkor kezdenek el egyre többet megmutatni magunkból és kezdődik el a kitárulkozás és csak ezután veszi kezdetét a valódi ismerkedés.

 

pasi

 

Mit látunk, ha valaki feszeng társaságunkban?

Ha valaki kellemetlenül érzi magát a másik ember társaságában, azt az aszimmetrikus mosolyokból és ideges fejforgatásból vehetjük észre, mintha keresne valakit, holott  csak szabadulni szeretne a szituációból. Figyeljük meg továbbá a száját! Ha kellemesen érzi magát, akkor ajkai lazák és nyugodtak, rád összpontosít. Ha azonban ajkába „harap” vagy nyelvével piszkálja fogait esetleg elhúzza a száját, bizonyosan feszeng. További vészjelzés, amikor az unatkozó hallgató oldalra billenti fejét, esetleg még meg is támasztja azt a kezével. Figyeljünk továbbá az aszimmetrikus mosolyra! Ez az álmosolygás jele. A valódi mosoly ugyanis szimmetrikus és rokonszenvből jön létre, az aszimmetrikus mosoly pusztán udvariasságból. Igazi elhárító viselkedés az elfojtott ásítás, de ez gyakran észre is vehető. Erősen összeszorított szájjal történik, de az arc közben felfúvódik, majd a levegő diszkréten távozik az orron keresztül.

 

Néhány praktika, amit érdemes kipróbálni:

 

1. Bátorítás

Beszélgetőtársunkat bátoríthatjuk, ha bólogatunk és rámosolygunk miközben ő hozzánk beszél, ezáltal biztosítva őt érdeklődésünkről. Tapasztalni fogjuk, hogy többet fog hozzánk beszélni partnerünk és egyre jobban fogja magát érezni a társaságunkban. Mindezt azonban a normális keretek között tartva érdemes „művelni”, ellenkező esetben azt fogja gondolni manipulálni akarjuk őt, holott dehogy…

 

2. Megfelelő távolság

Ez leginkább a férfiak számára figyelembeveendő szempont. Rendkívül fontos, hogy a beszélgetés során tartsuk a megfelelő távolságot egymás között, nehogy tolakodónak tűnjünk. Egyébként könnyen letesztelhető partnerünk intim zónájának mérete. Lépjünk picit lközelebb beszélgetés közben beszélgetőpartnerünkhöz, mint a megszokott és tapasztalni fogjuk, hogy ki fog hátrálni a közeledésből.. De készüljünk azért arra is fel, hogy mi van, ha félreérti és ő is kicsit közelebb lép…

 

3. Tükörjáték

Gyakran megfigyelhető ez két elmélyülten beszélgető, egymásra teljesen ráhangolódott emberközött. Teljesen átveszik egymás testbeszédét, egymás tükörképeként mozognak. Próbáljuk ezt ki mi is! Észre fogjuk venni, hogy (természetesen, ha nem visszük túlzásba és nem az óvodáskori egymás utánzására gondolunk) partnerünk egyre komfortosabban fogja magát érezni a társaságunkban.

(Forrás: David Cohen: Szexbeszéd)

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here