Testbeszéd a párkapcsolat kezdetén- A flört

testbeszed

Vedd észre, ha flörtölnek Veled! De azt is, ha nem nem jössz be az illetőnek!

 

Amennyiben betekintést szeretnél nyerni mások rejtett gondolataiba, érzéseibe és akár szorongásaiba, nincs más dolgod, mint megtanulni a testbeszéd olvasás képességét. Ez a képesség a párkapcsolatok kezdetén komoly jelentőséggel bír, ugyanis lehetővé teszi, hogy megérezzük mielőbb, pontosan mi is történik az ismerkedés során, anélkül, hogy túl sokat beszélnénk róla. Megtudjuk általa, hogy kellünk-e az illetőnek és fordítva. Nagy és kis gesztusaink sokatmondóak, különösen, amikor szerelemről és szexről van szó. Ezért érdemes odafigyelni a jelekre!

 

Nézzünk egy példát!

„Mark a borozóban elhatározza, hogy merész lesz. Előrehajol, és öt centire odatolja a kezét Sally keze mellé. De rosszul időzíti a dolgot. Éppen akkor szánja rá magát a közeledésre, amikor egy jóképű férfi vág át a borozón egy másik asztal felé. Sally néhány másodperc múlva hátraveti a fejét, odapillant, és fél marék sós mogyorót töm a szájába. A borozóban egy pszichológus is ül, akinél – mint minden lelkiismeretes pszichológusnál – stopper is van. Megfigyeli, hogy Sally gyorsabban majszolja a mogyorót, mint addig, aztán gyorsan kétszer belekortyol a poharába, majd végigsimítja kezével az ajkát. Sally mozdulatai visszafogottak és nincs bennük semmi kivetnivaló, mégis sokat elárulnak abból, amit érez.”

A fenti idézetből is kitűnik, hogy a testbeszéd olvasása, egy másik kommunikációs csatornának is tekinthető.

 

A testbeszéd megerősítheti, amit mondunk, ám néha ellent is mondhat annak.

Például, ha valakivel udvariaskodunk, miközben ki nem állhatjuk, testünk ezt közölni fogja az illetővel; ugyanis kerülni fogjuk az illető tekintetét. Ezáltal egyidőben két különböző jelzést adunk le; a szóbeli azt közli:”kedvellek”, a non-verbális azt: „utállak”. Ha a másik megérti testbeszédünket, nem fogjuk tudni félrevezetni. Kivéve persze, ha tökéletesen tudjuk manipulálni testbeszédünket és úgy tudunk non-verbálisan is kommunikálni, mintha valóban kedvelnénk az illetőt. „Álarcot” viselni ideje korán szinte mindenki megtanul, azaz arckifejezésünkre oda tudunk figyelni, ám hangunkon és gesztusainkon már kevésbé tudunk uralkodni. Ezek „árulkodnak”.

 

testbeszed

 

Nézzük, melyik testrészünk miről árulkodik!

 Intim testbeszéd – a száj

Normál körülmények között zárva tartjuk a szánkat, kivéve ha beszélünk. De egy csukott száj, lehet kagylószerűen szorosan zárva és úgy becsukva, hogy bármikor felnyílhat. Intim helyzetben a száj sokkal aktívabb és mozgékonyabb, sokszor elengedjük, enyhén szét is nyitjuk, kényelmesen érezzük magunkat.

 

Intim testbeszéd – a nyelv

Nyelvünket ritkán mutogatjuk. Ha kiöltjük valakire, az vagy agresszív vagy intim okból történik vagy a kettő kombinációjából adódóan. Célunk vele, hogy a másikat megsértsük vagy megnevettessük. Ha szorongunk, öntudatlanul megérintjük nyelvünkkel fogunk vagy ajkunk belső oldalát. Ez az önmegnyugtatás egyik formája, jelentése: “még rendben vagyunk, megvagyunk”…

 

Intim testbeszéd – a mosoly

Mosolyunk számos jelentést hordoz magában. Mivel sok izma van, ezért rendkívül sok arckifejezéssel tudunk mosolyogni. Egészen más izmokkal mozgatjuk az őszinte és másokkal az erőltetett, megjátszott mosolygást. Sok esetben nehéz megkülönböztetni, pláne ha nem ismerjük eléggé az illetőt, ám egyöntetűen igaz mindenkire, hogy az őszinte mosoly: széles és kerek, lassan bontakozik ki és lassan is halványul el, emellett szimmetrikus. Nem őszinte a túl hosszú, de hirtelen véget érő mosoly valamint a féloldalas, aszimmetrikus mosoly sem. Az ideges mosoly rendszerint túl rövid, és nagyon hirtelen abbamarad.

 

Intim testbeszéd – a nevetés

Amikor egy nő nevetés közben a fejét hátravetve megmutatja a nyakát, feltárulkozik. A nem szexuális nevetésnél a test többi része kontrollált marad.

 

Intim testbeszéd – a szem

Amikor két ember vonzódik egymáshoz, többször néznek egymás szemébe, mint mások. Úgy helyezkednek el, hogy többet tekinthessenek egymásra, pillantásaik ritmikusak lesznek, szemük nagysága és kitágulása megváltozik. (Nem véletlen hát, hogy a férfiaknak tetszenek azok a nők, akiknek nagy a szemük.

 

Intim testbeszéd – légzés

A szexuális aktivitás első lépcsőfoka az izgalom, mely magas pulzusszámmal és felgyorsult légzéssel azonosítható be.

 

(Forrás: David Cohen Szexbeszéd)

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here