Testbeszéd – A hazugság jelei

A hazugság jelei
A hazugság jelei

A testbeszéd, mint tudjuk, mindig mindent elárul! A hazugság jeleit is többek között! Mutatjuk mire figyeljetek! 🙂

A hazugság jelei
A hazugság jelei

A hazugság jelei

A megtévesztés általános jelképe a három bölcs majom, akik semmi rosszat nem hallanak, nem mondanak és nem látnak meg. Amikor  valaki hazudik vagy füllent, száját, szemét vagy fülét igyekszik eltakarni kezével. (De nem annyira feltűnően, mint a gyerekek, akik szájukra tapasztják kezüket, hanem sokkal kifinomultabb módon.)

1. hazugság jel:

Hazugság jelei – A szájőrzés

Ilyenkor a kéz eltakarja a szájat, a hüvelykujj az archoz nyomódik, miközben az agy tudat alatt utasítja a kezet, hogy próbálja elfojtani az elhangzó valótlan szavakat. Azonban nem szabad a szájőrzést összetéveszteni az értékelés testbeszédével. Sokan úgy próbálják a szájőrzés gesztusát leplezni, hogy köhögést színlelnek. Ha valaki beszéd közben alkalmazza ezt a gesztust, minden bizonnyal hazudik. Ha azonban akkor takarja el a száját, amikor a másik ember beszél, ez annak a jele, hogy érzése szerint az hazudik!

2. hazugság jel:

Hazugság jelei – Az orrérintés

Lényegében a szájőrzés testbeszédének mesterkélt, álcázott változata. Állhat néhány könnyű, dörgölő mozdulatból az orr alatt vagy lehet egyetlen, röpke érintés is. Az orrérintés gesztusa eredetének egyik magyarázata szerint, amint a negatív gondolat eszünkbe jut, tudatalattink utasítja kezünket, hogy takarja el a szájat, de hogy ez ne legyen annyira szembeszökő, utolsó pillanatban a kéz elhúzódik az arcról, s egy orrot érintő röpke mozdulat lesz az eredmény. A másik magyarázat szerint, a hazudás következtében az orrban lévő érzékeny idegvégződések viszketni kezdenek és ezért dörzsöli  meg az ember az orrát.

3. hazugság jel:

Hazugság jelei – A szemdörzsölés

A férfiak többnyire erősen dörzsölik szemüket és ha nagyot hazudnak, másfelé, rendszerint a földre néznek. A nők csak könnyedén megdörzsölik szemhéjukat. Szemérmetlenül hazudni kifejezést arra az emberre használjuk, aki az alábbi testbeszédcsoportot prezentálja: összeszorított fogak, hamis mosoly, szemdörzsölés, félrefordított tekintet.

4. hazugság jel:

Hazugság jelei – A gallérhúzogatás

Egy hazug kijelentés bizsergető érzést kelt a hazudozó érzékeny arc- és nyakszöveteiben, amit kénytelen dörzsöléssel vagy vakarással megszüntetni. Ehhez a testbeszédhez kapcsolják a gallérhúzogatást is. A hazugság hatására némi verejték gyűlik össze a nyakon a leleplezéstől való félelem miatt.

Légy résen tehát és figyeld a jeleket!  A testbeszéd minden elárul! 🙂

(Forrás – Allan Pease: Testbeszéd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here