Miért ő a nagy Ő?

felfedezo2

Van-e magyarázat arra, hogy miért éppen a jelenlegi párunkkal élünk együtt, netán házasodtunk össze? Vagy miért váltunk el?

Igen, van magyarázat, mint mindenre, erre is. A Nyitott Könyvműhely „Te vagy az én párom” című könyvében meglelhetjük a válaszokat. Nekem tökéletesen beigazolódni látszik az elmélet. Döbbenetesen egyszerű! Bár tudtam volna korábban is…

 

Kezdjük az elejéről! Az emberi viselkedést két tényező határozza meg. A genetika és a környezet, azaz az onnan érkező hatások (nevelés, barátok és egyéb élmények) A környezet azonban csak módosít(gat) az alapvető genetikán. Viselkedésünket alapvetően a genetika határozza meg, vagyis az amit örököltünk szüleinktől, nagyszüleinktől!  Öröklött génjeink alapján lehetünk Felfedezők, Építők, Irányítók vagy Tárgyalók.

 

Kémiai anyag túltengése határozza meg személyiségünk típusát:

Dopamin esetén= Felfedező

Szerotonin esetén = Építő

Tesztoszteron esetén: Irányító

Ösztrogén esetén = Tárgyaló lesz az illető.

Ha meghatároztad a leírások alapján melyik csoportba tartozol, eláruljuk Neked, ki illik hozzád!

 

Íme hát a meghatározások, döntsd el hová tartozol!

1. Felfedezők:

Jellemzői:

Energikusak, lendületesek, lelkesek, optimisták, kreatívak, rugalmasak. Hajtja őket a kíváncsiság. Keresik az újdonságokat, a kalandokat. Motiváltság és célirányos viselkedés jellemzi őket. Azonban annyira bele tudnak mélyedni a dolgokba, hogy sokszor a határidők betartása okoz nekik komoly gondokat. Hagyományokat nem különösebben tisztelik, autonóm emberek. Szeretnek kirúgni a hámból. Szeretik a kockázatot, a penge élen táncolást, a spontaneitást. Gyűlölik az unalmas, rutinszerű munkákat és a merev időbeosztást. Hamar elunják magukat. Nemcsak az unalmas feladatokat, de az unalmas embereket is messze elkerülik. Felfedező életmódjuk megnyilvánulhat fizikailag aktív életmódban, hegymászás, világjárás, de hajszolhatja az értelem kalandjait is, ilyenkor bújják a könyveket vagy egyetlen mozi vagy színházi előadást sem hagynának ki, mert a folyamatos felfedezés motiválja őket. Magánéletükben rugalmasak, mint ahogy a pénzkezelésben is azok. Nagyvonalúan bánnak a pénzzel és ötleteikkel is. Folyamatosan új élményeket keresnek. Általában remekül kihasználják lehetőségeiket, gyakran válnak nyertessé. Ők főleg a nagyvárosokban szeretnek élni, ahol a dolgok történnek. Szerintük mit sem ér az élet, ha az nem egy vakmerő kaland. Az ő szervezetükben a dopamin dolgozik, és okozza a fenti „tüneteket”.

Negatív tulajdonságaik: hangulati ingadozás, tiszteletlenség, cinizmus, kiszámíthatatlanság, felelőtlenség, megbízhatatlanság, szétszórtság, kötözködésre való hajlam.

Párkeresésben a felfedezőket részesítik előnyben. (Esetükben a hasonló a hasonlóval elv van érvényben.) Két felfedező típusú ember esetén, akik folyamatosan az izgalmakat és kalandot keresik, a gyereknevelés nem a legizgalmasabb feladatok közé tartozik. Ők nagyobb arányban elégedetlenek házasságukkal és gyakoribb az ő esetükben a válás is.

 

felfedezo2

 

 

2. Építők:

Nyugodtak, barátságosak, óvatosak, kitartóak, hűségesek, engedelmesek, szívesen követnek előírásokat és nem szeretik a váratlan helyzeteket és a kiszámíthatatlanságot. Kockázatkerülők, szinte hajszolják a biztonságot. A szokások rabjai. Az ismétlődő szokásaik biztosítják, hogy életük nyugodt és rendezett legyen. Nagyon jól bírják a monotonitást. Fontosnak tartják a hagyományok tiszteletét és kialakult kapcsolataikat. Képesek az egészen apró részletekre is kiemelt gondot fordítani, rendszeretőek, precízek, lelkiismeretesek, áthatja őket a mély kötelességérzet. Imádnak terveket, időbeosztásokat készíteni, még hétvégére is akár. Általában kiváló vezetők munkahelyükön és családjukban is. Gondolkodásukat a lépésenkénti, egyenes vonalban haladó gondolkodás és ennek megfelelő végrehajtás jellemzi. Az építő típusúak általában szimmetrikus mintákat, általában gúlákat vagy kereszteket rajzolnak, melyről lerí az egyszerűség, a rend, az előreláthatóság és az ismétlődés. Szívesebben hajtanak végre, mint találnak ki. Önzetlenek, karitatív hozzáállásúak. Az építők szolgálnak. Ők a legremekebb szervezők és adminisztrátorok. Számukra fontos a látszat. Kirakják érmeiket, trófeáikat, diplomáikat, elért eredményeiket. Büszkék befolyásos ismerőseikre.

Negatív tulajdonságok: sokszor azt hiszik az ő megoldásuk az egyetlen jó, ezért csökönyössé, vaskalapossá válhatnak, könnyen pesszimisták. Néha kicsinyességük egészen a fösvénységig is fajulhat, néha megrekednek a múltban.

Ám mindezek ellenére elmondható, hogy ők a társadalom alappillérei.

Bennük a szerotonin munkálkodik.

Párkeresés: Párkeresésben ösztönösen a hasonlóra „kapják fel a fejüket”, vagyis egy másik építő típusú ember tudja leginkább felkelteni érdeklődésüket. Ez a vonzódás a otthon- és családszereteten alapul. Gyereknevelésre ennél a párosításnál jobb el sem képzelhető.

 

A cikk folytatását itt olvashatod:  Miért Ő a nagy Ő? II.

 

Forrás: Helen Fisher: Te vagy az én párom c. könyve

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here