A testbeszéd jelei – A behódoló kézfogás

a behódoló kézfogás
a behódoló kézfogás

A felsőbbséges kézfogás ellentéte a behódoló kézfogás, amikor fölfelé néző tenyérrel nyújtunk kezet. Ezzel szimbolikusan felkínáljuk a felülkerekedés lehetőségét a másik félnek, ahogyan a kutya kínálja oda a nyakát az erősebbnek. Ez a gesztus akkor hatásos, ha át akarjuk engedni az irányítást, át akarjuk ruházni a felelősséget, vagy például bocsánatot kérünk.

Jóllehet ez a fajta kézfogás megadó attitűdöt közvetít, vannak körülmények, amelyeket az értelmezésnél figyelembe kell vennünk. Az ízületi fájdalmak is rákényszeríthetnek valakit a puha kézfogásra, ezért az ilyen kezet a partner könnyen behódoló helyzetbe hozhatja. Akinek a hivatásának gyakorlásához különösen fontos a keze, az esetleg azért parolázik puhán, hogy óvja a kezét.

Egyenrangúság a kézfogásban

Ha két domináns ember fog kezet, szimbolikus küzdelem megy végbe: ki–ki igyekszik a másik kezét behódoló helyzetbe fordítani. Az eredmény egyfajta satu, amelyben mindkét kéz függőleges marad, és ettől egyenrangúság és kölcsönös megbecsülés támad a felekben, hiszen egyik sem hajlandó alávetni magát a másik akaratának.

kezfogas2

Hogyan teremtsünk jó kapcsolatot?

Gondoljunk arra is, hogy a kézfogás az üdvözlés, az elköszönés vagy a megállapodás megpecsételésének eszköze, ezért fontos , hogy mindig barátságos legyen, meleg és pozitív.

Hogyan szereljük le egy rámenős ember kézfogását?

A lefelé néző tenyérrel nyújtott kéz a legagresszívebb kézfogás, mert szinte teljesen kizárja, hogy a partner egyenrangú fél maradjon. A lehengerlő egyéniség jellegzetes gesztusa ez, azé, aki mindig maga kezdeményezi a kézfogást, s merev kartartása és lefelé fordított tenyere a másik felet alávetett helyzetbe kényszeríti. Ha úgy érezzük, hogy valaki készakarva lefelé néző tenyérrel nyújt kezet, az alábbi ellenszereket vethetjük be:

  • A jobbra kerülési technika

A domináns kéznyújtással közeledő rámenős ember – jobbára férfi – kezét nehéz visszafordítani az egyenrangú pozícióba, ám ha sikerül, az eredmény annál szembeszökőbb. A technika első eleme, hogy előrelépünk, csakhogy bal lábbal. Ehhez kell egy kis gyakorlás, ugyanis az emberek 90 százalékának az a természetes, hogy jobbal lépnek, ha a jobb kezüket nyújtják. Aztán lépjünk előre még egyet, immár jobbal, keresztben a partner előtt, bele a személyes térbe. A manőver befejezéseként végül hozzuk bal lábunkat a jobb elé, és most rázzuk meg a felénk nyújtott kezet. Ez a taktika lehetővé teszi, hogy függőlegesbe állítsuk az illető kezét, sőt akár megadó pozícióba fordítsuk. Olyan érzés lesz, mintha átmennénk előtte és az akció megfelel egy megnyert szkandermenetnek. Azáltal, hogy sikerül behatolnunk az ellenfél személyes terébe, átvesszük az irányítást.

Elemezzük magunkat, jobb vagy bal lábbal szoktunk–e előrelépni, amikor kezet fogunk. Legtöbbünk jobblábas, ezért hátrányba kerülünk, ha valaki domináns kéznyújtással közeledik, mert kevés a mozgásterünk, s a másik könnyen átveszi az irányítást.

Gyakoroljuk tehát, ballal lépjünk először, s meglátjuk, mennyivel könnyebb elbánnunk a rámenős partnerrel, aki fölénk akar kerülni.

  • Kézrátétel

Ha a rámenős ember lefelé néző tenyérrel nyújt kezet, viszonozzuk felfelé néző jobbal, de bal kezünket tegyük rá a jobb kezére, s az így kialakuló kétkezes fogással állítsuk függőlegesbe a kézfogást. Ezzel a módszerrel, amely jóval egyszerűbb az előbbinél, egy nő is könnyen úrrá lehet a helyzeten, és magához ragadhatja az irányítást. Ha úgy érezzük, hogy a rámenős alak szándékos megfélemlítésre törekszik, méghozzá rendszeresen, akkor ragadjuk meg felülről a kézfejét, és rázzuk meg. Mivel ez a módszer sokkoló lehet, csak végső esetben alkalmazzuk, és jól gondoljuk meg, kivel szemben.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here