7 dolog, amitől szerelemre lobbansz

szerelem
szerelem

Közeleg a tavasz, lassan lekerülnek a kabátok és a tavaszi napsütés felébreszt mindenkit!

Nézzük meg, mi az a 7 dolog, amitől szerelemre lobbansz:

1. A megfelelő pillanat

Általában akkor leszünk szerelmesek, amikor készen állunk rá. Néha a legtökéletesebb partner kopogtat az ajtónkon, ám mi észre sem vesszük, mert még nem készültünk fel egy újabb kapcsolatra. Ennek a készenlétnek sokszor nem is vagyunk tudatában. Ám egyszer csak, mint egy villám csap belénk, holott mi nem is gondoltunk rá. Általában változások, fordulatok idején szokott ez bekövetkezni. Amikor egy új, átmeneti helyzetbe kerülünk: például munkahelyet váltunk, másik városba költözünk. Ennek főként hormonális háttere van, ugyanis az új helyzetek stresszt okoznak és erős érzelmekkel járnak. Ilyenkor hormonális rendszerünk is aktiválódik, amelyek fokozhatják a szerelmet, a szenvedélyt. A veszélyérzet fokozza az egymás iránti érzéseket.

2. A közelség

A fizikai közelség szintén nagy szerepet játszik a szenvedélyes érzelmek kialakulásában. Általában azokba szeretünk bele, akikkel nap mint nap találkozunk, így módunk van az illetőt alaposan megismerni. Például iskolában, munkahelyen, edzőteremben, lakhelyen stb. Kutatások bizonyítják, hogy minél több kontaktusunk van valakivel, annál inkább találjuk az illető személyt jóképűnek, érdekesnek, értelmesnek és hozzánk hasonlónak.

3. Az akadályok

Az akadályok fokozni tudják a szerelmet. Ha úgy érezzük a másik elérhetetlen, annál inkább vonzónak látjuk őt, mely egyre erősebb koncentráltságra késztet minket.

4. A külső

A külső nagyon sokat számít! Bármennyire szívesen használjuk is azt a közhelyet, hogy „A belső számít igazán”, ez csak a későbbiekre igaz. Kezdetben mindenképpen a külső alapján ítéljük meg a másik nem képviselőjét, mikor rápillantunk és eldöntjük szimpatikus-e nekünk az illető. A férfiak különösen fogékonyak a külső megítélése szempontjából. Nem véletlen hát, hogy a nők annyit fektetnek önmaguk „reklámozásba”. És hogy mit látunk szépnek? Általánosságban elmondható, hogy a szimmetriát. A szimmetria rejtett módon ugyan, de a jó génekről és egészségről árulkodik. És nem is hazudik. Az arányos, szimmetrikus külsővel rendelkező emberek sikeresen elkerülték a baleseteket, megbirkóztak a torzulást okozó baktériumokkal és vírusokkal. Hogy miért? Mert ellenálló immunrendszer génjeit hordozták.

szerelem
szerelem

5. Az alak

A férfiakat jobban vonzzák a szép alakú, de kevésbé szép arcú nők, mint a szép arcú, de nem túl jó alakú nők. A magasság túl sokat nem számít, de a náluk alacsonyabb nőket azért jobban preferálják. A test tekintetében a legtöbb férfi jobban kedveli a teltebb formás nőket, mint a vékonyakat. Tanulmányok bizonyítják, hogy a férfiak számára azok a nők a legvonzóbbak, akiknek a derékmérete, kb. a csípőbőségük 70%-a. A nőkben pedig az erős mellkasú, széles vállú, vékony csípőjű és lábú, kis fenekű férfiak keltenek vonzalmat. Szeretik a magas férfiakat, hisz a magasság a tesztoszteron jele, fenyegetőbbnek látszanak, azaz adott esetben – vélhetően – hatékonyabban megvédik a nőt. A nők kedvelik továbbá a laza vislekedésű férfiakat, hisz ez a dominancia jele.

6. A hang

A hang rengeteg információt elárul a másik ember hátteréről, képzettségéről és szándékairól. A gyorsabb beszédű embert műveltebbnek, a dallamosabb hangút érdekesebbnek találjuk. A hangunk felelős a rólunk kialakult vélemény 35%-áért, a testtartás pedig a fennmaradó 55%-ért. A szavak csak mintegy 10%-át teszik ki az általunk küldött hangüzeneteknek.

7. Az illat

Az illatok az agy emlékezet és érzelem ősi központjába jutva, robbanásszerűen azonnal feltámasztja a vonzalom vagy a taszítás érzését.

(Forrás: Helen Fisher: Te vagy az én párom)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here