Negyedik szeretet-nyelv: Szívességek

mosogatni

Mit is értünk szívesség alatt?

 

Például egy ebéd elkészítését, megterítést, mosogatást, porszívózást, egy autó lemosását, baba tisztába tevését stb. Ha mindezt pozitív hozzáállással tesszük, akkor ez valódi szolgálatkészségnek bizonyul és szeretetünk megnyilvánulása lesz.

 

Amit az emberek a szerelem időszakában megától értetődően megtesznek párjukért, a szerelmi láz elmúltával már nem biztos, hogy hajlandóak megtenni.

 

mosogatni

 

És a hétköznapokba szépen lassan bekúszik a kezdeti csipkelődés, piszkálás, majd a folyamatos kritizálás. De vigyázat! A követelőzéssel nem lehet a másikat tettekre sarkalni. Az eredmény mindössze párunk szeretet-tankjának kiürülése lesz. És elindul egy folyamatos harc és vádaskodás. Ez éket üt a kapcsolatba. Még ha párunk esetleg teljesíti is kérésünket, azt nem a szeretet nevében teszi. És abban sok köszönet nem lesz.

 

A „sikeresen” kiürített szeretet-tankot fel kell tölteni, annak a szeretetnyelvnek a használatával, amiről tudjuk, hogy társunknak különösen jól esik. És ezt követően lehet egymás felé közeledni, majd az esetleges kéréseket (és nem követeléseket!) megfogalmazni. (De nem szükséges, sőt TILOS ezt napról-napra emlegetni azokat. A másik anélkül is tudni fogja, mire vágyunk!) Ha nem „kényszerítjük” annak megtételére, hanem választás elé állítjuk, sokkal nagyobb esélyünk lesz végül arra, hogy meg is fogja tenni ÉRTÜNK. Csak azért, hogy ő IS bizonyítsa szeretetét!

 (Forrás: Gary Capman  Egymásra hangolva  c. könyve)

 


A könyv a Harmat Kiadó gondozásában jelent meg, melyet webáruházukban meg is vásárolhatja.


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here