Második szeretet-nyelv: A minőségi idő

minosegi_ido2

A minőségi idő lényege az együttlét. Ez nem csupán fizikai közelséget jelez vagyis nem azt értjük ezalatt, hogy férj és feleség ugyanabban a szobában tartózkodik, de az egyik tévét néz, a másik olvas. A valódi együttlétről akkor beszélünk, amikor a két ember beszélget vagy egyéb közös tevékenységet végez. Ez lehet közösen végzett házimunka vagy beszélgetés esetleg társasjátékozás. Lényege az egymásra irányított osztatlan figyelem. Érzelmileg nagy jelentősége van az egymásra szánt időnek. Kifejezi, hogy szeretem a másikat, időt áldozok rá és élvezem a társaságát.

 

minosegi_ido2

A leggyakoribb kifejezés mód a meghitt beszélgetés, melynek során megosztjuk egymással, élményeinket, gondolatainkat, tapasztalatainkat, érzéseinket, vágyainkat. Ezt leginkább a nők igénylik. És ennek hiányában gyorsan kiürül szeretet-tankjuk.

Az „elismerő szavak” szeretetnyelv és a „minőségi idő” szeretetnyelv közötti lényeges különbség, hogy az előbbinél a kimondott szavaknak van nagy jelentősége, ez utóbbinál viszont a másik meghallgatásán van a hangsúly. Párunk empatikus figyelmes meghallgatásával tudjuk biztosítani őszinte érzelmeinkről. Ügyeljünk tehát arra, hogy párunk nem feltétlenül problémái elemzésére és tanácsainkra vágyik, hanem pusztán együttérzésünkre, támogatásunkra. A beszélgetés végül ne kioktatásba torkolljon.

Sok férfi képtelen az érzéseiről beszélgetni. Kedves Férfiak! Osszátok meg párotokkal gondolataitokat és a napközben történt eseményeket! Nekünk nőknek szükségünk van erre, ennek hiányában ugyanis úgy érezzük eltávolodtunk tőletek!

 

És vajon kinek jelent gondot az önkifejezés?

… annak, akit kisgyermek korában leszoktattak arról, hogy vágyaikat kifejezzék, mert a család szűkös anyagi keretek között élt és bűntudatot keltettek benne.

… annak aki kisgyermekként nem mutathatta ki haragját, csalódottságát, mert letorkolták érte.

Vagyis azok a felnőttek vesztették el kapcsolatukat érzelmeikkel, akiket kisgyermekként úgy neveltek, hogy ne mutassák ki azokat! Nekik ez felnőttkorban is komoly gondot jelent.

De a jó hír az, hogy ez megtanulható!

A közös tevékenységek előnye, hogy ezek emlékezetünkben elraktározódnak és később előhívhatóak, kellemes érzést okozva ezáltal!

(Forrás: Gary Capman  Egymásra hangolva  c. könyve)

A könyv a Harmat Kiadó gondozásában jelent meg, melyet webáruházukban meg is vásárolhatja.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here