Hogyan szítsuk fel a tüzet?

szerelmes_par3

Közeleg a Valentin-nap, ilyenkor magányosoknak és párkapcsolatban élőknek egyaránt kedvük támad a romantikára. Legalábbis felötlik a kérdés, hogy áll a helyzet a romantika frontján? Talán pont ráfér a kapcsolatunkra egy kis izgalom és összebújás? Nézzünk pár egyszerű tippet, hogyan szítsuk fel a tüzet –  nemcsak Bálint napján.

 

szerelmes_par3

 

 

Sonja Lyubomirsky orosz származású amerikai boldogságkutató mutatott rá arra, hogy hozzászokunk a jóhoz, míg már észre sem vesszük előnyeit. Ezt nevezik hedonikus adaptációnak. Valami hasonló történik a hosszú távú párkapcsolatokban, házasságokban is: talán nincs is konkrét probléma a láthatáron, mégis úgy érezzük, kiveszett valami a kettősünkből, elszürkültünk az utóbbi időben. A háttérben a házasság realitása áll: a szenvedély tüze idővel társszerelemmé válik, a forró izzás melegséggé konszolidálódik. Csökken a hév és az izgalom, a ragaszkodás és a kötődés – és mondjuk ki nyíltan – az unalom pedig nő.

 

Evezzetek új vizekre – együtt!

Lyubomirsky szerencsére nemcsak magyarázattal szolgál a problémára, hanem néhány bölcs és egyszerű tanáccsal is. Például felhívja arra a régóta ismert igazságra a figyelmet, hogy a változatosság gyönyörködtet. A változatosság önmagában jutalmazó értékű, ugyanis megemeli az izgalmi szintünket és érzelmeket ébreszt bennünk. Ezért vágynak sokan olyan munkára, ahol nagy a pörgés, folyton új embereket ismerhetnek meg.

 

De hogyan ültessük el párkapcsolatunkban a változatosságot “személyi cserék” nélkül? Újítsunk be programokat! Próbáljunk ki együtt olyan dolgokat, amikkel korábban nem kísérleteztünk: járjunk táncolni, ha még nem tettük, fedezzünk fel új éttermeket, kutassunk új kirándulási célpontok után. Vagy egyszerűen rendezzük át a hálószobát. A lényeg: variáljuk a közös élményeket! S nemcsak az új élmény hoz majd extrát, hanem az is, hogy párunkat ismeretlen helyzetekben látjuk, és egészen biztosan új oldaláról ismerjük majd meg.

 

szerelmes_par

 

A spontaneitás ereje

 A megszokást a váratlanság szakítja meg legkönnyebben. A váratlanság a meglepetés erejével hat, ezért a változatossághoz hasonlóan jutalmazó jellegű. Dobjuk hát sutba az évek óta ismételt dolgokat, és próbáljunk felhagyni a tervezéssel! Induljunk sétálni és menjünk, amerre az intuíciónk visz – talán belebotlunk egy-két érdekes épületbe és karakterbe. Vagy dobjunk össze rögtönzött receptet megmaradt hozzávalókból a szokásos vacsora helyett. A lényeg: azt sugározni, hogy maradtak bennünk, a másikban és a közös életünkben kibányászatlan ötletek.

 

A partner igenlése

 Ne feledjük, hogy párunk a társunk, és nem pedig egy kopott bútordarab a lakásban. Vagyis soha ne hagyjunk fel szeretetünk és nagyrabecsülésünk kifejezésével: adjuk tudtára, hogy vonzónak találjuk, mondjunk dicsérő szavakat, ha megcsillantja valamely remek képességét vagy gáláns gesztust tesz felénk, például megszereli a szekrényajtót vagy felhozza a lépcsőn a bevásárlószatyrokat.

 

Osztozzunk álmaiban és célkitűzéseiben, és bátran fejezzük ki, hogy fontos számunkra, hogy ő is támogassa a mi elképzeléseinket. Ha partnerünk nagy álma látni a sivatagot, akkor segítsük ennek megvalósításában, sőt, kísérjük el, ha érzünk rá indíttatást. Figyeljünk arra és dolgozzunk rajta, hogy egy hullámhosszon legyünk.

 

Pezsdítsd fel a szexet!szerelmes_par4

 A szex bizony nem egyszerű kérdés, mert az ember evolúciósan úgy lett programozva, hogy a változatosságot keresse a szexben a változatos – és strapabíró – génkészlet kialakítása érdekében. A kutatások szerint a szexuális élettel való elégedettséget nem a partnerek életkora, hanem a párkapcsolat életkora befolyásolja negatívan… mit tegyünk akkor, ha ebben a kérdésben ilyen rossz az evolúciós prognózis?

 Természetesen kitalálhatunk mindenféle izgalmas játékot, beöltözhetünk Piroskának, félvilági nőnek vagy ami eszünkbe jut. A kutatások szerint mégsem ez a titok nyitja, amivel megőrizhetjük a szex varázsát. Hanem a hozzáállás, amivel a másik felé közeledünk: azért szeretkezünk, mert a párok nemi életet szoktak élni, vagy hogy megkapjuk a napi adagunkat? Vagy azért, hogy kifejezzük a másik iránt érzett szeretetünket? A kutatások szerint ez utóbbi segít megóvni attól, hogy ellaposodjon a szerelmeskedés.

 A testi kapcsolat nem csak a szexből áll. Adjuk tudtára párunknak, hogy kívánjuk, szeretjük az illatát, emellett azonban ne feledkezzünk meg szeretetünk kifejezéséről sem: simogassuk meg, érintsük meg minél többször. Egy bensőséges érintés képes eloltani egy felizzó konfliktust. S ha ezt a néhány tanácsot megfogadjuk, nem csak Valentin-napon lesz részünk romantikában.

Szabó Elvira

 

Egy tipp Valentin napra: ITT

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here