Családi összhang

„Kevés dolog van az életben, amiből annyi boldogság fakadhat, mint a családi kapcsolatokból. És ez fordítva is igaz: kevés dolog okoz akkora fájdalmat, mint a megromlott családi viszony.” /Gary Chapman – Családi összhangzattan/

 

Hogyan lehet elérni, hogy családunk jól működjön?

 

Garry Chapman szerint családi boldogságunk az alábbi tényezőkön múlik:

Szolgálatkészség

Házasság meghittsége

Szeretetteljes nevelés

Engedelmesség és a szülők tisztelete

Szerető családfő

 

csalad

 

Miért van szükség a szolgálatkészségre?

Alapvetően minden családban rengeteg tennivaló akad. Naponta meg kell ágyazni, gyerekeket el kell vinni az óvodába/iskolába, be kell vásárolni, főzni kell, mosogatni. És vannak a ritkábban végzendők: portalanítás, vasalás, kocsimosás, fűnyírás, elromlott dolgok megjavítása, számlák befizetése és még sorolhatnánk.

Na de kire hárulnak ezek a feladatok? Remélhetőleg a válasz az, hogy a család valamennyi tagjára.

 

Ezáltal ugyanis senki nem válik a család „szolgájává”. Az „együttműködő” családban mindenki tesz valamit a közös jóért, mindenki érzi, hogy a közös teherviselés által a családi élet olajozottabbá válik.

 

A szolgálatkészség egyébként velünk születik. Gondoljunk csak a kisgyerekekre, mennyire szeretnének nekünk segíteni, még abban is, amiben még egyáltalán nem tudnak. Ha kellő türelemmel rendelkezünk, be tudjuk vonni már óvodáskorú gyermekünket is a házimunkába. Ezáltal ez a hasznos tulajdonsága kisiskolás korára is meg fog maradni és nekünk egyre nagyobb segítséget fog jelenteni. (Bár gyermekünk kamaszkorában, tizenhárom és tizennyolc éves kora között, érdekes változáson fog átesni, ami inkább nem a családi, hanem a családi körön kívüli buzgólkodásában fog kifejeződni. Ám ez a probléma idővel, ha ügyesen kezeljük a nézeteltéréseket, megoldódik.)

 

Természetesen gyermekeink mellett nagy segítségünkre lehet férjünk is! Ideális esetben társunk egy jól működő családban nőtt fel, ahol érték volt a szolgálatkészség, amit így magával hozott, mint a követendő mintát. Amennyiben azonban ő nem ezt a példát látta, a mi feladatunk, hogy erre rávezessük a szeretetnyelvek segítségével.

 

Azonban nagyon fontos, hogy a szolgálatkészség szeretetből fakadjon és nem konfliktuskerülésből vagy félelemből. A kényszerből végzett szolgálat rabszolgává, szolgalelkűvé tesz.

(Forrás: Garry Chapman: Családi öszhangzattan)

 

A könyv a Harmat Kiadó gondozásában jelent meg, melyet webáruházukban meg is vásárolhatja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here