Az első szeretet-nyelv

elismero_szavak

Az elismerő szavak közé a dicsérő, bátorító, kedves és szelíd szavak tartoznak.

Bár nagyon sok házaspár nincs tisztában a szavak hatalmával. Ezért általában rosszul alkalmazzák. A folytonos zsörtölődés helyett inkább fejezze ki megelégedettségét és szeretetét. Használjon dicsérő szavakat!Ne a hibákra figyeljen, az elmaradt munkákra, például, hogy férje miért nem festette már ki azt a konyhát, hanem az elvégzett munkát dicsérje meg! Díjazhatja, ha párja leviszi a szemetet vagy netalán elmosogat. Sokkal készségesebben fog máskor is segíteni!

A dicséret ugyanis sokkal ösztönzőbb, mint a folytonos szidalmazás!

 

A bátorító szavakkal szintén kifejezheti elismerését. Ne feledje, volt idő, mikor még látta párja előnyös tulajdonságait! Ha tudja, hogy tehetséges valamiben, biztosítsa őt támogatásáról! Bárkivel előfordulhat, hogy elbátortalanodik és igényli párja bátorítását. Ne sajnálja tőle a kedves, bátorító szavakat!

 elismero_szavak2

De nemcsak a kimondott szavaknak van jelentősége, hanem hangsúlyának is! Ugyanannak a mondatnak pld.: „persze drágám, szívesen elmosogatok” teljesen más jelentése lehet, ha dühösen, foga között sziszegve mondja, mintha őszintén és készségesen. Tegyen párja kedvére, kedveskedjen neki! A hatás nem fog elmaradni!

 

Feledje el továbbá a múltat, ha valami kellemetlen dolog történt! Ne hánytorgassa fel folyton azt! Még ha fáj is, tanulja meg megbocsátani, hisz kapcsolatuk így fog helyreállni és alakul ismét meghitté.

 

A szeretet kér, nem követel!

Ha az egyik fél követeléssel fordul párjához, a kapcsolat inkább a szülő-gyermek kapcsolathoz kezd hasonlítani! Utasításokra a kisgyerekeknek van szükségük, hisz a világban még nem tudnak önállóan eligazodni. No de egy felnőttnek… Nem mindegy tehát milyen formában fejezi ki vágyait. Követeléseivel a kapcsolat meghittsége fog elillanni. Parancsosztogatással nem fogja elérni társa szeretetét. Ha parancsát teljesíti is társa, azt nem a szeretet, hanem félelem vagy bűntudat vagy valami más érzelem motiválja!

 

A kérésben ugyanis benne van a választás lehetősége! Adja meg ezt társának!

(Forrás: Gary Capman  Egymásra hangolva  c. könyve)


A könyvet ITT vásárolhatja meg

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here