A testbeszéd jelei – A kéztartás

Testbeszéd kéztartás
Testbeszéd kéztartás

Az emberré válásban a kéz játszotta a legfontosabb szerepet. Kevesen gondolkodnak azon, hogyan fognak kezet, amikor megismerkednek valakivel. Pedig ezen az első öt–hét kis szorításon dől el, hogy domináns lesz-e a másik fél vagy engedelmes, netán az erők összemérése várható.

A nyitott tenyér az igazmondással, az őszinteséggel, a lojalitással, az engedelmességgel társult.

Hogy valaki nyílt és őszinte–e vagy sem, annak megállapítására az egyik legjobb eszköz, ha megfigyeljük, mit mutat a tenyere. A kutya úgy jelzi engedelmességét vagy behódolását a győztesnek, hogy védtelenül megmutatja a nyakát. Az ember a nyitott tenyerét használja hasonló módon: így jelzi, hogy fegyvertelen, tehát nem jelent veszélyt.

Hogyan érzékeljük a hazugságot?

Amikor egy gyerek füllent vagy elhallgat valamit, sokszor a háta mögé teszi a kezét. A felnőtt férfi is, ha egy éjszakai kicsapongás után partnere arról faggatja, hol volt, és ő valami álmagyarázattal áll elő, vagy zsebre dugja a kezét, vagy karba teszi. Az eldugott kéz persze megsúgja a nőnek, hogy a férfi nem mond igazat, hazudik. A nők, ha el akarnak hallgatni valamit, inkább kerülik a témát, vagy mindenféle oda nem tartozó dologról beszélnek, s közben valami mással foglalatoskodnak.

A férfiaknál kedvelt trükk a zsebre dugott kéz annak jelzésére, hogy az illető nem akar részt venni a beszélgetésben. A testnyelvben a kéz tulajdonképp a hangszál, hisz minden más testrésznél többet mond el. Ha eldugjuk, az olyan, mintha becsuknánk a szánkat.

Testbeszéd kéztartás
Testbeszéd kéztartás

A kéztartás, a tenyér hatalma

Amikor parancsot vagy utasítást adunk, illetve ha kezet fogunk, a legkevésbé feltűnő mégis a leghatásosabb testnyelvi jelzés forrása a tenyerünk. Bizonyosfajta alkalmazása hangtalan tekintéllyel ruházza föl az embert.

Három fő tenyérgesztus van: a fölfelé fordított tenyér, a lefelé fordított tenyér és a zárt ököl, kinyújtott mutatóujj gesztus. A fölfelé fordított tenyér fenyegetéstől mentes, alázatos gesztus, hasonlít az utcai kéregető kéztartásához, és történeti nézőpontból azt demonstrálja, hogy nincs nálunk fegyver. A kérés címzettje nem érezhet se kényszert, se fenyegetést. Arra is használhatjuk ezt a mozdulatot, hogy valakinek átadjuk a szót: jelezzük, hogy szeretnénk, ha beszélne, és hogy figyelünk.

Testbeszéd kéztartás
Testbeszéd kéztartás

Fölfelé fordított tenyér = ártatlanság

Lefelé fordított tenyér= tekintély, hatalom

Ha a tenyér lefelé néz, tekintélyt, hatalmi helyzetet sugall. Akit ilyen gesztus kíséretében szólítunk fel valamire, az úgy érzi, parancsolunk neki, és a kettőnk kapcsolatától vagy a munkahelyen elfoglalt pozíciójától függően ez akár ellenséges érzelmeket is gerjeszthet benne.

A náci karlendítéshez, amely a Harmadik Birodalomban a hatalom és a zsarnokság szimbóluma lett, hozzátartozott a lefelé néző tenyér.

Amikor egy pár kézenfogva megy, a domináns fél – jobbára a férfi – egy hajszálnyira előrébb jár, és hasonlóan tartja a kezét, vagyis tenyérrel hátrafelé. A nő tenyere előre néz. Ebből az egyszerű jelből rögtön világos a megfigyelő számára, kettejük közül ki hordja a nadrágot.

A zárt ököl, kinyújtott mutatóujj gesztusban a mutatóujj szimbolikus bot, amellyel a kéz tulajdonosa engedelmességre akarja szorítani a másik felet. Ezzel tudat alatt negatív érzelmeket vált ki belőle, mert az ilyen jelzést hagyományosan ütés követi, a legtöbb emberszabásúnál a verekedés első jobbegyenese.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here