A házasság meghittsége

ismerkedés
ismerkedés

Egy kapcsolat akkor válik meghitté, amikor két ember megnyitja egymás felé legbensőbb lényét. Az egész egy erős testi és érzelmi vonzódással kezdődik, majd egyre inkább érezzük a késztetést, hogy szeretnénk jobban megismerni a másikat, szeretnénk megnyílni előtte és elárulni neki legbensőbb titkainkat. És hogyan folytatódik?

Ezt követi a házasság, a gyerekek és a napi rutin

Azon kapjuk magunkat, hogy elkezdjük keresni, hogy hová tűntek azok a régi boldog pillanatok, amikor bezzeg még olyan jókat beszélgettünk. Ha beülünk egy étteremben, miért nézünk csak bambán párunkra és miért van az, hogy körbepillantva, messziről kiszúrjuk ki érkezett a férjével/feleségével… illetve kik azok, akik még most vannak a „boldog pillanatok” időszakban? Egyszerűen elillant a kapcsolat meghittsége! A hétköznapok folyamán keletkező nézeteltérések és azok nem megfelelő kezelése miatt eltávolodtunk társunktól. De vajon visszaállítható-e a kapcsolat meghittsége és hogyan? A jó hír az, hogy visszaállítható.

Folyamatosan fenntartott kommunikációval, ami az önfeltárást és a befogadást is magába foglalja. Azaz mindkét fél elmondja érzéseit, gondolatait, vágyait és egyúttal igyekszik a másikat is megérteni.

Gondoljunk csak vissza a kezdetek kezdetére! Ha valamikor ez működött, miért is ne működhetne ismét?! 😉

ismerkedés
ismerkedés

De ennek feltétele, hogy leromboljuk a falakat, amiket társunkkal magunk közé építettünk.

Büszkeségünket félretéve tegyük meg mi az első lépést! Nem ez fog számítani, hanem a végeredmény, azaz hogy házasságunk (remélhetőleg) újra a régi fényében fog tündökölni!

A meghittség öt összetevője

  1. Értelmi meghittség

Naponta rengeteg gondolat fogalmazódik meg bennünk. (Ide értjük a mit igyunk, hová menjünk nyaralni, de álmodozásaink is idetartoznak.) Ha törekszünk egy bensőséges kapcsolat kialakítására, ezek osszuk meg társunkkal. Természetesen nem mindegyiket, hanem néhány fontosnak tartottat.

2. Érzelmi meghittség:

Ezt a meghittséget érzelmi reakciónk megosztása révén tudjuk elérni. Például: ha kimúlt a szomszéd kutyája, ezen szomorkodok (vagy éppenséggel örvendezek!) vagy gyermekünk jó jegyet kap a suliban vagy fizetésemelést kapok és ezeknek nagyon örülök.

Ha érzelmeinket megosztjuk társunkkal ez elvezet minket az érzelmi meghittséghez.

3. Társas meghittség:

Az élet mindennapos eseményeinek együttes átélését jelenti. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy közösen kell megélnünk ezeket az eseményeket. Az is növeli a meghittségünket társunkkal, ha beszámolunk neki a velünk történtekről, például kollégáinkkal, ismerőseinkkel folytatott beszélgetésekről. A társas meghittség elmélyítését szolgálják természetesen a közös programok, például: társasjátékozás, kertészkedés, biciklizés, de akár a közös bevásárlás is!

Ezek az események akár emlékezetessé is válhatnak, amit később kellemes lesz felidézni és nosztalgiázni kicsit rajta!

4. Lelki meghittség:

Bármi legye is a házastársak vallása, meggyőződése, fontos, hogy ezt megosszák egymással. Ez ugyanis életük szerves része. Még akkor is, ha esetleg ez nem egyezik, akkor is szükséges, hogy ismerjük a másik érzelmeit és szemléletmódját.

5. Testi meghittség

Ez nem egyenlő a nemi élettel. Ez jóval több. A test meghittség magába foglalja az eggyé válás és kölcsönös örömszerzés vágyát is. Testi meghittség nincs az előző négy összetevő nélkül. Ez nem mindössze két test egyesülése, hanem szellemi, érzelmi, társas és lelki közösség is.

(Forrás: Garry Chapman: Családi öszhangzattan)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here