7 dolog, amiben egyezniük kell a házasoknak

szerelmes par

Állítólag az ellentétek vonzzák egymást, de a hétköznapi valóság mégis inkább az, hogy bármilyen vonzóak és izgatóak eleinte a pasink furcsa dolgai, nos, ezekkel együtt élni mondjuk életünk végéig, na, az már egészen más dolog. 

 

szerelmes par

 

Pedig vannak olyan szokások és tulajdonságok, amikben hosszú távon mindenképpen közös véleményre kell jutnia egy párnak ahhoz, hogy működőképes legyen egy kapcsolat, és ne másszanak egymástól a falra még húsz év múlva sem. Mert pár hétig-hónapig, sőt akár évig bármit el lehet viselni, viszont egy egész életet nem lehet fél lábon állva leélni.

Nézzük, mik azok a dolgok, amikben mindenképpen közös nevezőre kell jutni, ha komolyan gondoljuk a kapcsolatunkat.

Dohányzás

Sajnos az van, hogy aki dohányos, az az is marad. Főleg, ha férfi. A nők még lehet, hogy leszoknak, amikor terhesek lesznek, és az is lehet, hogy belátják, hogy nem lenne szép dolog a kicsi gyerekeikkel szemben, ha szomorú árvaságra jutnának az anyukájuk tüdőrákja okán, ezért vissza sem szoknak később. Ha azonban egy férfi dohányzik, alighanem dohányozni is fog. Lehet, hogy a szerelem kedvéért egy kis időre leszokik, de statisztikailag kicsi a valószínűsége, hogy ez így is maradjon örökre.

A dohányzással pedig sok minden együtt jár: először is a szag, aztán az életmód, amelyben folyamatosan meg kell szakítani a dolgokat egy cigiszünetre, és hát jelentős költsége is van a dolognak, ami feszültebb időkben nagy veszekedésekre adhat okot. Tehát, ha az egyik fél megrögzött dohányos, a másik viszont éppen csak elviseli ezt a szerelem kedvéért, hát, annak a kapcsolatnak hosszú távon nem sok jót lehet jósolni.

Állatok

Természetesen nem kell olyan szélsőségekre gondolni, hogy a párunk szerint harminc kecske alatt nem férfi a férfi, elég, ha van, mondjuk egy darab macskánk, aminek a szőrére a másik sajnálatos módon allergiás. Vagy egy gekkónk, a párunk meg utálja a hüllőket, esetleg rühelli, ha a lelkes kiskutya állandóan kiszakítja a harisnyáját, amikor felugrál rá.

Ellentét esetén érdemes alaposan átbeszélni, hogy ki mennyire ragaszkodik a jószághoz, illetve mennyire utálja a jelenlétét. Lehet, hogy a rugalmasság segít. De lehet, hogy nem. Nem bíznám a véletlenre.

Megcsalás

Hát igen, ez egy elég meredek téma. Viszonylag nehéz úgy intim, kölcsönös bizalmon alapuló családi légkört kialakítani, ha az egyik fél úgy gondolja, hogy a nyitott házasság az egy cool dolog, a másik viszont ragaszkodik a hűséghez. Jobb az ilyesmit előre megbeszélni, és bármilyen hihetetlen, mégis belátni, hogy a kedvünkért nem fog megváltozni a partnerünk. Mert legfeljebb annyit tehet értünk, hogy nem mondja, de csinálni továbbra is fogja.

Vallás

Statisztikák szerint az ugyanazt a vallást gyakorló felek házassága sokkal tartósabbnak bizonyul, mint akár a vallástalan, akár a különböző felekezethez tartozó pároké. Ez nem véletlen, hiszen a legtöbb vallás azért mégiscsak a szeretetről, a türelemről és a jóságról szól (illetve a feltétlen odaadásról). Aki pedig ezeket a dolgokat mélyen és őszintén megéli, a mindennapjainak a része, annak borzasztóan elkeserítő, ha a párja viszont nem képes erre. A másik oldalról pedig általában az „agymosott” jelzőt szokták a hívek fejéhez vágni egy-egy durva veszekedés alkalmával. Oké, előfordulhat, hogy ezen túl tudnak lépni. De felhőtlen boldogság nem lesz belőle, csak valami kompromisszumos, az tuti.

Extrém és veszélyes sportok, hobbik

Mondok egy példát. Emlékeznek Erős Zsoltra, aki a Kacsondzönga meghódítási kísérlete közben halt meg? Fiatal feleséget és kétéves gyereket hagyott maga után. A felesége persze, szintén hegymászóként, tudta, hogy Zsoltnak ez az élete, e nélkül nem tudna boldog lenni. Nem elfogadta, hanem tudta, hogy ez az életmód az állandó életveszéllyel jár együtt, és a tragédia bármikor bekövetkezhet. Fel van-e ön készülve erre? Tényleg?

Életmód

Ez nem ugyanaz, mint az előző, hanem éppenséggel a nagyon is hétköznapi dolgokra vonatkozik. Tudják, hogy hol szeretnének élni, és hogyan? Összeegyeztethető az életük? Gondoljon csak a jómódú svájci butikoslány és a maszáj tehénpásztor szerelmére, mi lett belőle? Hát boldogság, az semmiképp sem, legalább is hosszú távon. Pedig milyen szépen kezdődött, csak aztán jöttek a hétköznapok, és valahogy nem sikerült összeegyeztetniük a dolgokat, hogy mindenkinek jó legyen. Pedig a lánynak még csak ingáznia sem kellett a vonaton napi két órát.

Gyerekek

Mindketten szeretnének gyereket? És hányat? Ki marad velük otthon? Azt tudják, hogy onnantól nem lesz egy nyugodt percük, és egy mondatot sem tudnak végigmondani egymásnak? Hogy lőttek a romantikus kettesben nyaralásnak? El tudják ezt fogadni? Biztos?

Van, akinek nem való a gyerek. Jó, lehet, hogy ezt előre nem tudja magáról. De ha tudja, akkor annyira nem kéne meglepődni, amikor már a gyermekágyas időben szedi a sátorfáját, mert nem ilyen lovat akart. Vagy egy-két év múlva, mert azért mégsem egy gazember, csak hát nem bír együtt élni gyerekekkel, de hát van, kettő is. Csak senki se boldog, sőt, egyenesen szenvednek. Előfordul az ilyen.

Tudja folytatni a sort? Mik azok a dolgok, amelyekben feltétlenül egyezniük kell a pároknak ahhoz, hogy együtt tudjanak élni? 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here