Fogyókúra, te csodás! (cikkíró verseny)

test-tekercseles

Önvizsgálat. Szemlélem magam, és rosszul leszek. Hova tűntek a feszes (na jó, feszesebb) hasizmok, combok, karok? Hosszú volt a tél, és a nasizás sem volt visszafogva.

Na jó, nyugtatom magam, fehér is vagyok. A fehér bőr nem szép, hiába, a barna sosem fog kimenni a divatból. Nyáron karcsúbbnak tűnünk, bőrünk állapota is sokkal jobb képet mutat. Feszesebb, keményebb, pattanások sem csúfítják. És mindez a barna bőrszín miatt van! Legalábbis ezzel áltatom magam, de ahogy egyre lejjebb fúrom tekintetem abba a csúf tükörbe, ráadásul hátulról, már most kevés a mentegetőzésem.

A csúf narancsbőr beborít, elhalmoz, és csak egyre terjed.

 

Mi is az a narancsbőr és mit tehetünk ellene?

A cellulitis napjaink népbetegsége, mert a nők 95%-át érinti, de egyre több férfin is megfigyelhető. Kialakulása független a testalkattól, már 14 éves kislányokon is láttam a strandon, ráadásul olyan vékonyak voltak, mint nádszál kisasszonyék. Tulajdonképpen felfúvódott zsírsejtekről beszélünk, melyek belsejében salakanyagok torlódnak, a nyirokkeringés lelassulásával máris megvan a legnagyobb baj, a bőrünk hullámos lesz, apró lyukacskákkal. Hallottam már karfiolfenék elnevezést is, pontosabban mi voltunk a névadók az unokatesómmal még valamikor a rendszerváltás előtt. Ez a jelenség tehát már akkor létezett.

Egy szó mint száz, a bőr erősen hajaz a karfiolra, ami főleg a combokat, feneket, hasat, felsőkart érinti. Mikor alakul ki? Túlzott energiabevitel esetén, mozgáshiánytól, nem megfelelő nyirok- és vérkeringésnél, dohányzásnál, alkoholfogyasztásnál, ill. gyógyszer, fogamzásgátló szedésénél, stressz alkalmával, felfokozott élettempónál, és hormonzavarnál is kialakulhat, mert pubertás és terhesség idején könnyebben elraktározódik a víz és zsír.

Mit tehetünk ellene?

Én most először megpróbálom visszafogni az édességfogyasztásomat, majd mozogni, mozogni, mozogni! Ha ezt megfejelném egy kis Body Wrapping-gal, azaz testtekercseléssel, meg is nyugodna máris a lelkem.

 

Hogyan zajlik egy ilyen tekercselés?

test-tekercselesMielőtt belevágnánk, nem árt, ha felkészítjük bőrünket, és rengeteg (2,5 – 3l) folyadékot iszunk legalább egy héten át. Ez lehetőleg szénsavmentes ásványvizet jelentsen, esetleg gyümölcsteát mézzel. A koffeinfogyasztásról is lehetőleg mondjunk le. A tekercselős technikát legjobb kúraszerűen végezni, ami 7-10 alkalomból áll, és 3 – 4 naponként javallt. Ha nem kozmetikai szalonban végeztetjük, otthon is próbálkozhatunk! Amire azért figyeljünk oda, hogy ne legyen nagyon visszeres a lábunk, esetleges cukorbetegség, trombózis, veseelégtelenség, betegség, lázas állapot, lábszárfekély, bármilyen bőrelváltozás, sebek esetén ne alkalmazzuk!

Első lépésként tisztítsuk meg a felületet lemosó tejjel, majd egy jó dörzsis radírral (testradír) „súroljuk le” a combokat, feneket, hasat. Nem baj, ha kipirult a bőrünk, ez csak jót jelent. Egyrészt beindítottuk a vérkeringést, és felkészítettük a bőrt a hatóanyagok befogadására.

Ezután jön a spec. krém, ami borostyán, alga, koffein, fahéj, gyömbér, mogyoróolaj tartalmú lehet. Ezt jól bemasszírozzuk a bőrbe, majd jöhet a fólia. Erre legjobb a szaküzletben kapható speciális testtekercselő, levegőáteresztő, és az erősebb anyagból készülő zöld fólia, de jobb híján otthoni folpackkal is próbálkozhatunk. Ha teljes testet akarunk betekerni, akkor nem árt barátnőnktől segítséget kérni, hogy passzentosan, szorosan történjék e művelet, most figyelmen kívül hagyom, hogy a szalonokban mi a tekercselés iránya. Ha csak a comb-has-fenék tájékot szeretnénk betekerni, lehetőleg megszakítás nélkül, folyamatosan gördítsük a fóliát, a láb között keresztezve.

Ezután jöhet a 60 perces pihenő, és a jól betakaródzás. Mások ilyenkor mennek el futni, vagy végeznek otthon megerőltető mozgást. Lényeg, hogy távozzon a méreg, a nyirokkeringés beinduljon.

Utókezelésként kiegyensúlyozó spray-vel, testápolóval nyugtassuk meg a kezelt felületet, mely selymes lesz, puha és rózsás. Bőrápolásnak sem rossz e módszer. Végszóként tehát életmódváltást javasolnék, és rendszeres mozgást, ami tudom, nem könnyű. Egyéb módszerek is léteznek, mint pl. az infraszauna (kiváló méregtelenítő, és nem megerőltető) iontoforézis, ultrahang, mélymeleg terápia, szelektív ingeráram, rádiofrekvencia, mezoterápia. Ezek kipróbálásához azonban már kozmetikai, ill. testkezelő szalonba kell ellátogatnunk.

Úgyhogy mától új élet, új nap, édesség zéró, és tekercselés! Hajrá!

 

 A cikkíró versenyre beküldte:  Cickafark (kozmetzikus)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here