A bőr belső órája (cikkíró verseny)

a_bor

A kronobiológia görög eredetű szó, mely a bőr 24 órás ritmusát takarja. Kíváncsi kedves olvasó, hogy mikor leghatékonyabb a szépségápolás, vagy mikor nem ér semmit a hatóanyagbomba? Íme:

A bőrnek is vannak aktív és passzív szakaszai. Ennek belső és külső okai egyaránt vannak. Az egyik ilyen belső ok a saját genetikánk, amin nem tudunk változtatni. Gondolok itt pl. a pacsirta és a bagoly típusú emberekre. Az egyik korán felkel, de hamar ki is fárad, a másik igazán alkalmas az éjszakai műszakokra. Egyetlen tényező hat kívülről e biológiai órára: a fény, ill a napszakok váltakozása.

 

a_bor

 

Nézzük meg most részletesen órákra lebontva.

Éjféltől-hajnali 5 óráig: A sejtosztódás aktivizálódik. A különböző éjszakai termékek ekkor szabadítják fel hatóanyagaikat. Persze ebben a kérdésben is eltérhetnek a vélemények, mert sok kozmetikus a szabad bőrlégzés mellett voksol, és nem javasolja a kozmetikumokat. Megint mások az éjszakai krémekre esküsznek. Véleményem szerint bizonyos életkor után nyugodtan krémezzünk, a belső hit a legfontosabb!!!

6 óra: Hideg zuhany arcpermetként, melyre a bőr rózsás hamvassággal válaszol. Ekkor az adrenalin eloszlik a testben, még nem vagyunk idegesek…

7 óra: Lassul a nyirokkeringés, vízvisszatartás alakulhat ki, ez az oka a reggeli ödémáknak a szemnél. Reggel takarékoskodjunk a krémekkel, mert az allergiák ilyenkor gyakoribbak, mint este.

8-9 óra: A vérerek összeszűkülnek, cigarettázók vigyázat! Gyorsabban öregszik a bőr.

10 óra: Csúcsteljesítmény, a vérellátás a legoptimálisabb.

11-12 óra: A faggyúmirigyek ideje, első tonizálás, púderezés.

13-14 óra: Érezte, hogy majd összeesik? Igen, mert a vérnyomás és hormonszint leesik. Ha be tud csempészni egy ebéd utáni gyors szunyókálást, bőre máris ellazultabb lesz.

15 óra: Sejtek bezáródnak, ezért ilyenkor nincs esélye a hatóanyagoknak.

16 óra: (Második csúcs): A vér bővebben tartalmaz oxigént, a vérkeringés fokozódik.

17 óra: Ilyenkor érdemes a kozmetikában pakolásokat, kezeléseket kérni.

18-21 óra: Pórusok kitágulnak, nyirokkeringés fokozódik, salakanyagok könnyebben kiürülnek, tehát irány a szauna, infraszauna. A gyantázási folyamatok is kedvezőbbek, mert nem fáj annyira.

22 óra: Éjszakai üzemmódra kapcsolás, az emésztés leáll, a gyomor, belek pihennek. Már akinél, de figyelem az éjszakai evés pattanásokkal és bőrirritációval reagálhat.

Nem élünk ilyen menetrend szerint, de ha kipróbáljuk, észre fogjuk venni a különbséget.

 

Írta: Cickafark, fodrász-kozmetikus

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here