Javíthatja az irodában dolgozó férfiak énképét a barkácsolás

kisgyerek_barkacsol

A legújabb kutatási eredmények szerint a hétvégi barkácsolós, ‘csináld magad’-típusú elfoglaltságok segíthetnek az irodai munkát végző férfiak énképének javításában.

“A felsőosztálybeli férfiak számára az otthoni barkácsolás terápiás menedéket jelenthet a munkahelyi terhek ellen: a ház körüli teendők elvégzésével ők is átélhetik a kétkezi munka örömét” – nyilatkozta a kutatást végző Kalifornia Állami Egyetem munkatársa.

kisgyerek_barkacsolA vizsgálatok során a kutatók mélyinterjúkat készítettek különböző társadalmi osztályokból származó férfiakkal, hogy megtudják, mennyire segítenek a ’csináld magad’-típusú feladatok a férfias identitás felépítésében. A kutatók szerint a felsőosztályba tartozó irodai munkát végző férfiak számára ezek az elfoglaltságok jelenthetik a lehetőséget a kreativitás kiélésére. A mindennapi munkával ellentétben a ház körüli teendők elvégzése hozzásegíti ezeket a férfiakat, hogy kiéljék barkácsolás utáni vágyaikat és élvezzék a fizikai munka nyújtotta örömöket.

Az alsóbb osztálybeli férfiakat általában más motivációk vezérlik: a kevesebbet keresők ugyanis inkább férfiasságuk és tekintélyük fenntartására használják a ház körüli teendőket. Ezzel bizonyítják, hogy a kevesebb pénz ellenére is képesek ellátni az ezermester szerepét és képesek mindent saját erőből megoldani a ház körül.

“Az alacsonyabb társadalmi osztályokba tartozó férfiak számára a barkácsolás a mindennapi teendők közé tartozik és egyáltalán nem terápiás jellegű, mint a többet keresőknél” – olvasható a tanulmányban. “A ház körüli teendők elvégzése mindkét csoportban egyértelműen a férfiak hatásköre és feladata.”

Forrás: medipress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here