Önbizalom fejlesztés – 5 hasznos tanács a mindennapokra

önbizalom fejlesztés
önbizalom fejlesztés

Az önbizalom fejlesztéssel kapcsolatban ma már számos online oldalon és könyvekben is találunk tippeket. Azért is fontos ezzel a témával foglalkoznunk, hiszen, ha nincs önbizalmunk az életben igencsak elveszettnek érezhetjük magunkat. Folyton kételkedünk, félünk és nem merünk határozottan dönteni. Most összeszedtünk pár hasznos tanácsot, amivel te is fejlesztheted önbizalmad.

Önbizalom

Az önbizalom személyiségünk egy olyan meghatározó része, ami belülről jön és nagyon törékeny, hiszen a kudarcoktól, a mások által elszenvedett bántalmaktól könnyen lerombolódhat.

Motivációs cetlik

Mindennap, vagy legalább minden héten próbáld meg gondolataidban összeszedni, mi az, amit elértél, mi az, amire büszke vagy. Összegezd a terveidet és vizsgáld meg milyen úton tudnád elérni álmaidat. Haladj mindig szép sorjában velük. Ha valamit sikeresen elértél pipáld ki és menj a következő célod felé. A célok, tervek megvalósítása mindig nagy löketet ad az embereknek, ráadásul nagyon jól fejleszti az önbizalmat és a magunkba vetett hitet.

Fogadd el magad

Sokszor mondják, hogy amin tudsz változtatni azon változtass, amin meg nem azt engedd el. Ez így leírva nagyon egyszerű, de a gyakorlatban annyira már nem. Vizsgáld meg mi az, ami gondot okoz magaddal kapcsolatban és próbáld meg megtalálni a megoldást is rá. Vannak helyzetek, amin változtatni nem tudunk, azokon ne rágódjunk túl sokat, amin pedig tudunk dolgozni, azon munkálkodjunk. Az önfejlesztésre szánt idő mindig meghozza a gyümölcsét.

önbizalom fejlesztés
önbizalom fejlesztés

Önbizalom fejlesztés – próbálj ki új dolgokat

Régóta vágysz arra, hogy megtanulj lovagolni, jégkorcsolyázni, kipróbáld a tandem ugrást, vagy megtanulj szépen rajzolni, alkotni? Ne habozz, ne keresd a kifogásokat, menj és csináld! Érdeklődd meg, hogy a környékeden hol van olyan lehetőség arra, amire vágysz és kezdd el! Az új dolgok mindig feltöltenek és szépen növelik az önbizalmat.

Mások negatív véleménye

Sokszor halljuk, hogy ne foglalkozzunk azzal mások mit gondolnak rólunk. Ez szintén nehéz, hiszen az életben sokszor érezzük úgy, hogy mindenkinek meg akarunk felelni. Na már most ez lehetetlen. Mindig lesznek olyan emberek, akiknek nem tetszünk, sem az, amit csinálunk, ráadásul még pletykákat is terjeszthetnek rólunk. Csak azoknak a véleményére adjunk, akik szeretnek bennünket és tudjuk, hogy a javunkat akarják. A többiek negatív véleményével és pletykáival nem érdemes foglalkozni.

Legyél tisztában értékeiddel

Gondold végig a munkád, mi az, amit szeretsz csinálni és mi az, amit jól is végzel? De nem csak a gyakorlati, hanem az emberi értékeiddel is legyél tisztában. Gondold át milyen vagy és ez mindig legyen mérvadó és erősítsen. Persze mindenkinek vannak negatív tulajdonságai is, de ezeken is lehet dolgozni kellő odafigyeléssel. Azért, mert nem vagy tökéletes – senki sem az – ne érezz bűntudatot és ne marcangold magad. Fogadd el a hibáidat és változtass, amin lehet, a többi értékedet becsüld meg és tartsd szem előtt. Az önbizalom fejlesztése egyenes út a boldogsághoz!

K.D.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here