8+1 motiváció, ami miatt jól érezhetjük magunkat munkahelyünkön

jo_munkahely

 

Tegyük fel, hogy végre sikerült, túljutottunk az állásinterjúk 2-3 körén, sikeres kompromisszumot kötöttünk a bérigényünket illetően, aláírtuk a munkaszerződést… és most reménykedünk, hogy jól fogjuk érezni magunkat új munkahelyünkön. De vajon mi teszi a jó munkahelyet?

 

jo_munkahely

 

A kérdésre nincs egyértelmű válasz. Valaki azt mondja, mindegy is a főnök meg az elvégzendő feladat, csak legyen jó a társaság. Más szeretné látni a ranglétrát, amit bejárhat, és ha van hova jutni, motiváltan gyürkőzik neki a lépcsőfokoknak. Nincs tehát egységes recept, az ideális munkahely meghatározásához meg kell ismernünk az egyes embertípusokat. Az alábbiakban végigvesszük, milyen típusú motivációkat írtak le a munkapszichológusok.

Motiváció 1: Ismertség és elismerés

Ha fontos számunkra a pozitív visszajelzés, a dicséret, szeretünk a figyelem középpontjába kerülni, és a szívünk mélyén rivaldafényre vágyunk, akkor olyan közegben érezzük jól magunkat, ahol elismerik, ha kiemelkedő teljesítmény nyújtunk, például megnyerhetjük a „legjobb kolléga” és a „legjobb munkaerő” kitüntetést. Ideális számunkra az olyan főnök, aki bátorít, és nem fukarkodik a pozitív visszacsatolással.

 

Motiváció 2: Karrier és előléptetés

Ha fontosnak tartjuk, hogy a jövőben magas presztízzsel bíró pozícióba kerüljünk, hogy kitartó és magas színvonalú munkavégzésünket előléptetés kövesse, akkor mi olyan munkahelyen érezzük jól magunkat, ahol van lehetőség a karrierépítésre. Szívesen dolgozunk egyhuzamban 20 évet is egy cégnél, ha megfelelő szakmai előmenetellel kecsegtet, megmérettethetjük magunkat különféle kihívásokban, és erőfeszítéseinket siker koronázza.

 

Motiváció 3: Jókedv

Ha irtózunk a „gályázós” típusú munkahelyektől, ellenben szeretjük, ha a munkahely és a feladatvégzés közepette jókat lehet nevetni, és úgy általában fontos, hogy jól érezzük magunkat, akkor valószínűleg a hedonista típust képviseljük. A hedonista szemléletű emberek szeretnek az élet napos és örömteli oldalán sütkérezni, a munkájukban igénylik a változatosságot, és nagyra értékelik a rugalmas munkaidőt.

 

Motiváció 4: Önzetlenség és hasznosság

Ha alapigényünk, hogy a környezetünk hasznára váljunk, másokon segítsünk, a természetet védjük és óvjuk, akkor olyan munkakörben érezzük jól magunkat, ami lehetőséget ad ilyen típusú tevékenységek folytatására. Lehetünk környezetvédők, dolgozhatunk a humán szektorban, szociális munkásként, pszichológusként; ha úgy érezzük, segítő szándékaink megtermékenyülhetnek mások életében, rosszabb munkafeltételeket is készséggel elviselünk.

 

Motiváció 5: Csoporthoz tartozás

Ha munkába állás előtt egyre azon tépelődünk, „milyen lesz a társaság, sikeres lesz-e a beilleszkedés, de jaj, csak ne sótlan alakok közé kerüljek”, akkor számunkra a jó munkahely a jó közösséggel egyenértékű. Középszerű munkát is örömmel végzünk, ha barátságos emberek vesznek körül, akikkel átélhetjük az együttes élményt, és nem meglepő módon erősségünk a csapatmunka.

 

Motiváció 6: Hagyomány

Ha olyan munkahelyen érezzük jól magunkat, ahol egyértelműen strukturált szabályok mentén történik a munkavégzés, ahol felfedezhető egy alapvető rend, ami meghatározza az ügymenetet, akkor a hagyomány szavát követő munkaköröket nekünk találták ki (közigazgatás, állami szervek, kormányhivatalok). A pozíciónkat vélhetően úgy tekintjük, mint a rend egy építőelemét, a vezérelvet pedig a társadalmi normák jelentik.

 

Motiváció 7: Biztonság

Ha biztos munkahelyre vágyunk, ami évtizedek múlva is stabilan áll a lábunk alatt, alapigényünk a kiszámíthatóság, és évekre előre megtervezzük az életünket, akkor számunkra a jó munkahely az, ahol nem kell leépítéstől tartani, vagy attól, hogy likviditási problémák miatt elmarad a fizetés. Dolgozni úgyis kell, szoktuk mondogatni, legalább ne kelljen rettegni, hogy nem lesz hol.

 

Motiváció 8: Esztétika

Ha művészi hajlamokkal rendelkezünk, nagyra becsüljük azt a munkahelyet, ami lehetőséget ad az önkifejezésre. Lehetséges, hogy eladóként kreatív árucímkéket rajzolunk, vagy elnyerjük a legesztétikusabb kirakat díszét, esetleg programozóként művészi webgrafikákat készítünk. Ki nem állhatjuk a kockairodákat, nagy figyelmet fordítunk arra, hogy igényes környezet vegyen minket körül. Letöri viszont a szárnyunk, ha sémáknak kell megfelelni, és valószínűleg nemsokára tovább is állunk.

 

Motiváció +1: Profitorientáltság

Talán úgy véljük, a fentiek cseppet sem számítanak, mert mi más lehet fontos a munkában, mint sok pénzt keresni. Vadászunk a jó pénzügyi lehetőségekre, befektetésekre, és nem ijedünk meg a teljesítménybérezéstől, sőt, külön öröm, ha lehetőség van bónuszokkal megdobni az alapfizetést, és rajtunk áll vagy bukik, mennyi extra díjazást zsebelünk be.

 

Remélem, a kedves Olvasó érti már: mindenki számára az a jó munkahely, ami összhangban áll személyes igényeivel, motivációival. Természetesen nincs olyan állás, ami mindenkinek megfelel, de egy kis önismerettel be tudjuk lőni, milyen cég, intézmény és munkakör felel meg legjobban a mi alkatunknak. Igaz, egy jó vezető, ügyes főnök ráérez és finoman rákérdez arra, hogy a team tagjai számára mi jelenti a mozgatórugót a jó teljesítményhez és a maradáshoz, és igyekszik ehhez igazítani a feltételeket, vagy a feltételekhez választja ki a munkaerőt.

Szabó Elvira

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here