Gondolatolvasás női módra

testbeszed_olvasas

 

A férfiak és nők genetikai kódja 99%-ban megegyezik.  Azt is mondhatnánk, hogy ezáltal nagymértékben hasonlít egymásra a két nem! Igen ám, de az az 1 % mindent felborít!  Érzelmeinket, gondolatainkat és valóságérzékelésünket. Teljesen mást érzünk, gondolunk ugyanabban a szituációban ugyanarról a dologról mi nők, mint a férfiak. Vajon ennek mi lehet az oka?

 

Louann Brizendine, a Kalifornai Egyetem pszichiáter professzora (és a Női Agy című könyv írója, mely 2006 egyik legsikeresebb tudományos ismeretterjesztő könyve lett az USA-ban) jött rá először a nemi hormonok valóságalakító szerepére.

 

A nemi hormonok valóságalakító szerepe

Hogy mit is jelent ez?

Elegendő, ha csak a nők menstruációs időszakot megelőző pár napjára gondolunk. Mi is történik ilyenkor? A nők egy része „hisztigépekké” válik.  Mondhatnánk ugye.  Ám, ha a kutatások eredményeit megismerjük, megértjük, hogy ennek komoly és teljesen érthető oka van. A nők hormonháztartása ebben az időszakban teljesen megváltozik, ami kihatással van a nők valóságérzékelésére is. Vannak nők, akiket ez az időszak nem visel meg annyira, ám a többieknél komoly galibát tud okozni ez a pár nap. Olyan szintű hangulatingadozást okoznak náluk a hormonok, hogy az egyik percben még könnyekben törnek ki, a másik percben pedig már bárkinek leharapják a fejét. A hónap többi részében tökéletesen ellátják munkahelyi és otthoni teendőiket is, optimisták, kedvesek, de ebben a pár napban nem tudják magukat kontrollálni. Az agyi erek hormonszintjében bekövetkezett hormonváltozástól hirtelen borúlátóak, türelmetlenek lesznek és hevesen utálni kezdik önmagukat és akár életüket is. Ezeket a gondolatokat valóságos érzésként élik meg, pedig ez csupán az agyban lezajló hormonális folyamatok eredménye. Amint a hormonszint visszaáll, ők ismét önmaguk lesznek. Ez a PMS (premenstruációs agyi szindróma) jelenség a nők mindössze pár százalékát érinti.

A fent említett professzornő alapította meg az első Női Kedély- és Hormonklinikát. Ez volt az első klinika, mely a női agy állapotait, valamint neurokémiának és a hormonoknak a nők kedélyállapotára gyakorolt hatását kutatta. Kiderült, hogy a hormonok igen komoly hatást képesek az agyra gyakorolni. Azok alakítják ki a nők értékrendjét, vágyait és napról napra megmondják nekik mi a fontos és mi kevésbé. Jelenlétük születésünk pillanatától kezdve determinál bennünket. Idegrendszeri állapotunk korántsem annyira állandó, mint a férfiak esetében. Gondoljunk csak a serdülőkorra, a folyamatosan havonta jelentkező ciklusokra, a klímaxra. Folyamatos ingadozásának vagyunk kitéve. Így nagyon fontos, hogy annak változásával és az abból adódó „tünetekkel” tisztában legyünk, mivel csak így tudunk (ha szükséges)  ellenük küzdeni.

 

Néhány alapvető különbség

Mikroszkópos vagy fMRI vizsgálat során feltárult a nemi különbségek összetett és átfogó jellege. Az egyik legjellemzőbb különbség a beszéd- és hallóközpontokban található idegsejtek számára vonatkozik, mely érték a nők esetén mintegy 11%-kal haladja meg a férfiak idegsejtjeinek számát. A férfiak agyában ezzel szemben 2,5-szer több hely jutott a szexuális vágyaknak.

A tinédzser kor küszöbére lépve a fiatal lányok agyát ösztrogén önti el, amelynek következtében egyre jobban kezdenek saját érzelmeikre és kapcsolataikra koncentrálni. Nem így a serdülő fiúk, akiket a magas tesztoszteron keríti hatalmába, így az ő kommunikációs szintje lecsökken és inkább a hódítás rajaivá válnak, akár a játékokban, akár az autók hátsó ülésein.

 

testbeszed_olvasas

 

A testbeszéd olvasás specialistái, vagyis a nők

A női agyba tehát a hormonok által genetikailag kódolt a kommunikáció és társas kapcsolatokra való odafigyelés, ezzel magyarázható például, hogy miért rendelkeznek szinte emberfeletti ügyességgel az arcmegfigyelés és egyéb testbeszéd jelek leolvasásában. Ezt a férfiak sokszor már boszorkányságnak vagy gondolatolvasásnak is titulálják és sokszor zavarba is jönnek tőle. Pedig mindössze csak a női agy hormonjai dolgoznak! 🙂

 

Úgyhogy vigyázat férfiak!

(Forrás: Louann Brizendine: Női agy című könyve)

 

A könyvet a Nyitott Könyvműhely Kiadó webáruházában megvásárolhatod ITT!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here