Interjú Sándor Anikóval, Az Ajándék – Élet az El Camino után című könyv írójával

sndoranik

Nekivágni, és gyalog végigjárni Pamplonától Santiago de Compostelláig Szent Jakab útját – ez az El Camino. Sándor Anikónak, aki kétszer is végigjárta a 800 kilométert, az út legfőbb tanulsága az, hogy merni kell a saját értékrend szerint élni, és nem mások morális elképzeléseinek megfelelni. Aki pedig hívást érez, bátran induljon el. Az Ajándék – Élet az El Camino után című könyv a második útról szól, ami az El Camino – Az út, ami hazavisz című könyv után a napokban jelent meg.


Az alábbiakban olvasható az írónővel készült interjú:

 

Milyen indíttatásból vesz részt valaki egy ilyen zarándokúton?

Valamikor régen olvastam egy könyvet Szent Jakab útjáról, és akkor elhatároztam, hogy egyszer én is végigjárom. Azóta hosszú idő telt el, közben nem tervezgettem, ám két éve egyik napról a másikra egyértelművé vált, hogy mennem kell, magam sem tudom, miért. Olyan nagy élmény volt, hogy egy év múlva újra útra keltem. Az első útról szól az El Camino – Az út, ami hazavisz, az azóta eltelt időről, a változásokról és az újabb zarándoklatról pedig Az ajándék – Élet az El Camino után.

 

Fizikailag mennyire volt erőt próbáló ennek a 800 kilométernek a megtétele? Ajánlaná másoknak is?

Szépítgethetném a dolgot, de az igazság az, hogy nehéz volt. Nagy fizikai fájdalmak közepette tettem meg az utat. Ennek ellenére ajánlom, hogy bárki, aki hívást érez, bátran induljon el. A fájdalmakat hamar elfelejti az ember, de amit az Úton kap, azt soha életében.

 

sndoranik

 

Mi volt az első Út legfontosabb tanulsága? Mennyire változott meg Sándor Anikó az Út végére?

A legfontosabb tanulság az, hogy merni kell a saját értékrend szerint élni, és mindenekfölött a saját morális elképzeléseinknek megfelelni, nem másokénak. Ez az igazi szabadság, én ezt kaptam az Úttól.

 

A könyv folytatása szerencsére nem sokat váratott magára, hisz a napokban jelent meg Az ajándék – Élet az El Camino után címmel a könyvesboltokban. Milyen apropóból született ez a könyv?

Sokan kérdezgették, mi változott, meddig tart ki a Camino hatása. Tényleg megváltozik-e az ember élete, vagy ez is csak egy illúzió, mint annyi más. Egy idő után aztán nem válaszolgattam egyenként, hanem nekiültem, és megírtam a Camino utáni életem eddigi történetét.

 

Vajon az „elcamino érzést” más formában is át lehet élni? Gondolkodott már erről?

Én úgy gondolom, hogy mindenkinek a maga útját kell megjárnia, és az nem feltétlenül Spanyolországon át vezet. Még az is lehet, hogy ki sem kell mozdulni hozzá a lakásból. Bár az is tény, hogy azon a 800 kilométeren jelen van valami különleges erő, amit máshol nem érzékeltem még, és az segít eljutni az embernek befelé, olyan mélyre saját magába, amit elképzelni sem tudtam.

 

Fényképek nyilván szándékosan nem kerültek a könyvbe, hisz úgy tudom rengeteg képet készített?

A könyvhöz tartozik egy facebookos szerzői oldal, ezen nagyon sok fotó van, sokkal több, mint ami egy könyvbe beleférne. Ott sokat diskurálunk is, egyfajta közösségi életet élünk azokkal, akik érdeklődnek a könyveim iránt. (Sándor Anikó szerzői oldala – a szerk.)

 

Anyagilag ez mekkora terhet ró a zarándokra?

Nagyon különböző módokon lehet zarándokolni. Aki beéri a sokágyas, puritán zarándokszállásokkal, és főz magának esténként, annak számára nem jelent hatalmas kiadást az út. Aki szállodában akar megszállni és minden nap vendéglőben enni, annak persze költséges, ám nem is lesz igazi zarándoklat, amit átél. De találkoztam olyan zarándokkal is, akinek egy fillérje sem volt, azt evett, amit kapott, és addig ment, míg be nem fogadták valahol, mert ingyenes szállások is vannak, valamint sátorban is lehet aludni. Szóval a pár tízezer forinttól bármennyibe kerülhet az általában 30-35 napos út.

 

A közeljövőben tervez esetleg még hasonló nagyszabású utazást? Esetleg azt is megosztja majd az olvasókkal?

Az El Caminót megelőzően Argentínában, Buenos Airesben töltöttem négy hónapot, ahol tangózni tanultam. Született ebből az élményből is egy könyv, címe: Pillangó a vállamon – A Buenos Aires-i kaland. Az is fergeteges élmény volt, szintén egyfajta zarándoklat, igaz, nem túracipő kellett hozzá, hanem tangós tűsarkú. Jövőre pedig Indiába készülök, ahová egy régi barátnőm világgá ment, az ő rendkívül érdekes  és tanulságos életéről, valamint Indiáról tervezem a következő könyvet, remélem, a könyvfesztiválra el is készül.

 

Sándor Anikó nagysikerű könyvei a Jaffa Kiadó gndozásában jelentek meg.

 

sandor_aniko_az_ajandek  sandor_aniko_az_ut_ami_hazavisz  sandor_aniko_pillang_a_vallamon

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here