A nyolc legelőnytelenebb kézfogás

kezfogasok

Alább ismertetjük azokat a legellenszenvesebb és idegesítő kézfogásokat, amelyek mindenképpen kerülendők. Egy tízes skálán értékeljük, melyik mennyire megnyerő a fogadó fél számára.

Döglött hal

Pontszáma a 10-es skálán 1.

Alig van visszataszítóbb kézfogás mint az, amely döglött hal néven vonult be a köztudatba, különösen ha a kéz hideg és nyirkos is.

A petyhüdt és puha kezet nem szívesen fogjuk meg, és mivel könnyű megfordítani, általában gyenge jellemmel azonosítjuk. A másik fél emellett azt olvassa ki belőle, hogy a kéz tulajdonosa nem örül a találkozásnak, pedig a háttérben kulturális és egészségügyi okok is állhatnak. Jól tesszük tehát, ha megkérjük barátainkat, mondjanak véleményt kézfogási stílusunkról – jól jöhet a tanulság a későbbi ismerkedéseknél.

Satu

Ez a csöndesen erőszakos gesztus, melyet üzletemberek alkalmaznak szívesen, arról árulkodik, hogy az illető uralkodni kíván, s már a kapcsolat kezdetén magához akarja ragadni az irányítást, helyükre tenni a többieket. A kezdeményező lefelé néző tenyérrel, lefelé irányuló, hirtelen mozdulattal nyújtja a kezét, s a partner jobbját olyan erősen szorítja meg kétszer – háromszor, hogy annak elfehérednek az ujjai. Ehhez a technikához néha éppen az folyamodik, aki érzi, hogy gyönge, és attól fél, hogy mások teszik nyakába a jármot.

Kézroppantás

Kisöccséhez, a satuhoz hasonlóan a kézroppantás is a legrettegettebb kézfogások közé tartozik, mert a partner lelkében és ujjaiban egyaránt kitörölhetetlen rossz emléket hagy, s egyedül a kezdeményezőnek imponál. Ez a kézfogás végtelenül agresszív személyiségre vall, olyanra, aki előnyös helyzetével visszaélve már az első pillanatban úgy próbálja megtörni ellenfelét, hogy szinte összeroppantja a kézcsontjait. Üzleti összejöveteleken, nőnek nem tanácsos gyűrűt viselnie a jobb kezén, mert a kézroppantástól még a vére is kiserkedhet, s ilyen indítás után, nem lesz könnyű tárgyalóképes lelkiállapotba kerülnie.

Kivédésére sajnos nincs hatásos módszer. Ha viszont meggyőződésünk, hogy az illető készakarva csinálja, legjobb, ha hallhatóan feljajdulunk: Jaj ez nagyon fáj! Szörnyen megszorította a kezem! A jelenlévők figyelmének felkeltése legalább figyelmezteti a csonttörőbajnokot, hogy ne ismételje meg a mutatványt.

Az ujjak megmarkolása

Férfi és nő találkozásánál fordul elő leggyakrabban, hogy a felek valahogy célt tévesztenek, s a kezdeményező a partner ujját markolja meg. Noha úgy fest, hogy a kezdeményező rendkívül lelkes, valójában arról van szó, hogy nincsen elég önbizalma. Az ujjak megmarkolása itt elsősorban arra szolgál, hogy megnyugtató távolságban tartsa a fogadó felet. Fakadhat ez a koreográfia abból is, hogy a felek személyes tere nem egyforma. Ha egyiküké hatvan centi, a másikuké kilencven, akkor üdvözléskor az utóbbi távolabb áll, kezük ezért nem kulcsolódik össze rendesen. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, fogjuk meg ballal a partner jobb kezét, tegyük jobb tenyerünkbe, s ajánljuk fel mosolyogva, hogy próbáljuk meg újra. És rázunk kezet egyenrangú felek módjára. Ez bizalmat gerjeszt a másik félben, mert azt közli vele, hogy személye fontos a számunkra.

A mereven kinyújtott kar

Éppúgy, mint a lefelé néző tenyérrel előrenyújtott kar, a mereven kinyújtott kar is elsősorban az agresszív ember gesztusa, melynek célja, hogy távol tartsa a partnert saját személyes terétől. Tapasztaljuk olyanoknál is, akik nagyobb személyes térhez szoktak, ezért így védik területüket. Kézrázás közben az ilyen ember akár előre is hajol, vagy fél lábon egyensúlyoz csakhogy a távolságot megtartsa.

Dugóhúzó

Rámenős emberek alkalmazzák szívesen ezt a technikát, melytől a partnernek könnybe lábad a szeme, de szélsőséges estben akár ínszalagszakadást is kaphat. A hajlított karral véghezvitt behúzás közvetlen rokona ez a módszer, melynek alkalmazója erősen megmarkolja, és vadul megrántja a felé nyújtott kezet s mintegy saját területére vonszolja a vele szembenállót, aki így az alkalmatlan lábára billenve egyensúlyát veszti.

Háromféle indítékból akarhat valaki a maga területére húzni bennünket. Egy: bizonytalan típus, aki csak a saját területén érzi magát biztonságban. Kettő: olyan kultúrában nevelkedett, ahol kisebb a személyes térigény. Három: úgy akar fölébünk kerekedni, hogy kibillent bennünket az egyensúlyunkból. Akár így, akár úgy, az illető arra törekszik, hogy ő szabja meg a találkozó feltételeit.

Biciklipumpa vagy nyomókút

Ennek a jellegzetes kézrázási stílusnak az a lényege, hogy a kezdeményező fél megmarkolja, és gyors egymásutánban többször erősen és ritmikusan oda-vissza rángatja a feléje nyújtott kezet.

Előfordul, hogy a rángatást az illető abbahagyja, de nem ereszti el a partner kezét, nehogy elmeneküljön. Érdekes módon, ritka az olyan partner, aki ilyenkor elrántaná a kezét. Mintha a fizikai érintkezéstől gyengülne bennünk az elszántság a visszahúzódásra.

Leveszöldség

Vegetáriánus hasonlatunkat a hollandok ihlették, akik úgy hívják ezt a stílust: „ olyan a kézfogása, mint egy csokor sárgarépa. „ A döglött hal távoli rokona, de ez merevebb, és kevésbé nyirkos.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here