Nők a változó korban

klimax

A menopauza idején a nők érdekes, sőt megdöbbentő változásokon mennek keresztül. A korábbi önfeláldozó női létet felváltja egy a korábbihoz képest önzőbb hozzáállás. A nők egyre inkább saját és nem mások érdekeit kezdik szem előtt tartani. Korábban ezt a pszichológiai fejlődés egyik állomásának tekintették, mára nyilvánvalóvá vált azonban, hogy a változás egyik fő oka a női agy hormonális változásában keresendő.

 

klimax

 

Hogy mi is történik pontosan?

A menstruációs ciklusok hiányának következtében a női agyat immár nem önti el havi rendszerességgel ösztrogén és progeszteron hullám, helyettük egyenletes folytonos impulzusok érvényesítik hatásukat. Nem csoda hát, hogy a korábbi mások iránt érzett hiperérzékenység múlóban van. Ez a változás az egyik oldalán mondhatnánk egy remek dolog, hisz a nők hiperérzékenységénél semmi sem borzolja jobban a férfiak kedélyét. A másik oldalon azonban az ösztrogén- és oxitocinszint csökkenése (kapcsolatteremtés és gondoskodás hormonja) következtében megszűnik a nők késztetése a béke mindenáron való fenntartására és már semmi sem vált ki akkora dopaminhullámokat. A nők sokkal kiegyensúlyozottabbá válnak és mondhatni objektívebben kezdik szemlélni a körülöttük történő eseményeket. A család pedig csak megdöbbenten figyeli a nagymama megváltozott viselkedését. Egyszerűen átíródtak a nő belső törvényei. Ám ez előttük és a családjuk előtt is rejtve marad, hogy ezek a hormonális változások mennyire befolyásolják gondolataikat, érzéseiket és agyuk működését.

 

Mikor következik mindez be?

Átlagosan a nők ötvenegy és fél éves korában köszönt be a menopauza, az utolsó menstruációs ciklust követő egy éven belül.

 

Az előzmények, azaz a perimenopauza

A negyvenharmadik év táján a nők agya már kevésbé reagál az ösztrogénre, amitől változó tünetek egész sokasága zúdul a nőkre: hőhullámok, ízületi fájdalmak, szorongás és depresszió.A szexuális késztetések erőssége is változik. Az ösztrogénszint csökkenésével a tesztoszteronszint, a nemi vágy hajtóanyaga is, lecsökken. A negyvenhét-negyvennyolc éves nők agyának stabilitása gyakorlatilag egyik napról a másikra megváltozhat. A menopauzát megelőző negyvennyolc hónap, amíg a petefészek rendszertelenül termeli az ösztrogént, a nőket komoly megpróbáltatások elé állítja. Szinte a pubertáskori kiszámíthatatlan hormonális változások jelentkeznek ismét.

 

Kit mennyire érint?

A nők legszerencsésebb 15%-át a változás éppen csak megérinti, 55% időnként szintén átéli a tüneteket, 30 százalékuknak azonban komoly megpróbáltatást okoz.

Sokszor az agyi funkciók egészen széles skáláját érinti, ilyenkor segíthetnek az antidepresszánsok.

 kozepkoru_no

 

Mi történik, és mit tehetünk?

Az anyai agy leeresztett. Gyermekeit útjára bocsátotta és megengedheti magának, hogy gyermekfelügyelő pozícióját megszüntesse. Mivel ez az időszak éppen egybeesik a gyerekek kirepülésével, az anyai agy új célok, törekvések és ötletek szolgálatába állhat. Bár sokan esnek kétségbe, úgy érzik elvesztették lábuk alól a talajt, mert gyermekeik elhagyták a családi otthont. Ám ez az élet rendje! Ebbe minden szülőnek bele kell törődni, sőt nem szabad akadályozni a felnőtté vált „gyermek” önállósodását.

Gondoljunk hát optimistán a jövőbe, hisz rengeteg dolog van, amit immáron megtehetünk! Élvezzük hát a szabadságot! Adjunk teret kreativitásunknak és éljük meg boldogan ezt az időszakot is!

(Forrás: Louann Brizendinne: A Női Agy)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here