Ne segíts!

Sokszor hallottam már olyan történeteket, ahol a családfenntartó nehéz anyagi helyzetbe került, a felesége vagy annak a családja kihúzta a bajból s mikor minden rendeződött hirtelen megromlott a viszony a házastársak között s végül elváltak. A nők értetlenül álltak a kérdés előtt, nem értették hogy történhetett ez meg velük és miért, hiszen amikor baj volt, megtettek minden tőlük telhetőt a házastársukét, a házasságukért és ez a hála érte? Ez a megbecsülés, köszönet mindezért?

 

ketsegbeesett_ferfi

 

Nemrég találkoztam egy kedves ismerősömmel, aki férfi részről élte meg mindezt. Őszinén elbeszélgettünk a házasságában történt eseményekről, a lelki hátterükről s számomra érthetővé vált a tragédiák valódi oka.

Tulajdonképpen teljesen érthető és logikus érveket sorakoztatott fel a döntése mellett. Abban a pillanatban, amikor elveszítette a cégét és vele együtt a pénzét, hirtelen rendkívül kiszolgáltatottnak, gyengének érezte magát s őszintén szólva fogalma sem volt arról, hogyan fognak megoldódnak a gondjai. A felesége és annak szülei siettek a segítségére, hogy a kis családot kihúzzák az anyagi kátyúból, és amilyen gyorsan csak lehetett, rendezték is a dolgokat, de aztán ahogy minden elcsendesedett valahogy egyre rosszabbul kezdte érezni magát a bőrében mint férfi.

Úgy érezte, hogy elvesztette a férfiúi önbecsülését, nem tudott többé úgy gondolni magára, mint erős, védelmező férfire, aki biztonságot nyújt a családja számára, mivel a felesége volt az, aki megmentette őt és nem fordítva. Nem tudott erős férfiként gondolni magára és nem tudott gyenge nőként tekinteni a feleségére s az egész házasság egy érzelmi, funkcionális kudarcba fordult át, ami lassan elviselhetetlen teherré vált számára s továbblépett. Teher volt számára nap mint nap azzal szembesülni, hogy nem ő képviseli az erőt a családban, hogy nélküle is kiválóan működnek a dolgok, hogy nincs szükség sem az erőfeszítéseire, sem lehetséges erőforrásaira.

 

Talán könnyebb lett volna hosszasan végigszenvedni a talpra állás nehéz útját, nélkülözni, küzdeni s mindvégig megőrizni azt, amitől férfinek érezte magát, de (értelmetlen kutatni kinek a hibája) nem tette. Élt a lehető leggyorsabbnak, leghatékonyabbnak tűnő lehetőséggel csak a következményekkel nem számolt.

Most új kapcsolatban él, új feleséggel, új kihívásokkal. Nem megy olyan jól anyagilag, mint régen, de nem bánja, férfi lehet egy gyenge nő mellett. Erős és védelmező, valódi családfenntartó. S hogy a régi feleségének hogy alakult a sorsa? Új házasságban él, ahol mindent megtesz a családja az új férjéért és az új családért, hiszen mégis csak azért vannak, vagy nem…???

Írta: Agatha Seymour