Klímax – lehetőség egy boldogabb életre?

koraiklimax
klimax

Klímax: Egy oxfordi kutatás szerint a szigetországban élő középkorú hölgyek boldogabbak a változó kor beköszöntével és utána. Ugyanakkor a magyarok még mindig szükséges rosszként élik meg ezt az időszakot, és nem törődnek az időközben fellépő tünetekkel sem – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. László Ádám, a Magyar Menopauza Társaság elnöke.

klimax
klimax

 

Az angol nők boldogabbak a klimax után

Egy angol kutatásban (végezte: Oxford Kutatási Központ) 50-64 év közötti nőket kérdeztek életminőségükről. A válaszadók 65%-a úgy nyilatkozott, hogy boldogabbak, mint a változó kort megelőző periódusban.

Ennek hátterében több tényező áll a résztvevők elmondása szerint: 66%-uk nagyobb függetlenséget élvez, minden második hölgy sikeresebb a munkában, az önmegvalósítás lehetőségei jobban megnyíltak számukra, 59%-uknak jobbak a társas, baráti kapcsolatai és a párkapcsolatuk egyaránt. Érdekes, hogy a változó kor tüneteivel leginkább összefüggő szexuális élet romlásáról csupán csak 15% számolt be, míg annak javulásáról közel egyharmaduk.

A felmérést végzők szerint a megváltozott életszemléletnek hátterében az áll, hogy ma már sikeres módszerek léteznek a klimaxos tünetek enyhítésére, ráadásul a várható élettartam jelentősen megnövekedett. Míg 100 évvel ezelőtt egy 50 éves hölgy esetleg csak pár évet élt a menopauza után, addig ma már 20-30 évet töltenek el a változó kor után, amelyet szeretnének aktívan és boldogan tölteni.

Vannak nők, akiknek a változás kora semmiféle panaszt, tünetet nem okoz, életminőségük sem romlik, így élhetik tovább teljes életüket. Az ő esetükben kezelés általában nem szükséges, de ezek a nők a hazai és nemzetközi statisztikai adatok szerint sajnos kisebbségben vannak, az összes változókorban lévő nőnek mindössze 25-35%-át teszik ki.

A nők nagyobb részénél azonban kisebb-nagyobb mértékben, enyhébb-súlyosabb formában kellemetlen panaszok jelentkeznek. Ők azok, akik kezelésre szorulnak. A legszembetűnőbb tünet, hogy megváltozik a menstruációs ciklus, azaz gyakoribbá vagy ritkábbá válik, később pedig teljesen megszűnik. Ezt hőhullámok, izzadás, álmatlanság, fokozott bőr és nemi szervi szárazság, hízékonyság kísérik. Sajnos ebben az időszakban a legtöbb nőnek megváltozik a hangulata is, gyakrabban sírnak, érzékenyebbé válnak.

A változásokkal párhuzamosan lecsökken vagy akár meg is növekedhet a nemi étvágy. Mi itthon egy tavaly lezajlott vizsgálatban az ártéri japán keserűfű kivonatának hatásait kutattuk, amely nagyobb koncentrációban tartalmaz úgynevezett transz-rezveratrolt.” Ez az északi féltekén honos növény a kontinentális és a szubtrópusi területeken egyaránt előfordul, gyönyörű világoszöld levelei miatt többnyire az épített kertekben díszeleg, ugyanakkor a japánok és a kínaiak már évszázadok óta fogyasztják szárát és gyökereit.

Senkinek nem kell beletörődnie a klimax kellemetlen tüneteibe

„A hölgyek ezt az időszakot rendkívül nyomasztónak és kellemetlennek élik meg a hormonális változásokkal járó panaszok miatt. Ugyanakkor senki sem köteles segítség nélkül elviselni ezt a változást! A hormonális kezelés mellett számos biztató, akár természetes módszer létezik a menopauza tüneteinek enyhítésére. Érdemes már csak azért is orvoshoz fordulni, hogy megismerhessük a legújabb kezelések lehetőségeit.” – mondta Prof. Dr. László Ádám, a Magyar Menopauza Társaság elnöke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here