Szabolcsi töltött káposzta karfiolrizzsel

toltott kaposzta karfiol rizzsel

Szabolcsi töltött káposzta receptjét osztom meg veletek. Ugyanúgy készítem, mint a hagyományosat, csak a rizst cserélem le karfiolrizsre.

toltott kaposzta karfiol rizzselHozzávalók:

  • 1 db vékony levelű édes káposzta (kb. 1,2 kg-os)
  • fél kg darált hús (marha-sertés vegyesen)
  • 5-6 nagyobb karfiolrózsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • bors
  • piros paprika
  • 4-5 evőkanál cukormentes paradicsompüré
  • libazsír

 

 

Elkészítés:

A nyers karfiolrózsákat aprítógépben rizsszem nagyságúra aprítjuk. A káposzta torzsáját kivágjuk és annyi vízben, hogy ellepje megabáljuk. Amikor elkezd a víz forrni lecsendesítjük és két villa segítségével folyamatosan szedjük le a káposztaleveleket addig, amíg göngyölhető méretűek vannak rajta. Ha kicsit meghűlt, a vastag ere mentén mindkét oldalról levágjuk a leveleket, ezekből tudunk szép apró méretű töltelékeket készíteni. A nagyobb fej hagymát és fokhagymát apróra vágjuk és két nagyobb fakanálnyi libazsíron üvegesre pároljuk (pirítani nem szabad). Ízesítjük két fakanálnyi pirospaprikával, ízlés szerinti sóval és borssal. Ezt a masszát hozzákeverjük a darált húshoz és az aprított karfiolhoz. Jól összedolgozzuk, ha kell még megsózzuk. A tenyerünkbe terítjük a fél káposztaleveleket és elrendezünk rajta annyi tölteléket, hogy lazán tölcsér formát tudjunk tekerni belőle, egyik végét ujjainkkal jól betömködjük. Egy fazék aljára terítjük a megmaradt és csíkokra vágott pici káposztaközepet és ha maradtak levelek a töltés után, akkor azokat is. Elrendezzük csinosan a töltelékeket és felöntjük annyi enyhén sózott vízzel hígított paradicsompürével, hogy lássuk a vizet a káposzták között, de azért ne lepje el. Lefedve kb. 30 percig főzzük, közben néhányszor megrázogatjuk a fazekat. Utána levesszük a fedőt és nagy lángon kicsit elfőzzük a levét, hogy besűrűsödjön.

A receptet beküldte: Bodnár Éva

TOVÁBBI RECEPTEK>>>

 

Játssz velünk és nyerj wellnesshétvégét! Keresd meg a MINDIGNŐ logót!

A MindigNő Receptversenyt a Hotel Abacus és a Hotel Szieszta támogatja!

abacus logo                 hotel szieszta logo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here