Klasszikus somlói galuska

somloi galuska

Klasszikus édesség, csokis, diós, rumos ízekkel és sok-sok tejszínhabbal az igazi.

somloi galuskaHozzávalók:

Csokis-diós piskótához:

  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 8 dkg darált dió
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 mokkáskanál sütőpor

Sima piskótához:

  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 7 evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília aroma

Vaníliakrémhez:

  • 5 dl tej
  • 4 db tojás sárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

Rumos mazsolához:

  • 20 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 1 dl rum
  • 1-2 marék mazsola

Csokiöntethez:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 6 evőkanál kakaópor
  • 1 dl tej

Tálaláshoz:

  • tejszínhab
  • dió
  • mazsola

Elkészítés:

A csokis piskótához szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és az elvegyített sütőport, lisztet, kakaót és diót. Alaposan beleforgatjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük a piskótát. A sima piskótával is ugyanígy járunk el. A vaníliakrémhez egy fazékban felmelegítjük a tejet a vanília aromával együtt. Közben a tojások sárgáját, a cukrot és a keményítőt robotgéppel kikeverjük. Amikor már majdnem forr a tej, levesszük a tűzről és vékony sugárban hozzáöntjük a tojásos keverékhez, közben folyamatosan keverjük, nehogy a tojás megfőjön. A tejes keveréket ezután visszatesszük a tűzre és kis lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, félretesszük hűlni.
A rumos mazsolához a vizet a cukorral felforraljuk, majd beleöntjük a rumot és a mazsolát. Ezt is állni hagyjuk amíg elkészülnek és kihűlnek a piskóták. A csokoládéöntethez a vajat és a cukrot felolvasztjuk, belekeverjük a kakaóport, majd a tejjel lazítjuk az öntetünket. Ha sűrűnek találjuk, több tejet öntünk hozzá. Ha kihűltek a piskóták, elfelezzük őket, így 2 csokis-diós és 2 sima piskótalapot kapunk. Az alsó csokis piskótát alaposan meglocsoljuk a rumos mazsolával és megkenjük a vaníliakrém egyharmadával. Erre helyezzük a sima piskótát és ugyanígy folytatjuk amíg el nem fogynak a lapok. Szeletekre vágjuk vagy formákat szúrunk ki belőle. Csokoládéöntettel, tejszínnel, dióval és mazsolával szervírozzuk.

A receptet beküldte: Kovács Noémi

TOVÁBBI RECEPTEK>>>

Játssz velünk és nyerj wellnesshétvégét! Keresd meg a MINDIGNŐ logót!

keresd1

A MindigNő Receptversenyt a Hotel Abacus és a Hotel Szieszta támogatja!

abacus logo                 hotel szieszta logo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here