Karamellás Tábortűz torta

A karamell a cukrászatban sokféleképpen felhasználható. Karamell a cukor 170°C-ra hevítésénél keletkezik. A cukor elolvad és karamellizálódik. Minél tovább melegítjük, annál sötétebb lesz a színe. Érdemes kipróbálni az alábbi recept elkészítésével.

karamellas tortaHozzávalók:

A piskótához:

  • 8 db tojás
  • 18 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 15 dkg liszt
  • 2 ek kakaópor
  • 1 tk sütőpor

A krémhez:

  • 40 dkg cukor karamellizálva
  • 4 dl tejszín
  • 2 db lapzselatin

A díszítéshez:

  • csokis hengerek
  • 10 dkg cukor karamellizálva

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, alaposan elkeverjük, majd a száraz hozzávalókat is beleszitáljuk és sima masszává keverjük. 180 fokos sütőben 20 perc alatt két piskótát sütünk belőle egy kisebb tortaformában. Mindkét piskótát kettévágjuk. A krémhez karamellizáljuk a cukrot. Közben a tejszínt felmelegítjük (de vigyázzunk, hogy ne forrjon fel). Ha megkaramellizálódott a cukor, óvatosan hozzáöntjük a meleg tejszínt, egyneművé keverjük majd hagyjuk teljesen kihűlni (ez több órába is telhet). A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és a hideg krémhez adjuk. A krémet habverővel kemény habbá verjük, majd kis időre újra a hűtőbe tesszük hogy megdermedjen. A lapokat megtöltjük a karamellás krémmel és befedjük vele a tortát. A díszítéshez a cukrot karamellizáljuk és egy sütőpapírra öntjük úgy, hogy szépen elterüljön. Ha megszilárdult, kisebb darabokat törünk belőle és ezzel, valamint a csokoládé hengerekkel díszítsük a tortát.

A receptet beküldte: Kovács Noémi

TOVÁBBI RECEPTEK>>>

Játssz velünk és nyerj wellnesshétvégét! Keresd meg a MINDIGNŐ logót!

keresd1

A MindigNő Receptversenyt a Hotel Abacus és a Hotel Szieszta támogatja!

abacus logo                 hotel szieszta logo