Levendula ültetése és gondozása

levendula ültetése és gondozása
levendula ültetése és gondozása

A levendula rendkívüli népszerűségnek örvend az utóbbi időben, ami nem is csoda, hisz sokoldalúsága mellett egy nem nagyigényű, mégis kellemes illatot árasztó évelő félcserje. Legfőbb termelője Dél-Franciaország, Provance.  Hazánkban először 1920-ban telepítettek a Tihanyi-félszigeten egy nagyobb ültetvényt. Manapság a legnagyobb levendulatermelő a pannonhalmi apátság gazdasága, akik mintegy 7 hektárnyi levendulát tudhatnak magukénak. (lásd. Pannonhalmi Levendula Napok) A levendula az egyik legváltozatosabban használt gyógy-, fűszer- és dísznövényünk.

Milyen levendulát ültessünk? A levendula fajtái

A francia levendula

A francia levendula nevét onnan kapta, hogy Bitter Gyula Franciaországból hozta be hazánkba és kezdte el termeszteni Tihanyban. A francia levendula a legelterjedtebb levendulafajta. Egyben a legfinomabb és legértékesebb aromával rendelkezik. Mediterrán évelő növény, mely évek során elbokrosodik. 40-50 évig is elél. Hatalmas 80-100 cm átmérőjű bokraival kertjeink mutatós növénye lehet.

levendula ültetése és gondozása
levendula ültetése és gondozása

Az angol levendula

Az angol levendula aromája markánsabb és illata erősebb és fanyarabb., mint a francia levendulájáé, így kevésbé értékes a belőle kinyert levendulaolaj. Ez is télálló és évelő, mint a francia levendula. Színe világosabb levendulakék és két héttel a francia levendula után virágzik.

A spanyol levendula

A spanyol levendula kevésbé fagytűrő, mint a francia levendula. Éppen ezért ajánlatos konténerben nevelni, és télen fagymentes helyen tárolni.

A levendula tápanyagigénye, vízigénye

Nálunk főként a francia levendulát termesztik.  Napos, meleg helyet és a tápanyagszegény, meszes talajt kedvel.  A levendula szárazságtűrő. Termesztésében a legfőbb kihívás, hogy a kerttulajdonos kicsit mostohán kell, hogy bánjon vele. A téli vízelvezetésre azonban oda kell figyelni, mert könnyen megrothadhat a töve. (Ezért is érdemes homokot keverni ültetéskor a földjéhez!)

A levendula ültetése és gondozása

A levendula ültetésénél figyeljünk oda, hogy kb. 50 cm-es tőtávolságra ültessük a növénykéket, mert szép nagyra fognak nőni. Bár ha igazán nagy levendula bokrot szeretnénk, akár 100 cm-re is ültethetjük azokat. Szegélyként ültetve a 30 cm-es tőtáv is elegendő lehet. Tavasztól őszig bármikor, fagymentes időszakban érdemes ere sort keríteni. A levendula ültetése előtt fontos és célszerű egy kevés homokot vagy kavicsot keverni a földhöz a megfelelő vízelvezetés miatt. Az ültető gödörbe pedig érdemes istállótrágyát, majd erre kell a földet rászórni, hogy a gyökér ne érintkezzen közvetlenül a trágyával. Talajtakaróként érdemes kavicsot szórni köré.

levendula ültetése
levendula ültetése

Ahogy korábban is említettük igénytelen növény. Mind talaj- mind a vízigény tekintetében. Nem szükséges öntözni, elegendő számára, ha a természetes csapadékra hagyatkozunk. Rózsák mellé célszerű ültetni, mert nemhogy a levendula nem érzékeny betegségekre, kártevőkre, ráadásul még távol is tartja azokat. A rózsákat mentesíti például a hangyáktól és a tetvektől. Permetezést nem igényelnek a levendulák. Ami nagyon fontos azonban a levendula életében, az a metszés.

A levendula tavaszi, fiatalító metszése

A levendula félfás évelő növény. A levendula szárai az évek során szépen lassan elkezdenek fásodni, majd felkopaszodni. Megelőzésképpen ezért tavasszal a fásodott részeket erőteljesen vissza kell vágni szinte tövig, hogy teret nyerjenek az új hajtások. Így az egész növény mindössze pár centis lesz, de nem gond, mert szépen meg fognak nőni.

Levendula szaporítása

Ritkán történik magról a szaporítás. Elterjedtebb módszer a dugványozás augusztusban-szeptemberben.

A levendula jótékony hatásai

Levendula tea

Teaként fogyasztva vagy fürdővízben illóolajként használva ellazítja az izmokat és segít relaxálni. Nyugtató és görcsoldó hatásának köszönhetően nagyon jól szerepel a pszichés panaszok kezelésében, azaz a fáradtság, stressz, alvászavar leküzdésében.

Levendula szörp

Az ételekhez és italokhoz is előszeretettel használják a levendulát. Sok helyen kóstolhatsz levendulából készített szörpöt, fagyit, sőt még bort és pálinkát is.

De te is ízesítheted vele ételeidet, nagyon jól illik például a gyümölcssalátához vagy a sülthúsokhoz.

Levendulaszappan

Nagy sikernek örvend a levendulaszappan és az arctisztításhoz, illetve lakásillatosításhoz egyaránt használható levendulavíz. Ezeket akár te is elkészítheted otthon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here