Hortenzia gondozása

hortenzia gondozása
hortenzia gondozása

A kertkedvelők körében méltán kedvelt kerti hortenzia gondozása szinte gyerekjáték, ha pár alapvető dologra odafigyelünk. Hogy melyek ezek? Mutatjuk.

A hortenzia jellemzői

A hortenzia Észak-Ázsiából és Amerikából származik. Évelő, fás bokor, mely akár évtizedekig is díszítheti kertünket. Magassága 1-1,5m, virágai változatos színűek, fehértől a rózsaszínen át egészen a kékig. Gondozását tekintve nem túl igényes növény, de nagyon fontos, hogy az optimális helyet megtaláljuk neki.

hortenzia gondozása
hortenzia gondozása

A hortenzia gondozása, ültetése, talajigénye

A hortenzia a közvetlen napfényt nem kedveli, ezért félárnyékos helyet keressünk számára. A legoptimálisabb, ha reggelente kap pár óra napfényt és délután, mikor erősebb a sugárzás már árnyékba kerül. Talaj szempontjából a jó vízáteresztő képességű, mészszegény, kissé savanyú, tápdús földet részesítsük előnybe. Tavasszal érdemes komposztot keverni a talajához.

hortenzia gondozása
hortenzia gondozása

Hogyan lesz a hortenzia kék színű?

A kerti hortenzia általában rózsaszín vagy kék színű. A rózsaszín virág kékre változtatható timsóval, azaz savasítással. A talajra kell szórni timsót és sekélyen bekapálni, majd jó bőségesen megöntözni. A másik módja az 1%-os timsóoldattal való permetezés.  Ha a pH értéke a talajnak 6.0 alatt van, kék, ha fölötte, akkor rózsaszín lesz a virága a hortenziának. Kertészetekben kaphatók ún. pH-érték csökkentő készítmények, amelyekkel savassá tehetjük a talajt. E szerek mellett, házilag is savanyíthatunk a hortenzia földjén: kávézacc, fenyőfa tűlevelei, komposztált tölgyfa-levél.

kék hortenzia
kék hortenzia

A hortenzia öntözése

Ha lehetséges esővízzel öntözzük, mert a túl klóros csapvíz korlátozza a növekedését.  Vízigényes növény, száraz időszakban figyeljünk oda erre! Ha a hortenziát napos helyre ültettük, akkor leginkább este vagy kora reggel öntözzük. Az ősz beköszöntével egyre csökkentsük a vízadagolását, télen a kertben hagyott hortenziát nem szükséges öntözni.

hortenzia gondozása
hortenzia gondozása

A hortenzia metszése

A hortenziát tél végén vagy kora tavasszal kell metszeni. De nem szabad nagyon megmetszeni, mert a virágrügyek a vesszők végén találhatóak, és ha a vesszőt visszavágjuk, a rügyeket vágjuk éppen le. Az elvirágzott hajtásokat a virág alatti első, kifelé néző rügy felett vágd le. Az új hajtásokat ne metszd meg.

A hortenzia betegségei

Károsítói leggyakrabban a levéltetvek és a takácsatkák; kiváltképpen túl meleg és száraz levegőjű helyen. A szürkepenész, illetve a botritisz – a gombabetegségek közül – túlzottan nyirkos és levegőtlen körülmények között léphet fel. Az élettani ártalmak egyike a levelek lankadása, hervadása, amit a túlságosan erős, közvetlen napfényen kívül leggyakrabban a vízhiány válthat ki. A levelek sárgulása, a növekedés lassulásával, gyengülésével együtt járva, a túl klóros, meszes illetve kemény öntözővíz, vagy pedig a meszes talaj miatt fordul elő a leggyakrabban.

A hortenzia teleltetése

A fiatalabb példányokat óvni kell a fagytól, mert azok könnyen kifagynak a nagy hidegben, az erősebb, több éves példányok a mi éghajlatunkon is áttelelnek. Nem igényelnek extra gondoskodást.

Hortenzia a lakásban

A hortenzia nem szobanövény!!! Ha virágosan lakásba kerül, csak rövid ideig lesz a lakás éke, mert a hűvös, levegős környezetet szereti.  A hortenzia 16-18C-ot kedveli, sok fényt, de a közvetlen napsütést nem annyira. Egész virágzása alatt magas a vízigénye. Elvirágzása után (májusban) ki kell ültetni a szabadba.

A hortenzia szaporítása

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here