Emlékmegőrzés mesterfokon – a scrapbook

scrapbook3

Van az emlékőrzőknek egy különleges csoportja, ők a scrapbook-osok. A scrap magyarul fecnit, cafatot jelent, a scrapbook pedig azt az albumot, amibe amerikai háziasszonyok évtizedek óta gyűjtik életük fotóit, a kisbabájuk kórházi karszalagját, a receptjeiket, a családi nyaralás repülőjegyeit, a meghívót a gyerek ballagására – és minden mást, amit egyébként is eltennének. Míg nekünk egy borítékba, esetleg egy dobozba csúsztatva hányódnak ezek az emlékek, a scrapbook-osok ezeket szép albumokba rendezik. Rajzolnak, festegetnek is bele, díszítik és kommentárokat írnak, hogy akár száz év múlva is tudják, hogy mi történt azon a napon. Dokumentálják az életük szép (és kevésbé szép) dolgait – megőrzik az emlékeiket.

scrapbook3

Ez a tevékenység egyébként Magyarországon is egyre elterjedtebb, egyre többen foglalják életük eseményeit szépen kidolgozott könyvekbe. Hogy mi a különbség egy egyszerű fotóalbum és egy scrapbook album között? A lélek az, a törődés és az odafigyelés. És főleg az, hogy amíg egy sima fotóalbumot évente jó, ha egyszer leveszünk a polcról, a scrapbook albumot mindenkinek kedve van megnézegetni, mert annyira érdekes, izgalmas.

Akik ennek a kreatív hobbinak hódolnak, azt mondják, ez inkább egy életforma. Persze, a sok szépség, az alkotással – mert egy scrapbook album valódi műalkotás – járó izgalom, és ráadásul a többi scrapbook-os társasága könnyen beszippantja az embert, és aki egyszer elkezdte ezt csinálni, az úgy is marad. Az már soha többé nem fog megelégedni egy boltban kapható fotóalbummal, amibe csak úgy belecsúsztathatja a képeit.

scrapbook4

Már eleve az a kérdés is felmerül, hogy milyen képeket? Emlékszik még rá, hogy mikor készíttetett utoljára papírképeket?  A digitális technika hétköznapivá válása óta a családi fotók legtöbbször a laptopon hevernek, a gondosak esetleg kimásolták őket egy DVD-re vagy merevlemezre, ami ott porosodik valahol a polcon, és soha többé senki nem veszi elő megnézegetni, mi van rajta. Ezzel szemben egy scrapbook albumot alighanem még a dédunokák is szívesen lapozgatnak majd, mert ennyi szépséget és érdekességet egyszerűen nem lehet nem kézbe fogni – tartják a scrapbook-osok.

scrapbook5

De mit tegyen az, aki kedvet kapott, és bele szeretne fogni ebbe a hobbiba? Azt javasoljuk, először is tájékozódjon. A Facebook-on számos csoportot talál, melynek tagjai örömmel osztják meg a tapasztalataikat egymással és az újonnan érkezőkkel is. Lehet inspirálódni például a Pinteresten, sok-sok albumot meg lehet ott nézegetni, a YouTube-on pedig video tutorialok segítségével lehet megtanulni különböző technikákat az albumfűzéstől az öregbítésig (érdekesen hangzik, nem?). A tapasztalat az, hogy az első találkozástól kezdve általában egy év is eltelik, amíg valaki összeszedi a bátorságát és elkészíti az első saját albumát, a legtöbben addig csak fejben gyűjtik az információt. Onnantól kezdve azonban már nincs megállás. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here