A hortenzia szaporítása

hortenzia szaporítása
hortenzia szaporítása

Ha látunk egy gyönyörű tő hortenziát a szomszédban, mindössze egy ajándék hajtás elég lehet, hogy remekül tudjunk hortenziát szaporítani.

A hortenzia szaporítása

Ha a hortenzia gondozásával képben vagyunk, már csak szereznünk kell egy szép, egészséges hajtást. Hisz a hortenzia szaporítása sem ördöngösség.

A kerti hortenziát a legegyszerűbben dugványozással szaporíthatjuk. Június, július hónapokban válasszunk le egy félfás hajtást, amelyen nincs virág vagy bimbó. A hajtás kb. ceruzavastagságú legyen és legalább 15-20 cm hosszú. A levágott hajtásról vágjuk le a leveleket a felső két levél kivételével, és ültessük el laza, homokkal kevert talajba. Gondoskodjunk róla, hogy a földje mindig legyen nedves. Érdemes a hajtásra átlátszó műanyag zacskót húzni, mert ez biztosítja az állandó párás levegőt a hajtás számára, így gyorsabban és biztosabban meggyökeresedik. Állítsuk a cserepet árnyékos helyre. A gyökereztetés 2-4 hét alatt megtörténik, ha a cserép alján már megjelentek a gyökerek, akkor átültethetjük a hajtást nagyobb cserépbe.

A dugványozás mellett lehetséges még a bujtatással történő szaporítást, ez is egy egyszerű és biztos módja a hortenzia megtöbbszörözésének.

hortenzia szaporítása
hortenzia szaporítása

A hortenzia szaporítás másik módja, ha hajtásokat gyökereztetünk vízben, így hamarabb meglátjuk, ha gyökeret eresztenek.

De hortenzia szaporítható úgy is, ha az idősebb töveknél megjelennek a sarjak, ezeket tőosztással leválasztjuk, és ebből nevelünk önálló példányt.

További tudnivalók a hortenziáról:

A hortenzia gondozása, ültetése, talajigénye

A hortenzia a közvetlen napfényt nem kedveli, ezért félárnyékos helyet keressünk számára. A legoptimálisabb, ha reggelente kap pár óra napfényt és délután, mikor erősebb a sugárzás már árnyékba kerül. Talaj szempontjából a jó vízáteresztő képességű, mészszegény, kissé savanyú, tápdús földet részesítsük előnybe. Tavasszal érdemes komposztot keverni a talajához.

Hogyan lesz a hortenzia kék színű?

A kerti hortenzia általában rózsaszín vagy kék színű. A rózsaszín virág kékre változtatható timsóval, azaz savasítással. A talajra kell szórni timsót és sekélyen bekapálni, majd jó bőségesen megöntözni. A másik módja az 1%-os timsóoldattal való permetezés.  Ha a pH értéke a talajnak 6.0 alatt van, kék, ha fölötte, akkor rózsaszín lesz a virága a hortenziának. Kertészetekben kaphatók ún. pH-érték csökkentő készítmények, amelyekkel savassá tehetjük a talajt. E szerek mellett, házilag is savanyíthatunk a hortenzia földjén: kávézacc, fenyőfa tűlevelei, komposztált tölgyfa-levél.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here