A karácsonyi kaktusz gondozásának trükkjei

Ismerkedjünk meg az adventi időszak legszebb virágzó növényével, a karácsonyi kaktusszal! Tudj meg minden titkot és fortélyt, hogy a Te növényed is gyönyörű legyen, és csodálatosan virágzó szépségként várja a karácsonyt!

Karácsonyi kaktusz származása

Ezt azért nagyon fontos tudni, mert ez határozza meg a növényünk tartási igényeit. A karácsonyi kaktusz ugyanis a brazíliai esőerdőkből származik. A fákon él és gyökereikkel az ágak elágazásaiban és a fakéreg repedéseiben összegyűlő – sokszor igen kevés – szerves anyagból táplálkoznak. Éppen ezért a szórt fény és a magas páratartalmat kedveli. ía megfelelő gondoskodást pedig szépséges karácsonyi virágzással hálálja meg, innen is ered az elnevezése.

Karácsonyi kaktusz gondozása

Alapvetően igénytelen növény, az esetleges gondozási hibákat viszonylag jól tolerálja, de azért inkább ügyeljünk rá!   A növény egyik jellegzetessége, hogy érzékeny a környezetváltozásra, különösen bimbós állapotban. Éppen ezért tilos forgatni! Érdemes a cserepet akár meg is jelölni, mert fontos, hogy a napot mindig egy adott irányból kapja. Óvjuk a huzattól is!

A karácsonyi kaktusz teleltetése

Karácsonyi kaktusz fényigénye, hőigénye

Ahogy azt már említettük, a növény a szűrt napfényt kedveli. Tűző napra éppen ezért ne tegyük, bár télen ez a veszély annyira nem fenyegeti. Nagyon érzékeny a nagy hőingadozásra, optimális számára a 15-20 C-os állandó hőmérséklet. Virágzás után világos, hűvös helyet igényel.

Karácsonyi kaktusz vízigénye

Nem kimondottan vízigényes növény, de ne hagyjuk földjét kiszáradni. A gyakori (hetente 1 alkalommal elég) és kis mennyiségű öntözést igényli. A rothadásra nagyon érzékeny, ne hagyjuk, hogy a víz megálljon alatta. Túlöntözésnél öntsük le a felesleget! De a kavicságyon tartást is bőséges virágözönnel hálája meg. A magasabb páratartalmat kedveli, ezért tarthatjuk két ablak között vagy rendszeres vízpermettel is kedveskedhetünk neki.

A kaktusz talajigénye és tápanyagigénye

A kaktusznak nem túl ideális az általános virágföld. Az ültetéshez, átültetéshez használj készen vásárolható kaktuszföldet vagy tőzeges virágföldből és homokból készült keveréket (3 rész virágföld, 1 rész homok).Tápoldatozásra a növekedési és a virágzási időszakban kerüljön sor (áprilistól júniusig és novembertől januárig).

Karácsonyi kaktusz ültetése és átültetése

A karácsonyi kaktusz jól mutat soliterként is, de más egyéb (jellemzően főleg levéldísz) növényekkel össze is ültethető. A levéldísz növények szépen kiemelik a karácsonyi kaktusz mutatós virágözönét. Elegendő két évente átültetni. Megvásárláskor nyugodtan az eredeti cserépben hagyhatjuk.

Karácsonyi kaktusz szaporítása

Szaporítása szárdugvánnyal történik tavasszal. Amikor a virágzást követően tavasszal fejlődni kezd, tehát ledobott virágai helyén új levélkezdemények jelennek meg, akkor egy több tagból álló szárrészt/hajtást válasszunk le a régi tőről. Várjunk 1-2 napot, hagyjuk a levegőn száradni, hogy begyógyuljon a vágásfelület, és tűzdeljük laza szerkezetű földbe. Az első 2-3 hétben párás környezetben nevelgessük, csak ezután kezdjük el óvatosan öntözni és tápoldatozni.

A kaktuszt gyökereztethetjük vízben is. Nem fog elrothadni, kb. 3 hét múlva meg fognak jelenni a kis gyökérszálak.

A karácsonyi kaktusz gondozása virágzás után

Elvirágzás után a kaktusz elnyílt virágait leszedjük, és egyúttal a víz mennyiségét csökkentjük, hisz egy nyugalmi időszak következik. Ha van rá lehetőségünk, csökkentsük a hőmérsékletet is.

A kaktusz gondozása tavasszal

Áprilisban kezdődik a kaktusz növekedési fázisa, ezért tegyük melegebb helyre. 24-26 C az ideális hőmérséklet számára. Öntözzük nagyobb mennyiséggel és elkezdhetjük tápoldatozni. Ekkor keríthetsz sort a visszavágásra is. Ha visszacsíped a növényt, jobban fog bokrosodni és több virágot is fog majd hozni télen. A gyenge hajtásokat tőből távolítsd el.

A kaktusz gondozása nyáron

Nyáron ki lehet tenni a kaktuszt a kertbe, de ne a tűző napra, hanem fák alá, árnyékos, szellős helyre. Mérsékelten öntözzük, picit ki is száradhat a földje. A virágzáshoz egy kis pihenőre van szüksége növekedés után.

A kaktusz gondozása ősszel – Mikor fog virágozni a karácsonyi kaktusz?

Ősszel, a virágzás előtt napi 12 óra teljes sötétséget igényel. Ha nincs ilyen helyiséged, akkor akár egy kartondobozzal is leborítható, lényeg hogy esti megvilágítás se érje! 7-10 naponta elegendő öntözni. Csak a rügyek  megjelenése után kell a vízmennyiséget megnövelni a hőmérséklettel egyetemben.

Karácsonyi kaktusz kártevője, betegségei

Kevés kártevője ismert. A fehér gyapjasmoly megjelenése túl száraz környezetre vall. Kézi tisztogatással és esőztető, lágy vizes öntözéssel ez többnyire megszüntethető. Ápoláskor jusson eszünkbe szülőhazája és természetes környezete!

Levél (szártag) puhasága

Ha a levelek sárgulnak és puhák, túlöntözted a kaktuszt. Hagyd kiszáradni a talaját, és ezután mérsékeltebben locsold.

Mi tegyek, ha a karácsonyi kaktusz fonnyad?

Azt jelenti, hogy a kaktuszod kevés vizet kap. Öntözd gyakrabban, de figyelj rá, hogy ne álljon a cserepe alatt a víz.

Mit tegyek, ha a karácsonyi kaktusz levele vagy bimbója hullik?

Vagy nem kapott a kaktusz elég vizet, vagy elmozdítottad eredeti helyéről, esetleg huzatot kapott. Sajnos ez gyakran előfordul, olykor még a levelei (szártagjai) is lehullanak.

Rothadó részek

A törzsön megjelenő rothadó részek gyökérrothadásra utalnak. A növény túl sok vizet kapott. Az egészséges növényrészeket használd fel dugványnak, és szaporítsd kaktuszodat. Az anyanövényt már sajnos nem tudod megmenteni.

További cikkek növényápolás témakörben:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here