Mi történik a fiúkkal kamaszkorban?

kamasz fiúk
kamaszfiúk

Hogy mi történik a fiúkkal kamaszkorban?

Nézzük a tényeket: A fiúk szervezetének tesztoszteron-szintje 9 és 15 éves koruk között mintegy húszszorosára emelkedik, mely igába vonja őket testestül-lelkestül!

Hogy ez a tesztoszterin-szint emelkedés mit idéz elő a kamaszfiúknál?

  • A férfias agytekervényeket gyors növekedésére serkenti
  • Felduzzasztja a heréket
  • Csont- és izomnövekedést eredményez
  • Kinöveszti a szakálat és a fanszőrzetet
  • Elmélyíti a hangjukat
  • Megnyújtja és megvastagítja péniszüket
  • A szexuális élvhajhászatért felelős központok drasztikusan serkennek (két és félszeres méretű lesz ez a központ a fiúknál a lányokéhoz viszonyítva)
  • Ez a fiúkat foglalkoztatja, esetleg bántja és már-már szinte perverznek képzelik magukat, olyan erősen megnő érdeklődésük a másik nem bájai iránt és egy percre sem lankad ez irányú figyelmük. Minden gondolatot megelőz ezen érdeklődésük.
kamasz fiúk
kamaszfiúk

További hormonhatások a kamaszfiúknál

A tesztoszteron testvérei is megérkeznek szervezetükbe: a vazopresszin és a kortizol. A vazopresszinnek köszönhetően alakul ki a fiúkban az a törekvés, hogy megóvják felségterületüket. Ez kezdetben irányulhat saját szobájukra. Gyűlölik, ha bárki is hívatlanul behatol felségterületükre. Majd a férfikorban ez főleg párjukra és gyermekeikre irányul, akiket akár erőszak árán is megvédenek. Majd a kortizol, mint stresszhormon is a színre lép. Ezzel készül fel a kamasz fiú testileg és lelkileg is, hogy férfiként, szemet-szemért alapon szálljon szembe minden olyan kihívással, mely pozícióját vagy területi tulajdonát veszélyezteti.

A fenti hormonok hatása miatt lesznek tehát a kamasz fiúk olyan ingerlékenyek és jönnek gyorsan dühbe. Sokkal barátságtalanabbnak, sőt akár veszélyesnek ítélik meg azokat, akikkel dolguk van, mint amennyire ők valójában azok. Megváltozik valóságészlelésük a hormonok hatására. Kutatások szerint a legdühösebb arcok azokra a férfiakra jellemzőek, akik szervezetében nagyon magas a tesztoszteron szint.

Egy kamasz önbecsülése egyenes arányban áll azzal, ahogy barátai megítélik őt. Ha nem lehet a csúcson, akkor úgy tesz, mint akit nem érdekel az egész. A végső cél azonban (még ha esetleg egy ideig rejtve is marad) minél feljebb kerülni a hatalmi hierarchiában.

Kamaszfiúk függetlenségi háborúja

Mire egy fiú eléri a 16-17 éves kort kétségbeesetten és elszántan törekszik arra, hogy szüleivel szembeni autonómiáját kivívja. Összes idegszálával azt próbálja sugallni: „Hagyjatok békén, hadd éljem a saját életem!” Az anyák pedig nem tehetnek mást, mint lélegzetvisszafojtva imádkoznak azért, hogy kamasz csemetéjük a nagy önállóságban nehogy valami butaságot műveljen és a végén nehogy baja essen. Arról nem is beszélve, hogy csoportosan ezek a kamasz fiúk még sokkal bátrabbak és vakmerőbbek lesznek.

Kamaszgyerkőceink tabutémái

A fiúk életének bizonyos területei szüleik számára pedig immáron örökké rejtve maradnak. Leginkább magánéletükkel kapcsolatban húzzák meg azt a bizonyos határvonalat a fiúk szüleik vonatkozásában valamint egészen bizonyos, hogy a fantáziájukat éppen foglalkoztató dolgokat sem fogják szüleikkel megosztani.

Kamaszfiúk szexuális igényei

A fiúk általában 11-12 éves korukban éreznek először szexuális késztetést és előfordulhat, hogy futólag erotikus képzeteik is támadnak, mely az idő előrehaladtával egyre erősödni fog.

(Forrás – Louann Brizendine: A férfi agy)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here