Házon kívül kisgyerekkel II.

kisgyerek hazon kivul

 

Korábbi cikkünkben az utazás és bevásárlás témakörét veséztük ki, ezúttal következzenek a szolgáltatók.

Talán előfordult már, hogy a kicsi a babakocsiból figyelte, amikor a fogorvos ellenőrizte a fogaidat, vagy a fodrász megigazította a frufrudat, miközben ő játszott vagy könyvet nézegetett. Nem találtál bébiszittert, fogorvoshoz viszont muszáj volt elmenned, mert fájt a fogad. Vagy elfelejtetted, hogy bejelentkeztél a fodrászhoz, és nem tudtad lemondani az időpontot. Jó, ha tudja, mire számíthat, amikor neki is mennie kell. Fontos, hogy tudja, nincs mitől tartania, neked sem esett bajod. Minél lazábban, természetesebben, vidámabban kezeled a helyzetet, annál oldottabb lesz ő is.

 

Kisgyerekkel a fodrásznál

 

 • Attól függően, milyen gyorsan nő a gyerkőc haja, nagyjából egyéves kor körül kerül sor az első hajvágásra. Tegyél meg mindent azért, hogy pozitív élmény legyen számára, hogy a későbbi hajvágások jó hangulatban teljenek.
 • Mielőtt elindulnátok, mesélj neki arról, milyen nagyszerű lesz; igazi nagylányos vagy nagyfiús program. Akár el is játszhatjátok otthon, hogy fel tudjon készülni.
 • Vigyél magaddal valamit, ami leköti – mondjuk, egy könyvet vagy egy játékot. Ne feledd azonban, hogy ezúttal is csak „jöttök és mentek”. Vagy a frufruját kell levágni, hogy ne lógjon a szemébe, vagy hátul kell vágni a hajából, mert túl hosszú. Egyik sem tart sokáig – 5-10 perc, és már végeztetek is.
 • Ha megijed a fodrászatban, vedd ölbe. Ülhet egymásra pakolt telefonkönyveken vagy ülésmagasítón is.
 • Vigyél magaddal valami apró meglepetést a hajvágás utánra, és feltétlenül olyan időpontot beszélj meg a fodrásszal, amikor a gyerek nem fáradt és nem éhes.

 kisgyerek fodrasznal

 

Kisgyerekkel a fogorvosnál

 

 • Három és fél éves korra kint kell lennie az összes tejfognak. Valamikor két- és hároméves kora között érdemes elvinni először fogorvoshoz (bár egyes fogorvosok ma már azt javasolják, hogy az első fogak kibújása után keresd fel őket). Ez is csak egy „jöttök és mentek” alkalom – a fogorvos ellenőrzi, minden rendben van-e.
 • Ha még nem tetted volna – ami elképzelhető –, akkor vidd el magaddal a saját fogorvosodhoz, mielőtt a gyerekfogorvoshoz vinnéd. Ülhet a babakocsiban a fogorvosi szék mellett. Látni fogja, amikor helyet foglalsz (nyugodtan kuncogj és kacsingass, hogy lássa, milyen jól érzed magad).
 • Utána engedd meg, hogy beüljön a székbe, amit emelj fel, majd engedj le. Kérd meg a fogorvost, hogy mutassa meg neki az eszközeit, és magyarázza el, mi mire való. A gyerkőc le lesz nyűgözve az élménytől.
 • Ne mondogasd neki, hogy legyen bátor. Nem kell bátornak lennie, csak élvezze a helyzetet. Az ellenőrzés nem fáj, csak a fogtömés, arra pedig ilyen korban nem lesz még szüksége.
 • Feltétlenül vidd el a kicsit fogorvoshoz, ha gondok, problémák merülnek fel, például ha kiesik egy tejfog. Ha valamelyik első fogát veszíti el, az a beszédfejlődést is gátolhatja, és minden fog elveszítésével eltolódhat az egész fogsor. Akkor is keress fel fogorvost, ha letörik egy darab a fogból, vagy ha a fog egy esés után szürkülni kezd.

kisgyerek fogorvosnal

 

Kisgyerekkel az orvosnál

 

 • A kisgyermekkor alatt egyre macerásabb orvoshoz menni, mert még mindig gyakran kell járni ellenőrzésekre és oltásokra, ugyanakkor a gyerkőc egyértelműen összekapcsolja az orvost az injekció okozta fájdalommal.
 • Ezúttal is légy természetes: „Csak beugrunk a doktor nénihez.” Készítsd fel, de ne dramatizáld túl a dolgot.
 • Ha megérkeztetek, próbáld minél jobban megnyugtatni. Vedd ölbe, mesélj vagy énekelj neki. Ne hazudozz arról, mi következik, de nyugtasd meg, hogy túl lesztek rajta: „Kapsz egy oltást, aztán meg egy mókás ragtapaszt, és már itt se vagyunk.”
 • Ígérd meg, hogy amint végeztetek, bementek a játszótérre vagy otthon mókáztok. Tereld el a figyelmét.

kisgyerek orvosnal

 

Kisgyerekkel az étteremben

 

 • Amikor étterembe mész egy kisgyerekkel, nem mindegy, hogy milyen helyet választasz és meddig maradsz. Ha fehér abroszos, puccos helyre mentek, jó eséllyel csupa stressz lesz az étkezés, amit egyikőtök sem fog élvezni.
 • Válassz családbarát éttermet! Nem kell gyorsétteremnek lennie, de nem árt, ha nem esik kétségbe a személyzet, ha étel kerül a padlóra. Sok jó étterem alkalmazkodik a gyerekes családokhoz, tartanak etetőszéket, van gyerekmenü az étlapon, sőt helyenként még színes ceruzát és papírt is adnak a rajzolni vágyó gyerkőcöknek. Érdemes olyan helyet keresni, ahol más családok is esznek. Ha olyan trendi helyre tévedsz, amely tele van párokkal és üzletemberekkel, rossz helyen jársz.
 • A legjobb, ha olyan éttermet választasz, ahol kialakítottak egy játszósarkot, ahol a gyerekek leköthetik magukat, amíg megérkezik az étel. Egy kert vagy egy fedett terasz tökéletes erre a célra. Az akváriumok és a beltéri szökőkutak is kitűnően megfelelnek.
 • Valószínűleg nem lesz két órád az étkezésre. Amint megérkezel, azonnal rendelj, majd foglalkozz a gyerekkel. A kicsik akkor kezdenek el rendetlenkedni, amikor másra figyelsz, mondjuk a barátaiddal beszélgetsz.
 • Élvezd az étkezést! Jó lenne, ha a gyereked azt látná, hogy étterembe járni kellemes társas esemény kisgyerekekkel is.

csaladbarat etterem

 

Kisgyerekkel autóban rövid távokon

 

 • Nekem segít, hogy egy táskányi játékot és könyvet tartok az autóban, amelyekkel le tudom kötni a kicsiket kocsikázás közben.
 • Hogy tudod őket a legjobban lekötni? Foglalkozzál velük: énekeljetek, mesélj, hívd fel a figyelmüket az izgalmas látnivalókra.

  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here