Házon kívül kisgyerekkel I.

 

Senki sem állítja, hogy kisgyerekekkel nem lehet kimozdulni. Nem szabad bezárkózni a négy fal közé. Az senkinek sem tesz jót.

Ha kalandvágyó vagy, akkor a gyerekeid is kísérletező kedvűek lesznek. Hiszen téged utánoznak. A társas jártasságok elsajátításához fontos, hogy megtanuljanak helyesen viselkedni otthon és nyilvános helyen egyaránt. Ha a legkülönbözőbb helyeken és helyzetekben megfordultok, növeled gyermeked önbizalmát, és lehetőséget teremtesz arra, hogy megpróbáljon alkalmazkodni. És ha eljön az az idő, hogy másra kell bíznod, mindhármótoknak könnyebb lesz, ha hozzá van szokva a változatossághoz.

 

utazas kisgyerekkel2

 

A gyerekekkel együtt gyakran kimozduló szülők azt közvetítik, hogy az élet tele van felfedeznivalóval. Sokszor hallom szülőktől, hogy „az én szüleim nem foglalkoztak velem egész nap, nem csináltunk együtt semmit”. Ha szülőként te is így viselkedsz, ideje szakítanod a családi hagyománnyal. Tervezz családi programokat, beszéljétek meg a pároddal, milyen élményekben szeretnétek részesíteni a gyerekeiteket, majd szervezzétek meg a kimozdulást!

 

Sokan félnek elvinni a kicsi gyerekeket étterembe, üzletekbe, sőt még nyaralni is. De ne feledd, hogy minden, amit otthon csinálsz, felkészülés a házon kívül töltött időszakra. Ha reálisan felméred, mit várhatsz el a gyerekedtől, akkor könnyebben elérheted, hogy problémamentesen teljen az időtök házon kívül is.

 

Ha ki kellene emelnem egyetlen képességet a hátizsákodból, ami a legjobban segíthet, amikor magaddal viszed a kicsit ügyeket intézni, találkozókra, étterembe, vásárolni, az a tervezés. A körültekintő tervezés a vidám kaland előfeltétele, legyen szó akár a házatok környékén tett sétáról, akár világ körüli utazásról.

 

Mielőtt nekivágtok, érdemes átgondolni a következőket:

 • Fontos a jó időzítés. Lehetőleg ne ebéd- vagy alvásidőben induljatok el.
 • A gyerek legyen kipihent. Mindig vigyél magaddal enni- és innivalót. Ideális majszolnivaló a mazsola, a sajt vagy a falatokra vágott szendvics. Érdemes gyümölcslevet vagy vizet is vinni.
 • Legyenek reálisak az elvárásaid! Egy gyerek könnyen elunja magát, és elveszíti az érdeklődését, ezért nem tervezhetsz háromórás múzeumlátogatást. Az éhes, unatkozó vagy fáradt gyerek hisztizni kezd.
 • Oszd be az intéznivalókat, soha ne rohanj. Szakíts időt a szórakozásra és a játékra is. Ha mindent egyszerre akarsz kipipálni, semmi mást nem fogsz csinálni, mint a gyereket ki-be pakolni az autós ülésből. Vagy ami még rosszabb, kénytelen leszel a gyerkőcöt hosszú ideig babakocsiban aszalni.
 • Amikor csak lehet, sétáljatok. A friss levegő mindig jól jön, és az autós üléssel sem kell közben vesződni.

Az “anyu kis segédje” módszer

 

Amikor magammal viszem a gyerekeket ügyintéző körutamra, segít, ha veszek vagy készítek egy seriff- vagy „anyu jobbkeze”- kitűzőt, és igyekszem minél jobban bevonni őket.

Ez különösen hatékony azoknál a négyéveseknél, akik bejelentik, hogy ők ugyan nem mennek sehova. Mondd azt, hogy ha segít neked, kap egy kitűzőt, és ha hazaértetek, valami nagyszerűt fogtok csinálni.

 

Problémamentes vásárlás kicsikkel 

 

Nincs mese, legalább hetente egyszer be kell vásárolni. Még az internetes vásárlás korában is fontos elvinni a gyereket megtapasztalni az életnek ezt az oldalát is. Sok olyan szülőt ismerek, aki inkább otthon hagyja a gyereket, mert fél, hogy vásárlás közben a kicsi cirkuszolni fog vagy nagyon kimerül.

Találkoztam már olyan négyévesekkel, akik sosem voltak üzletben. A „kerüljük a szupermarketet” a kezdete annak, hogy „kerüljük a parkot, kerüljük a játszóházat, ne menjünk sehová”. Egyesek számára egyszerűbb kerülni ezeket a helyeket, mint megkövetelni a helyes viselkedést. A szupermarket nagyszerű tanulási terep, és még az egészséges ételek iránti érdeklődés is felkelthető.

Fontos szabály kisgyerekes családoknak: ne feledd, hogy az ügyintézés vagy az étteremben ebédelés nem egész napos program. Hanem csak „jöttök és mentek”. Harminc perced, maximum egy órád van, majd más tevékenység után kell nézned.

 

bevasarlas gyerekkel3

 

*******************************************************************************

A bevonás módszerével tedd a gyerek számára érdekessé a kiruccanást. Ha bevásárlólistát készítesz, akkor viszonylag gyorsan tudsz végezni az üzletben. Ismétlem: a kisgyerekek tűréshatára alacsony, nagyjából 30-45 percre tudod őket lekötni. Ne indulj el közvetlenül étkezés előtt, különben éhes lesz, és könyörögni fog mindenért, amit meglát. Ha uzsonnaidő van, adj neki valami egészséges rágcsálnivalót vásárlás közben.

*******************************************************************************

A bevonás módszere

 

 • Az üzletben beszélgessetek a bevásárlólistán szereplő tételekről.
 • Az idősebb gyerekeket megkérheted, hogy keressék meg az adott ételt. „Keressük meg a szőlőt. Hol van?”
 • Így megtanulja felismerni a különböző színeket, formákat, valamint a gyümölcsöket és zöldségeket. Emellett azt is látja, milyen sokféle finomságot viszünk haza.
 • Neki is adhatsz olyan bevásárlólistát, amelyen képek szerepelnek – legyen három dolog, amit neki kell beszereznie. Vagy legyen az a feladata, hogy kipipálja, amit betettél a kosárba. Egyes üzletekben kóstolókat is tartanak új termékekből.

 

Olyat kérek!

Hosszú sor áll a pénztárnál. Fáradt vagy, sietnél, és a gyerek édességet követel. A boltban persze pont az orra elé rakják ki a csábító termékeket, hogy észrevegye. Ismerős? Mi a teendő, ha a gyerek olyasmit kér, amit nem akarsz megvenni neki? Én azt javaslom, ne mondd neki, hogy „talán”! És azt se mondd, hogy „majd később”. Ezek semmit sem jelentenek egy gyereknek. Mit jelent a „talán”? Igen vagy nem? Nem döntöttél, csak az időt húzod. Mit jelent a „később”? Öt perc múlva, fél óra múlva, öt év múlva?

Ragaszkodj a szabályokhoz, különösen kisgyerekeknél. A gyerekek mindig mindent meg akarnak kapni, ami a szemük elé kerül. A legtöbb szülő minden egyes bevásárlás alkalmával vesz valami édességet a gyereknek, csak hogy megússzon egy nagyjelenetet. Ezzel viszont azt éred el, hogy valahányszor vásárolni mész – még ha csak tejért és kenyérért ugrasz is be a boltba –, a kicsi arra számít, hogy kap valamit. Beszélj vele, mielőtt elindulnátok. Mondd azt: „Elmegyünk vásárolni, apának vennie kell néhány dolgot. Gyerekeknek való dolgokat ma nem veszünk.”

Ettől függetlenül szinte biztos, hogy kér majd valamit. Akkor mondd azt: „Emlékszel, mit mondtam? Ma nem veszünk neked semmit.” Ehhez tartsd magad, és ne kerüld ki a veszélyes sorokat. Sőt, direkt menj végig a játék- vagy az édességsoron. Fontos, hogy megtanulja, nem kaphat meg mindent, amit akar. Akár azt is megígérheted, hogy amint hazaértek, írtok egy kívánságlistát azokról a dolgokról, amiket szeretne, de most nem kaphat meg.

 

Módszer az “Olyat kérek!” ellen

 

 • Mi a helyzet akkor, ha már szokásoddá vált, hogy mindig megadod neki, amit kér, csak ne hisztizzen? Hogyan tudsz ezen változtatni?
 • Beszéljetek erről, mielőtt elindultok vásárolni: „Ma neked nem veszünk semmit.” A boltban mondd, hogy nem, és tarts is ki mellette. Valószínűleg túl kell majd élned egy-két hisztit, de előbb-utóbb megtanulja, mi a szabály.
 • Az a legfontosabb, hogy ne ódzkodj attól, hogy a kicsivel együtt vásárolj.

 

A lényeg a következetesség. Én elmondom, mi a teendő, te megfogalmazod a szabályokat, és elmagyarázod, mit miért teszel. De eljön majd a nap, amikor meghallgatja, amit mondasz, és tiltakozni fog ellene. És akkor következik a hiszti. És neked mindenképpen állnod kell a szavad! Vedd komolyan, amit mondasz! Menj be a boltba, vásárolj, gyere ki! 

 

A cikk folytatása: ITT