A szülői szeretet fontossága a kamaszkorban

szuloi szeretet

Szülői szeretet. Miért is fontos, hogy érezhetően kimutassuk szeretetünk gyermekeink iránt?

Kutatók szerint a pszichés problémák nem gyakoribbak ebben az életkorban sem, mint az élet többi szakaszában. Bár némelyik tinédzser kétségtelenül nehezen éli meg ezt az időszakot, mint az élet többi szakaszát. Azok a problémák, amiket a kamaszkor tipikus velejárójának tartanak (kábítószer fogyasztás, bűnözés, felelőtlen nemi élet, mindennemű tekintéllyel való szembeszegülés) egyáltalán nem szükségszerű kísérőjelenségei ennek az életkornak. Ezek a problémák nagyrészt megelőzhetők és kezelhetők.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az addig kiegyensúlyozott gyerekek nem bokrosodnak meg hirtelen kamaszkorukra. Ebben az életkorban is lehetséges a mindkét fél számára is kielégítő szülő-gyermek kapcsolat fenntartása. A szülői szeretet olyan biztonságot és önbizalmat nyújt a kamasz számára, mely által képes lesz ellenállni a jelenkori kultúra negatív hatásainak. Enélkül azonban sokkal védtelenebb a kábítószer, a szexuális csábítás és az erőszak negatív befolyásaival szemben, melyek könnyen megakadályozzák abban, hogy érett és felelősségteljes felnőtté váljon. Éppen ezért mindennél fontosabb, hogy a szülők megtanulják, hogyan tölthetik be hatékonyan, azaz érezhetően a serdülő szeretetszükségletét.

szuloi szeretet
szülői szeretet

A szülői szeretet alappillérei:

1. A szülői jelenlét

A szülő jelenléte alapvető fontosságú abban, hogy ki tudjon alakulni a gyermek és szülei közötti meghitt kapcsolat. Enélkül a gyermeket bizonytalanságérzet fogja gyötörni és érzelmi fejlődése is kárt szenved. A meghitt kapcsolat ellentéte az elhanyagolás. Éppen ezért időt kell szánnunk kamaszgyermekünkkel való együttlétre. Az érzelmi kötődés kialakulásához kommunikációra is szükség van. Nem elegendő a fizikai közelség, ha eközben mindenki mással foglalkozik. A közös étkezések igen alkalmasak erre a célra.

2. Az elfogadás

Az érezhető szeretet második jellemzője az elfogadás. Ha a kamasz azt tapasztalja, hogy szülei feltétel nélkül elfogadják, jól érzi magát a bőrében. A szülők elutasító magatartásból azt szűri le, hogy nem szeretik. Az el nem fogadott gyermekek esetében megnő a különböző pszichológiai sérülések veszélye: alacsony önértékelés, az erkölcsi érzék eltorzulása, képtelenség az agresszív indulatok kezelésére, nemi identitás zavarai.

Az elfogadás érzékeltetése mellett a fegyelmezés is fontos dolog, de a kettő jól megfér egymás mellett, amennyiben sikerül szülőként gyermekünk tudomására hoznunk azt, hogy viselkedésétől függetlenül örülünk, hogy az ő szülei lehetünk. Ez a feltétel nélküli szeretet.

A feltétel nélküli szeretet ezt fejezi ki: „Szeretlek és törődöm veled. Melletted állok, mert a gyermekem vagy. Nem mindig helyeslem, amit teszel, de mindig szeretni foglak, és mindent megteszek érted. Mivel az én fiam/lányom vagy, bármi történik, soha nem foglak elutasítani, mindig számíthatsz rám.”

3. Törődés és gondoskodás

Harmadsorban törődéssel és gondoskodással is ki kell fejeznünk szeretetünket. Ez a tinédzser lelkének ápolását jelenti. Gondoskodnunk kell arról, hogy az otthon légköre gyermekeink fejlődését szolgálja. A meleg, törődő, bátorító és pozitív érzelmi légkörben nevelkedő kamaszok nagyobb valószínűséggel lesznek boldog, kiegyensúlyozott felnőttek. Ennek ellentéte a bántalmazás. A bántalmazás nemcsak fizikai, hanem szóbeli is lehet. A szülők ellenséges, metsző, durva és megalázó szavai egész életet végigkísérő sebeket ejthetnek a kamaszok lelkén. A fizikai bántalmazás pofozás, rángatás, verés formájában is megnyilvánulhat. A tizenéves fejlődésében kevés dolog olyan ártalmas, mint a bántalmazás. A kutatások szerint a legtöbb erőszakos tinédzser maga is erőszakot szenvedett és szeretethiányban szenved. A tinédzserkori agresszivitás tulajdonképpen a szülői bántalmazásra vezethető vissza.

A szeretetteljes szülő bátorságot önt a kamaszba, észreveszi benne a jót, és minden alkalmat megragad a dicséretre!

Szeretetük kifejezésének leghatékonyabb eszköze, ha felismerjük gyermekünk elsődleges szeretetnyelvét és alkalmazzuk is a mindennapokban.

A későbbiekben a szeretetnyelveket vesszük sorra.

/Forrás: Gary Chapman Kamaszokra hangolva című könyve/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here