Miért értjük meg nehezen kamasz gyermekeinket?

kamaszokra hangolva1

A tizenéveseket elsősorban a függetlenségvágy és az identitáskeresés jellemzi. Ez utóbbi eszközei alapvetően ma is ugyanazok, amik a korábbi korokban jellemzők voltak: a zene, a tánc, a múló hóbortok, a nyelv és a kapcsolatok. Abban is biztosan lehetünk, hogy zenei ízlésük egészen különbözni fog a miénktől, hisz ezáltal fejezik ki önmagukat és függetlenségüket.

A kamaszok első nagy próbatételét a testükben végbemenő változások és az ezekhez való alkalmazkodás jelenti. Kezük, lábuk hirtelen aránytalanul hosszúra nő, ami kissé esetlenné teszi őket. Ekkor alakul ki a másodlagos nemi jelleg is, ami egyszerre izgalmas és nyugtalanító is számukra. Ezek a fiziológiai változások számtalan kérdést vetnek fel bennük: „Nem leszek- e túl magas vagy alacsony? Nem leszek túl sovány vagy kövér? A mellem ilyen kicsi marad?” stb. és hogy ezekre milyen választ ad kamasz gyermekeink, mindenképpen befolyásolja önértékelésüket.

 

kamaszokra hangolva1

 

A biológiai változások mellett intellektuális fejlődés is párosul. Megváltozik a gondolkodásmódjuk. Míg a kisgyermek csak a konkrét cselekedetet és eseményeket fogott fel, a kamasz már az elvont fogalmakat is megérti, mint hűség, igazság, becsületesség.

A kamaszkor emellett az okfejtések időszaka. Elkezdenek logikusan gondolkodni. Következményeket vezetnek le és ezt elvárják szüleiktől is. Sok szülő ezt okoskodásként éli meg, holott elméjüket pallérozzák, ami sok izgalmas beszélgetéshez vezethet. Egy másik jellegzetes kamasz viselkedés a szülői nézetek felülvizsgálata. Provokatív kérdéseket tesznek fel és szívesen vitáznak adott esetben.

A másik nemmel való kapcsolat szüntelenül foglalkoztatja őket. Előtérbe kerül a szexualitás és a házasság témája.

A mai fiatalok élete merőben különbözik a korábbi generációkétól.

  • A technológia jóvoltából pozitív és negatív befolyások végtelen áradata zúdul rájuk az internetes világhálón keresztül.
  • Másodsorban a mai tinédzser sokkal gyakrabban találkozik erőszakkal, mint mi annak idején. Arról nem beszélve, hogy egyre nő azon kamaszok száma, akik sajnos családon belül is megtapasztalják az agressziót. Ez az a korosztály, aki leghamarabb ráhangolódik az erőszakra.
  • A harmadik tényező, ami nagy befolyással bír a tinédzserek életére, a válás. A sok szétbomlott család kontójára írja a szociológia a figyelem-koncentráció zavarokat. De nemcsak a családok bomlanak fel, hanem a családokat körülvevő szociális háló is. (távoli nagyszülők, ritkán találkozó szomszédok, rideg helyi közösségek)
  • A szexuális erkölcs fellazulása, amit a filmek, zenék, a média közvetít feléjük szintén rossz irányba mutat. Kevesen tudják, hogy a korai nemi életet folytató fiatalok közül sokan csalódnak, kiégnek és úgy érzik, hogy csak kihasználják őket. Ilyen környezetben nehéz egy mai kamasznak jól megélnie saját szexualitását. Egész nemzedékek nőttek fel erkölcsi értékrend nélkül, az értékek viszonylagossá váltak, a fiatalok többsége azt tartja jónak, ami jólesik. Ők nem a hitbeli meggyőződés miatt, mint inkább a vallási csoportok nyújtotta élmények és kapcsolatteremtési lehetőségek iránt érdeklődnek a vallás iránt.

A fent felvázolt világban kell tehát helyesen felnevelnünk gyermekeinket. A szeretetnyelvek pedig segítenek nekünk abban, hogy kamasz gyermekeink életének minden területére jótékony befolyással lehessünk.

A cikk folytatása következik!

/Gary Chapman: Kamaszokra hangolva című könyve alapján/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here